QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Echilibrul ecologic si dezvoltarea economica. Mediul. Functiile economice ale mediului. Dezvoltarea durabila

Echilibrul ecologic si dezvoltarea economica. Mediul. Functiile economice ale mediului. Dezvoltarea durabila


Din ce in ce mai des, ecosistemul global este amenintat de grave dezechilibre. Mediul (= ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei : apa, aerul, solul, subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice,precum si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune,cuprinzind elementele enumerate anterior,inclusiv unele valori materiale si spirituale, calitatea vietii si conditiile care pot influenta bunasatarea si sanatatea omului) este cel care suporta aceste dezechilibre. O mare parte din populatia lumii traieste in saracie, iar proiectele pentru protejarea mediului inconjurator maresc si mai mult decalajele dintre saracie si bunastare, pe fondul unui progres “nedurabil”. Exista scenarii, conform carora populatia lumii s-ar dubla intre 1990-2050 iar PIB-ul pe cap de locuitor va creste de 2,4 ori. Simultan, cererea pentru hrana s-ar dubla, consumul energetic va creste de 2,6 ori iar consumul apei de 1,5 ori.
Studiile arata ca daca tendinta cresterii populatiei, a economiei si a ritmului consumurilor vor continua ca pana acum, mediul va fi suprasolicitat, astfel ca acesta nu va mai reusi sa indeplineasca principalele sale functii economice:

a) furnizarea de resurse naturale necesare proceselor de productie . Toate procesele de productie au ca punct de plecare resursele naturale, sub forma de materii prime si materii secundare,din care se realizeaza produsul finit,la a carui obtinere concura si utilizarea combustibililor producatori de energie. Nivelul productiei este conditionat de nivelul cantitativ si calitativ al resurselor din mediu, de nivelul tehnologiei utilizate si de nivelul de pregatire al operatorilor. Exploatarea resurselor naturale aeste capacitatea de regenerare a acestora, afecteaza echilibrul ecologic al ecosistemelor.

b) capacitatea de asimilare a emisiilor rezultate din procesele antropice (capacitatea asimilativa a mediului) Din procesul de productie rezulta deseuri si poluanti care, emiti in mediu, sint sau nu sint asimilati de acesta.Si sistemele ecologice (naturale) au propriile lor ”deseuri” dar care, spre deosebire de deseurile rezultate din sistemele tehnice sint reciclate in procesul de autoreglare. Si in relatia economie-mediu, echilibrul este pastrat daca deseurile se reutilizeaza intr-o proportie cit mai mare. In acest fel se protejeaza resursele regenerabile, care vor avea o rata de exploatare cit mai redusa, precum si resursele epuizabile, care trebuiesc folosite la un randament/eficienta cit mai ridicata.c) functia estetica a mediului este grav afectata de poluare, consecinta a imposibilitatii asigurarii si realizarii primelor doua functii economice ale mediului, ceea ce afecteaza grav echilibrul mediu-dezvoltare economica.

Indeplinirea de catre mediu a principalelor sale functii economice este conditionata de realizarea, in bune conditii, a echilibrului ecologic dinamic, adica de pastrarea corelatiilor intre sistemele biologice si antropice astfel incit sa se asigure principala functie a mediului: cea de suport al vietii. Aceasta presupune corelarea desfasurarii activitatilor economice , sociale, cu legitatile ce guverneaza dinamica mediului natural.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }