QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Introducere in ingineria si managementul investitiilor. Contextul national si international al derularii proceselor investitionale
Introducere in ingineria si managementul investitiilor. Contextul national si international al derularii proceselor investitionale


Competitia mondiala intre diferitele state si regiuni a devenit, in ultimii ani, una dintre cele mai dure, prin prisma faptului ca se manifesta in planuri diverse, de la dominatia resurselor la suprematia militara sau chiar nucleara. Indiferent de amplasamentul geografic, volumul de resurse detinute sau dinamica resurselor umane, este dovedit faptul ca pozitiile privilegiate in diferitele clasamente si evaluari sunt ocupate de acele state care detin si sustin sisteme tehnico-economice consolidate, bazate pe investitii, cunoastere, transfer tehnologic si competitivitate.

Diversele transformari intervenite in contextul mondializarii, au evidentiat faptul ca economia reprezinta unul dintre domeniile cu dinamica complexa, determinata de cel putin doua directii contrare si in acelasi timp complementare. Pe de-o parte putem vorbi de o evolutie crescatoare in planul nevoilor indivizilor si societatii, iar pe de alta parte, de caracterul limitat al resurselor, generat de consumurile masive si de necesitatea asigurarii durabilitatii in procesele de gestionare si exploatare.
In acest context, economia este domeniul care trebuie sa ofere solutii concrete la problematica satisfacerii in conditii optime de proximitate, eficienta si sustenabilitate a nevoilor pe termen mediu si lung. Este evident faptul ca respectarea acestor principii implica mutatii semnificative in activitatea organizatiilor publice si private, la nivel de orientare si fundamentare, atragere si administrare resurse, valorificare rezultate si impact.

Sistemele tehnico-economice actuale, desi aflate pe pozitii diferite si aparent independente sunt mai degraba, parti componente ale unui macrosistem ce functioneaza si este guvernat in baza unor principii comune si complexe legate de evolutiile in plan demografic, de cerintele dezvoltarii durabile, de evolutiile in plan politic si administrativ etc.

In acest context, procesele investitionale se constituie ca cel mai important stimul al oricarei activitati economice. Investitiile joaca rol de impuls in orice sistem tehnico-economic (afacere economica), de element generator care face ca aceasta sa se initieze, sa se dezvolte in conditiile impuse de mediul concurential al economia de piata. Realizarea unui proiect de investitii are ca efect:

sporirea si diversificare ofertei si, implicit, daca aceasta este validata de piata,

cresterea veniturilor sistemului tehnico-economic

Concomitent, insa, va fi influentata direct, sau prin efectul de antrenare, cresterea gradului de ocupare a fortei de munca. Dar cresterea numarului de angajati si/sau a castigurilor salariale conduc, in ultima instanta, la sporirea cererii de bunuri si servicii. Pe de alta parte, va avea loc o crestere a economiilor populatiei si sistemelor tehnico-economice, deci o crestere a disponibilitatilor financiare ale acestora care vor opta pentru structuri mai mari si mai performante, in acord cu optiunile investitiei.

Realizarea de proiecte sau programe de investitii conduce, in principal la cresterea acumularii de capital fix. Deci, investitiile constituie instrumentul principal de realizare a modernizarii economice, prin crearea de noi structuri, mai performante, in acord cu optiunile strategice, de perspectiva ale societatii, in general.

In plan social, investitiile joaca un rol de regulator in ocuparea fortei de munca si imbunatatirea calitatii vietii. Implementarea unor proiecte sau programe de investitii antreneaza modificari pe piata muncii, creand o nevoie suplimentara de forta de munca, inalt calificata, mai ales in cazul beneficiarilor de investitii (cei care exploateaza noile capacitati de productie).

Rolul investitiilor in circuitul economic si social este sugestiv schematizat in figura 2.1.VENITURI SI PROFITURI DIN ACTIVITATI

PIATA BUNURILOR SI SERVICIILOR

Fig. 2.1. Rolul investitiilor in circuitul economic si social

Cresterea economica dorata, de toate statele, indiferent de marime sau stadiu de dezvoltare, a dovedit faptul ca necesita eforturi din ce in ce mai mari, pe un interval de timp scurt, in baza unor obiective permanent corelate la nivel regional si mondial. Perioada actuala a dovedit faptul ca ritmul de crestere economica nu mai depinde strict doar de eforturile interne ale fiecarui stat, ci mai degraba de sistemul de relatii economice internationale, de parteneriatele si colaborarile dezvoltate, de capacitatea de integrare in anumite structuri si de a face fata provocarilor globalizarii.

Aparitia noilor oportunitatilor de piata sau de resurse, a parteneriatelor de afaceri, pentru bunuri, servicii si locuri de munca, intensificarea transferurilor intra si extra organizationale, liberalizarea comertului precum si o serie de alte fenomene similare au favorizat o competitie acerba intre diferitele state.

Dezvoltarea economica si sociala din ultimele decenii a fost posibila, in special, prin transferul si implementarea rezultatelor cercetarii stiintifice si tehnologice. Statele care au anticipat acest fenomen si care au actionat in consecinta, au inregistrat rezultate economice surprinzatoare, fiind considerate acum state puternic dezvoltate.

Utilizarea tehnologiei si sustinerea programelor de cercetare stiintifica sunt conditionate, insa, de o serie de fenomene precum: existenta unor institutii de profil si resurse umane pregatite pentru cercetare tehnologica, disponibilitatea organizatiilor de a se implica in programe costisitoare cu obiective pe termen mediu si lung, capacitatea de atragere unor resurse financiare semnificative care sa sustina proiectele de investitii, ca rezultat al cercetarii stiintifice etc. Fiecare din aspectele prezentate anterior are o importanta deosebita in asigurarea unui ritm corespunzator de crestere economica, absenta unuia fiind de natura sa compromita atat rezultatul global al procesului cat si reusitele partiale pe diferite domenii si sectoare de activitate.
Perceptia acestor fenomene este diferita la nivelul statelor dezvoltate, fata de cele in curs de dezvoltare sau cele aflate la inceputul procesului de crestere economica. Daca prima categorie de state se confrunta cu probleme de genul asigurarii transferului tehnologic, diminuarii timpului aferent acestui fenomen, identificarea de noi posibilitati de implementare sau diseminare in exteriorul granitelor sau valorificarea superioara a rezultatelor, cele in curs de dezvoltare se confrunta cu probleme de genul lipsei de resurse financiare care sa sustina cercetarea, ineficienta organizatiilor in transferul tehnologic, inconsecventa rezultatelor obtinute din implementare sau imposibilitatea accesarii unor informatii din sfera statelor puternic dezvoltate. Pentru ultima categorie de state, problemele sunt mult mai complexe si vin din sfera inexistentei institutiilor specializate sau a resurselor umane, din orientarea organizatiilor mai mult spre supravietuire decat spre dezvoltare sau din lipsa unui cadrul legislativ propice pentru favorizarea cercetarii tehnologice.

Progresul tehnologic, implementarea rezultatelor cercetarilor stiintifice pentru crearea de noi bunuri si servicii, introducerea lor in piata si crearea unei cote de piata relevante, constituie esenta progresului uman si dezvoltarii.[1] La nivel national insa, transferul tehnologic poate sa impiedice procesul de inventie si inovare, prin faptul ca permite adoptarea si adaptarea unor solutii deja existente pe noi piete la nivel de indivizi, organizatii sau sector public, mai ales in cazul tarilor in curs de dezvoltare sau slab dezvoltate.

Indiferent de nivelul de dezvoltare economica, gradul de implicare in tehnologii complexe sau dimensiunea statului, teoria si practica de specialitate, recunosc rolul fundamental al proceselor investitionale pentru asigurarea unei pozitii favorizante in competitia macroeconomica.

Din acesta perspectiva, in prezenta lucrare ma voi referi mai ales asupra impactului investitiilor asupra cresterii economice precum si pe identificarea unor cai de crestere a eficientei economice a investitiilor pentru dezvoltarea organizatiilor in sistemul economic national, sistem marcat de o serie transformari structurale si strategice.

Chiar daca la nivelul statelor lumii, problemele au elemente si definitii comune, impactul, formele de manifestare sau caile de redresare sunt cel mai adesea particulare si trebuie tratate individual. Nu trebuie neglijat faptul ca in experienta unor state puternice au existat o serie de modele de dezvoltare, care transferate si in cadrul altor sisteme si-au dovedit eficacitatea. Aceste situatii constituie mai degraba exceptii sau cazuri particulare, fata de situatia generala care presupune o serie de adaptari, particularizari in raport cu un anumit context, orizont de timp sau obiective.

Investitiile ca si concept economic au constituit inca din cele vechi timpuri, suportul principal al cresterii si dezvoltarii economice. Asociate, in mod direct cu economiile realizate de persoane individuale, organizatii sau chiar state acestea au atras atentia teoreticienilor de specialitate, care au evidentiat o serie de definitii si caracteristici specifice fenomenului.

The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank Global Economic Prospects. Technology Diffusion in the Developing Word 2008.


loading...


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }