QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Intreprinderea-veriga de baza a economieiINTREPRINDEREA-VERIGA DE BAZA A ECONOMIEI


Definitie!

Intreprinderea = veriga organizatorica a economiei nationale care realizeaza unirea factorilor de productie ( CAPITAL si MUNCA) in scopul producerii si desfacerii de bunuri economice (PRODUSE, LUCRARI, SERVICII, INFORMATII ) in functie de cerintele pietei, pentru obtinerea de profit!


Oval: Atunci . .pot produce sau vinde produse, pot presta servicii, efectua lucrari! Oval: Daca am capital si dispun de forta de munca atunci .  .


Intreprinderea dispune de:

Mijloace material care cuprind:

Terenuri

Cladiri

Utilaje

Mijloace de transport

Materii prime

Material

Disponibilitati banesti

Mijloace umane reprezentate prin salariatii intreprinderii grupati in:

Lucratori direct productive

Lucratori indirect productive

Personal TESA ( ethnic, economic, administrativ)

Oval: Sediu-cladireOval: Materii prime


Oval: Pentru a putea functiona Intreprinderea are nevoie de: Oval: Utilaje, mijloace de transport

Pentru a putea functiona intreprinderea combina resurse umane, material, financiare si informationale, ceea ce conduce la formarea STRUCTURILOR ORGANIZATORICE ale intreprinderii si anume:

Sectii

Ateliere

Depozite

MagazineDeci, putem spune ca intreprinderea este UN SISTEM COMPLEX!


Combinarea factorilor de productie (CAPITAL si MUNCA) in cadrul unor procese de productie duce la obtinerea de bunuri si servicii la costuri cat mai avantajoase, iar, pe de alta parte, la vanzarea acestor produse si servicii, creand veniturile capabile sa acopere costurile si sa plateasca salariile angajatilor, impozitele si taxele catre stat, banci, terti si sa permita obtinerea de profit.

v    Ce este procesul de productie?


Procesul de productie reprezinta totalitatea actiunilor angajatilor unei societati care, cu ajutorul diferitelor masini, instalatii actioneaza asupra materiilor prime, materialelor pentru a le transforma in produse, lucrari sau servicii care vor avea un anumit pret pe piata.  
Deci, intreprinderea are un ROL ECONOMIC!Intreprinderea are si un  ROL SOCIAL care deriva din faptul ca exista prin angajatii sai, pe de o parte, carora trebuie sa le asigure conditiile optime de munca si salarizare, si prin consumatorii bunurilor sale, pe de alta parte, carora trebuie sa le asigure produse si servicii in cantitatea si calitatea solicitata.Intreprinderea capata inca de la infiintare statutul de PERSOANA JURIDICA, cu obiect de activitate si sediu bine definite, cu o structura organizatorica proprie si regulament de functionare.Sa recapitulam impreuna!

  1. Definiti “intreprinderea”.

Raspuns:

Intreprinderea reprezinta veriga organizatorica a economiei nationale care realizeaza unirea factorilor de productie ( CAPITAL si MUNCA) in scopul producerii si desfacerii de bunuri economice (PRODUSE, LUCRARI, SERVICII, INFORMATII ) in functie de cerintele pietei, pentru obtinerea de profit!

Explicati rolul social al intreprinderii.

Raspuns:

Rolul social al intreprinderii deriva din faptul ca exista prin angajatii sai, pe de o parte, carora trebuie sa le asigure conditiile optime de munca si salarizare, si prin consumatorii bunurilor sale, pe de alta parte, carora trebuie sa le asigure produse si servicii in cantitatea si calitatea solicitata.


Care sunt factorii de productie?

Raspuns:

Factorii de productie sunt:


capitalul

muncaSi acum singuri . . . ..!

Care sunt structurile organizatorice ale intreprinderii?.

Explicati rolul economic al intreprinderii.

Argumentati de ce intreprinderea este un sistem complex.

Definiti procesul de productie.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }