QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

LitoralLacurile din apropierea litoralului (Techirghiol, Agigea, Costinesti, Agighiol, Nuntasi) au o extraordinara valoare curativa. Pe langa efectele curative ale apelor, lacurile contin depozite de namol organogen.

Terapia medicala nu este singurul atu al regiunii. Pe litoral pot fi practicate o varietate de activitati de agrement - tenis, minigolf, bowling, echitatie si plimbarile pe scuter.

Turistii pot vizita o serie de vestigii istorice, cum ar fi cetatile-fortareata grecesti datand din secolele VII-VI i.e.n. (Histria, Tomis, Constanta de azi, si Calatis, Mangalia de azi).

Sectorul sudic al litoralului, cu o lungime de 72 km, este frecventat de turisti inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea.Incepand cu 1959, statiunile Litoralului au fost modernizate in mod constant. Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Neptun-Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia sunt in fiecare an destinatiile favorite ale turistilor de pretutindeni. In prezent, capacitatea de cazare a Litoralului este de aproximativ 160.000 de locuri. Intre statiuni exista un mijloc de trasport in miniatura, numit "minicar ", care face legatura intre Mangalia si Neptun-Olimp, in sectorul sudic al Litoralului, si turul statiunii Mamaia.
De pe Litoral se pot organiza excursii spre diverse locatii din tara (in Delta Dunarii, la manastirile din Bucovina, la Bucuresti sau pe Valea Prahovei) sau in strainatate (in Bulgaria, Grecia si Turcia).

Constanta - Capitala LitoraluluiAl treilea oras al Romaniei si cel mai mare port la Marea Neagra, Constanta este atestata din secolul VI i.e.n., sub numelede Tomis (pe atunci colonie greceasca). Poetul roman Publius Ovidius Naso a trait aici in exil o mai mare parte a vietii sale.

Statuia sa, creata de sculptorul Ettore Ferrari in 1887, poate fi admirata si astazi.

Principalele atractii ale orasului sunt Cazinoul, ridicat la inceputul secolului XX, Acvariul, Delfinariul si Planetariul. La Constanta pot fi vizitate Muzeul de Istorie Naturala si Arheologie, Muzeul Marinei Romane, Muzeul de Etnografie, Observatorul Astronomic, Teatrul Muzical si Teatrul Dramatic.


Diversitatea etnica a statiunii este subliniata de existenta a trei monumente religioase: Catedrala Ortodoxa (1898), Biserica Catolica (1908) si Moscheea (1910). La 28 km nord de Constanta se afla aeroportul international Mihail Kogalniceanu cu zboruri interne si internationale (mai ales in regim de charter).

La Bucuresti se poate ajunge cu trenul, avionul sau cu autobuzul. Constanta comunica cu Mangalia print-o cale ferata si un modern drum european (E87 Tulcea - Mamaia - Constanta - Mangalia). Din vestul Romaniei se poate ajunge pe litoral pe drumul european E60 (Oradea - Cluj - Brasov - Bucuresti - Constanta)

Costinesti - Paradisul Tineretii

Consacrata ca statiune de vacante estivale pentru tineri, Costinesti se afla la 31 km sud de Constanta, langa satele Costinesti si Schitu. Acestea din urma au fost create la sfarsitul secolului al XIX-lea de colonisti germani. Nucleul statiunii a fost construit in 1949, cand aici a fost amenajata prima tabara de vacanta pentru elevi.In fiecare an Costinesti gazduieste o serie de evenimente culturale si de divertisment, printre care cele organizate sub egida "Sarbatorilor Marii ", "Reuninea tinerilor actori ", "Festivalul de film pentru tineri " si "Festivalul de jazz ".Statiunea are o baza materiala extrem de diversificata: hoteluri, restaurante, biblioteci, cluburi, saloane de expozitie, studiouri pentru auditii muzicale, terenuri de sport si o baza nautica.

Hotelul Forum are o sala polivalenta, cu infrastructura necesara reuniunilor internationale, concertelor si proiectarii de filme.


Eforie-Nord, Eforie-Sud si Techirghiol- Statiuni de Sanatate

Eforie Nord (14 km sud de Constanta), situata la aceeasi latitudine cu faimoasele Nisa, Monaco si San Remo, ofera o gama larga de tratamente in hoteluri de 1-3 stele, cele mai importante fiind Steaua de Mare, Meduza si Delfinul care dispun de propriile lor baze de tratament.

Aici sunt amenajate piscine cu salinitate concentrata, a caror apa este adusa din Lacul Techirghiol, folosite in tratarea afectiunilor aparatului locomotor. Faleza statiunii este spectaculoasa, atingand pe alocuri inaltimea de 25 m.Eforie Sud s-a numit, intre cele doua razboaie mondiale, Carmen Silva, dupa pseudonimul de poeta al reginei Elisabeta a Romaniei. Devenita statiune in 1912, Eforie Sud este recomandata pentru tratamentul afectiunilor reumatice, dermatologice si ale sistemului osos.Statiunea se distinge printr-un promontoriu de calcar si o faleza care atinge pe alocuri 35 m. Hotelurile au categorii de 1-2 stele.
Techirghiol, statiune situata pe malul lacului cu acelasi nume, a devenit faimoasa datorita namolului organogen aflat pe fundul lacului, cu remarcabile calitati curative, recunoscute in intreaga lume.

La Techirghiol se pot face si tratamente cu aerosoli salini. Pe plajele cu nisip fin de pe malurile lacului, se poate practica helioterapia si talazoterapia.


Mamaia, Perla Litoralului

Numele se pare ca i-a fost predestinat, Mamaia fiind cea mai veche statiune a litoralului romanesc; a fost amenajata in 1906, pe promontoriul situat intre Lacul Siutghiol (unul dintre cele mai mari lacuri cu apa dulce din Romania) si Marea Neagra, la 5 km nord de orasul Constanta.

Dupa 1919 a cunoscut o dezvoltare rapida datorita aparitiei Cazinoului, vilelor si resedintei de vara a regelui Ferdinand. Astfel, la inceputul anilor '60, Mamaia a intrat in elita celor mai atractive statiuni din sud-estul Europei.Mamaia este propice in special turismului familial. Plaja sa (cu o lungime de peste 8 km si o latime de 100-200 m) este remarcabila prin nisipul sau fin si auriu. Perioada favorabila helioterapiei este mai lunga de 12 ore pe zi.

In prezent, statiunea dispune de 61 de hoteluri (de 1-4 stele), 14 vile si 3 campinguri. Originaliatea Satului de Vacanta este data de reunirea traditiilor romanesti, din cele 40 de judete ale tarii. Cele 31 de restaurante ale statiunii au o oferta bogata de preparate culinare traditionale, din diverse zone ale Romaniei.


Unul dintre restaurantele faimoase din Mamaia este Hanul Piratilor, construit in forma de vapor si amplasat pe insula Ovidiu. Turistii isi pot petrece seara intr-un mod placut si relaxant vizionand spectacolele Barului Melody, Orient, Vatra, Cherhana (cu specialitati de peste) sau in discotecile Club Castel, Planet sau Enigma.

Pe langa baruri si discoteci, statiunea pune la dispozitia turistilor parcuri de agrement ( "Luna Parc "), facilitati pentru sporturile nautice si un Teatru de Vara. Aici, in fiecare vara, are loc festivalul national de muzica usoara.


In perioada martie - octombrie, postul "Radio Vacanta ", difuzat pe intregul litoral, emite emisiuni atractive, in limbi de circulatie internationala. Pe Lacul Siutghiol aflat in imprejurimi, se poate practica skiul nautic, yachtingul si wind surfingul.
Hoteluri: Rex (4*), Bucuresti (4*), Majestic (4*), Amiral (3*), Riviera (3*).


Mangalia - "Cea mai frumoasa "


Numele statiunii, mentionat pentru prima data in secolul al XII-lea, vine din greaca bizantina (Pangalia sau Pancalia insemnand "cea mai frumoasa "). Este cea mai sudica statiune, cu o plaja cu nisip fin, avand o latime de pana la250 m, excelenta pentru talazoterapie si aerohelioterapie.

Hotelul President (4*) adaposteste Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagra ", unde, permanent, au loc manifestatii cu caracter international.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }