QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Obstacole in calea dezvoltarii comertului electronic in Romania

Obstacole in calea dezvoltarii comertului electronic in Romania

Nu a fost identificata necesitatea pentru legislatie suplimentara in domeniul comertului electronic. Obstacolele majore care fac comertul electronic sa nu se dezvolte suficient sunt legate mai degraba de urmatoarele elemente :


Situatia actuala a sistemului bancar romanesc. Sistemul bancar romanesc, desi cu mult imbunatatit fata de anii trecuti inca prezinta probleme majore in special in ceea ce priveste decontarea electronica a platilor interbancare. Astfel nu exista inca un sistem implementat de decontari interbancare, acestea putand dura si pana la 5 zile lucratoare. Lipsa acestui sistem face ca platile interbancare sa fie greoaie, implica comisioane mari si ca atare bancile sunt dezavantajate in acceptarea cardurilor de la alte banci la propriile terminale ATM sau PoS . Aceasta este valabil cu atat mai mult la utilizarea lor pe Internet unde pot aparea probleme suplimentare de securitate si autentificare. Pentru gestionarea sistemului national de plati a fost creata, inca din anul 2000 Societatea Nationala de Transfer de Fonduri si Decontari - TransFond de catre banca centrala (BNR), care detine 33% din actiunile TransFond, si de 28 de banci comerciale, cu 67% din actiuni. Insa un sistem electronic de decontare a platilor va fi operational abia in cursul anului 2004. Acesta va permite o decontare in timp real a sumelor sub 500 de milioane de lei, iar celelalte cazuri in maxim 1 zi lucratoare.[1] Aceasta este de altfel si una din recomandarile Consiliului Investitorilor Straini in prezentarea referitoare la economia Romaniei din Mai 2002 implementarea sistemului electronic de decontari pentru a elimina intarzierile si costurile excesive de tranzactie si a face operational TransFond.

Si totusi implementarea acestui mod electronic de decontare nu va insemna automat si o usurinta in utilizarea si acceptarea cardurilor pe Internet. In primul rand datorita modului cum sistemul cardurilor este dezvoltat in Romania. Fiecare banca apeleaza la o solutie diferita de procesare a cardurilor, fara o reale interactiune intre diversele solutii: 

prin Romcard societate infiintata de unele banci in vederea efectuarii acestui serviciu (cum ar fi cazul BCR, Raifaissen, BCIT etc);

sistem propriu (de ex. Bancpost sau BRD Societe Generale);

prin procesatori de carduri privati (Paynet sau Provus)


De asemenea exista o anumita teama in ceea ce priveste securitatea tranzactiilor, mai ales in conditiile in care nu exista inca un sistem de asigurare a tranzactiilor efectuate de pe carduri. In aceste conditii bancile nu sunt deocamdata interesate de dezvoltarea unui sistem prin care sa permita plati on-line prin carduri emise de alte banci din cauza comisionului mic pe care il pot castiga sau a dificultatilor legate de verificarea cardului in timp real. Bancpost a anuntat totusi oferirea unui serviciu de comert electronic, incepand probabil in 2003, prin care firmele interesate vor putea sa implementeze un sistem informatic E Pay dezvoltat de Softnet, cu care se vor putea face plati on-line din Romania insa numai prin cardurile virtuale Taifun emise de aceasta banca. Aceasta aplicatie, ca si sistemul de e-tax dezvoltat de Softnet, demonstreaza cum companiile de soft incearca sa creeze sisteme de plata on-line adaptate la realitatile romanesti, chiar daca sistemul bancar nu ofera inca acest tip de serviciu.


Numarul mic de utilizatori ai Internetului de acasa, impreuna cu utilizarea scazuta a cardurilor pentru cumparaturi, face ca interesul comerciantilor sa fie destul de scazut in legatura cu comertul electronic.


Neincrederea si lipsa de informare privind comertul electronic. Atat utilizatorii romani, cit si comerciantii nu prezinta incredere intr-un sistem de comert electronic in principal cauzat de lipsa informarii in acest domeniu. Stirile referitoare la acest subiect sunt legate mai ales de fraudele on-line ceea ce determina reticenta si indoiala cu privire la succesul unei astfel de abordari. Bancile nu recomanda sau chiar interzic folosirea in Internet a cardurilor emise, din cauza temerilor legate de securitatea datelor. 
Nu exista un program national de constientizare a IMM-urilor cu privire la aspectele economice ale comertului electronic si modalitatile cum acestea pot fi implementate, cu toate ca anumite initiative in acest sens au fost sustinute de Uniunea Europeana. Nici o campanie de informare a utilizatorilor cu privire la ce inseamna si ce implica apelarea la comertul electronic nu a fost elaborata pina acum.


Ministerul IMM-urilor, impreuna cu reprezentanti din alte ministere a initiat o strategie nationala privind comertul electronic in cursul anului 2002, care insa nu a fost inca incheiata.
Acum timpul de realizare a unei operatiuni dureaza in medie 3,67 zile. Licitatia organizata de Banca Nationala a Romaniei pentru desemnarea companiei care va introduce sistemul electronic de plati s-a incheiat abia in data de 15 ianuarie 2003 cand s-a desemnat societatea castigatoare.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }