QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Formele si cauzele somajului
Formele si cauzele somajului


Pornind de la cauzele si originea somajului se desprinde existenta mai multor forme ale somajului si anume:


Somajul ciclic, cunoscut si sub denumirea de somaj conjuctural, se formeaza in perioadele de reducere a activitatii economice, respectiv in fazele de recesiune ale ciclului economic. Acest somaj poate fi absorbit partial sau chiar total in perioadele de “boom” ale ciclului economic.

Somajul structural, apare in perioadele de schimbari structurale ale economiei nationale, respectiv schimbarii in structura economica, in structura teritoriala, in structura sociala a productiei, etc. Schimbarile respective sunt generate de impactul asupra economiei si vietii sociale, provocat, in special, de evenimente majore. De pilda, schimbarea politicilor si strategiilor de dezvoltare ale unei tari sub influenta revolutiei tehnico-stiintifice, sau trecerea de la un anumit tip de dezvoltare la altul, sau influenta unor disfunctionalitati globale (criza energetica, criza de materii prime, etc.) asupra economiei nationale. In fostele tari socialiste, somajul structural se datoreaza, in primul rand, trecerii economiei de la un tip la altul, de la economia centralizata la economia de piata.


Somajul tehnologic, apare datorita inovarii tehnice si tehnologice, respectiv introducerii noilor tehnologii, care, pe de o parte, reduc numarul locurilor de munca, iar pe de alta parte, provoaca schimbari majore in pregatirea profesionala a fortei de munca. Cu alte cuvinte, se pune problema recalificarii corespunzator noilor conditii.


Somajul tranzitional sau frictional, apare datorita trecerii fortei de munca ( o parte a acesteia) de la un loc de munca la altul necesitand aceeasi calificare. Perioada de trecere este considerata ca somaj tranzitional. Cauza lui consta in dinamismul economiei si in mobilitatea accentuata a fortei de munca in astfel de economii.


Somajul sezonier, intalnit in anumite profesiuni (constructii, agricultura, etc.), este determinat de intreruperi ale activitatilor datorita actiunii unor factori naturali climaterici.
Desigur, se pot intalni si alte criterii de clasificare si respectiv alte forme ale somajului. Cert este ca fenomenul somajului este un fenomen complex, sinuos, care trebuie analizat cu mare atentie pentru a-i desprinde cauzele si formele de manifestare.


Cauzele somajului sunt multiple. In general, putem desprinde doua procese care stau la baza formarii somajului:

pierderea locurilor de munca de catre o parte a populatiei ocupate, avand drept cauze pe cele aratate mai sus la formele somajului:

Cresterea ofertei de munca in conditiile in care cererea de munca nu se modifica in aceeasi directie si cu acelasi ritm. Avem in vedere: cresterea ofertei prin intrarea in piata muncii a noi generatii de varsta legala pentru a se angaja: intrarea in piata muncii a unei parti din populatia activa disponibila care nu a mai lucrat niciodata si care cauta un loc de munca; cresterea numarului de femei care vor sa aibe o activitate salariala; ruinarea unor mici producatori si intrarea lor pe piata muncii; deplasarea populatiei disponibile dintr-o tara in alta, respectiv presiunea pe piata muncii a unor tari a imigratiei.


Desigur, dezechilibre dintre oferta si cererea de munca pot aparea si din alte motive. In fiecare perioada istorica se pot identifica cu destula precizie procesele care stau la baza somajului. De pilda, socul petrolier a avut efecte si asupra acestui fenomen, dupa cum lupta de emancipare a femeilor a contribuit si contribuie si ea la dezechilibrarea cererii si a ofertei de munca.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }