QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Planul de afaceri - Schema PlanuluiNECESITATEA PLANIFICARII

Un business plan de succes e un document care contine prospecte noi si descrie potentialul companiei. El reprezinta un set de proiecte specifice. Spre exemplu un plan poate fi in cautarea fondurilor pentru acoperirea cheltuielilor asociate cu dezvoltarea si marketing-ul unui producs nou. Sau poate fi utilizat pentru asigurarea unui credit bankar pentru producerea unui echipament.
Business planul, la fel ca si materialele promotionale si de reclama, ar trebui sa aduca avantaje firmei prin modul sau de alcatuire adica prin organizarea, detalierea si realismul lui.
Pentru a atinge aceste scopuri, business planul trebuie sa fie urmatorul:- sa puna in discutie planurile companiei pentru perioadele de scurta si de lunga durata
- sa indice faptul ca aceste scopuri pot fi atinse
- sa demonstreze ca realizarea planului va satisface cerintele cititorului

Utilitatea Externa a Planului

Odata ce numarul oportunitatilor pentru finantare si alte tipuri de suport extern sa largeste, business planul devine un instrument al companiei pentru profitarea de aceste oportunitati.
Finantarea Bancara bancile traditional nu au cerut business planuri formale de la aplicanti pentru credite , bazandu-se doar pe rapoartele financiare din trecut si cele curente. Totusi, problemele create de catre esuarea proiectelor de imobil si creditele straine cu grad de risc ridicat de la sfarsitul anilor 80 si incep anilor 90 au condus la faptul ca bankerii sa se indoiasca de modul lor de evaluare a potentialilor debitori. Business planul a devenit, deci, un element favorabil in competitia intensa de achizitionare a fondurilor creditare. Bancherii doresc sa stie mai mult decat care este suma si pentru ce vor fi utilizati banii, este foarte interesant de cunoscut daca firma va supravietui in caz de esec si daca isi va pastra capacitatea sa de achitare a creditelor, care e garantia in caz de insolvabilitate, etc.
Fondurile de Investitie
Investitorii privati si firmele cu capital mixt de asemenea nu vor sustine o companie fara un plan scris. Spre deosebire de banchiri a caror interes principal este restituirea sumei imprumutate si a dobanzilor respective, investitorii sunt interesati de profituri foarte inalte 25-60% anual, pe perioade de la 3 la 7 ani, pe langa faptul ca doresc sa stie cum isi vor intoarce investitiile efectuate intr-o companie sau alta. Pentru a-si atinge scopurile sale investitorii urmaresc intr-un business plan urmatoarele:


- inregistrarile companiei, piata, executantii cheie;
- probabilitatea atingerii prognozelor;
- unicatul produsului si a tehnologiei sale;
- calitatea managementului.
Business planul de asemenea este cerut in cazul realizarii aliantelor strategice, fuziunilor, relatiilor dintre client si distribuitor.

Utilitatea interna a Planului

Business Planul este un instrument de management foarte important. El imputerniceste managementul sa planifice cresterea companiei si sa anticipeze schimbarile intr-un mod bine structurat. Executivii uneori argumenteaza faptul ca este fara folos compunerea unui BP deoarece piata se schimba atat de repede incat planul foarte repede se invecheste. In timp ce este adevarat faptul ca schimbarile sunt, si se intampla pe parcursul evolutiei firmei, procesul de pregatire a BP e cel putin la fel de important ca si insasi planul. El face ca managementul sa managementul sa analizeze business-ul in detaliu si sa sa-si stabileasca scopurile sale in concordanta cu BP. El de asemenea stabileste anumite etaloane in baza carora poate fi monitorizata evolutia firmei in timp. Elementul cel mai important al BP e faptul ca el supune intregul colectiv managerial aceluiasi scop. BP de asemenea este un document util pentru companiile cu multiple locatii si operatiuni.
Top managementul poate monitoriza BP nu doar pentru a fi siguri ca planificarea formala are loc, dar si pentru determinarea daca planurile finisate corespund cu scopurile financiare si de piata de lunga durata.

PROCESUL BUSINESS PLANULUIAtunci cand vorbim despre BP un lucru poate fi spus cu certitudine, ele vin in diferite forme, marimi, si continut. Dar toate BP au anumite scopuri in comun. ele trebuie sa descrie produsul sau serviciul care trebuie sa fie vandut si piata pe care trebuie sa fie vandut, sau sa descrie cum va fi produs bunul dat sau cum va fi prestat serviciul, daca vorbim despre servicii. Daca planul e intentionat pentru utilizare externa, el de obicei va descrie cine este implicat in companie, cati bani sunt necesari, cum aceste fonduri vor fi cheltuite, si cel mai important, cum isi vor restitui banii alocati investitorii, si cand aceasta restituire va avea loc.
Toate BP trebuie sa contina aceste elemente expuse intr-un mod cat mai clar, concis si desigur convingator. Avand in vedere ca toate planurile trebuie sa trebuie sa aiba aceste atribute comune, este important sa ne pregatim bine inainte de procesul de compunere a BP. Sunt patru etape importante de pregatire pentru elaborarea BP:
1. Colectarea Informatiei
2. Stabilirea Schemei Planului
3. Determinarea Tipului de Plan
4. Impartirea Resposabilitatilor

Colectarea Informatiei
BP sunt efective sau nu in mare masura datorita datelor pe care se bazeaza, iar datele trebuie sa fie veridica si obiectiva.
Informatia esentiala e compusa din:
a. numele exact al intreprinderii, adresa, data si forma de organizare juridica, statele in care firma are dreptul sa efectueze afaceri.
b. structura juridica
c. resumeurile fondatorilor si managerilor cheie
d. statisticile de piata, incluzand dimensiunile pietei, tendintele recente de crestere, numele participantilor majori, factori determinanti, pozitivi si negativi care pot afecta cresterea de pe viitor
e. numele competitorilor, cu cat mai multa informatie posibila despre fiecare din ei, incluzand vanzarile lor, profiturile, tehnicile de marketing si de vanzare, tendintele recente in vanzari
f. date despre costul muncii si a materialelor de productie
g. articole de gazeta sau magazine despre afacerea data si despre industria data.
h. numele clientilor potentiali
i. furnizorii principali, si termenele de furnizare
j. informatie R&D, incluzand proiecte ce se desfasoara, si sunt planificate.
k. regulamente si legi care ar putea afecta business-ul, atat positiv cat si negativ.
l. info despre brevete, marci comerciale si copyright.

Schema Planului

BP trebuie sa fie organizat in sectiuni bine definite. De obicei planurile au sectiuni separate, care pun in discutie strategia companiei, produsul sau serviciul, planurile de marketing si de vanzare si desigur informatia financiara.
Crearea unei scheme bune impune pe executivi sa ajunga la anumite decizii care va repartiza ce si unde se va afla in plan. Spre exemplu nu trebuie sa fie mixate in acelasi compartiment atat descrierea pietei produsului cat si descrierea produsului ca atare.
Un exemplu ar Schemei Planului ar fi:
I. Sumar Executiv
II. Compania
III. Piete si Competitia
IV. Produsul sau Serviciul. Descriere si Analiza
V. Vanzarea
VI. Producerea
VII. Informatia Financiara
VIII. Normative si oraruri
IX. Diverse anexe.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }