QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Notiunea si formele competentei penaleNotiunea si formele competentei penale


Notiune Comp, in mat.proces., consta in imput.recun.de lege unui organ judiciar de a urmari, respectiv de a judeca si solut.o cauza pen.,cu excluderea altor org.jud.de la indepl.acestei activ.

Imputernicirea acordata de lege cuprinde, pe de o parte, dreptul (puterea) de a urmari si de a judeca o cauza penala, ceea ce confera autoritate juridica actelor procesuale ce se efectueaza, iar pe de alta parte, obligatia impusa organelor judiciare de a instrumenta cauzele repartizate prin lege, orice refuz fiind considerat ca o incalcare a obligatiilor de serviciu.
Competenta are in vedere atat organele de urmarire penala cat si instantele judecatoresti si cele mai multe reguli privitoare la competenta sunt aplicabile atat in faza de urmarire penala cat si in faza de judecata. Avand in ved.ca parchetele functioneaza pe langa instantele judecatoresti, legiuitorul a reglementat competenta pentru fiecare instanta in parte, impunand regula conform careia urmarirea penala se efectueaza de parchetul de pe langa instanta competenta sa judece cauza in prima instanta.

Formele competentei

F.comp.repr crit. sau modalit.in functie de care se diferentiaza capacitatea organelor judiciare de a urmari sau judeca diversele cauze penale. Criteriile avute in vedere de legiuitor privesc fapta savarsita, persoana faptuitorului ori a persoanei vatamate si organele judiciare. In raport de aceste elemente, in procesul penal se intalnesc patru forme fundam.decompetenta: funct. Mat., personala si teritoriala.

Competenta functionala este acea forma a competentei care determina sfera de atributii ce revine fiecarui organ judiciar in cursul solutionarii unei cauze penale. Astfel, unele instante judeca numai in I instanta, altele jud.si in apel si in recurs. Competenta materiala este acea forma a competentei care imparte cauzele pen.pe linie vert, intre organe judiciare de grad diferit, in functie de nat si gravit infr sav. Deter.comp.m.poate fi abstracta, prin stabilirea in mod generic a infractiunilor ce intra in competenta organului judiciar, sau concreta, prin precizarea cauzelor penale ce intra in sfera de competenta a fiecarui organ judiciar in parte. Competenta personala este acea forma a competentei care imparte cauzele penale pe linie verticala, intre organe judiciare de grad diferit, in functie de calitatea sau starea faptuitorului in mom. sav.faptei. In det.comp.p.poate influenta nu numai o anumita calitate ci si gradul ierarhic avut in acea calitate; astfel militarii si politistii din politia judiciara sunt judecati de instante mai mici sau mai mari in grad in raport de grad sau de corpul profesional din care fac parte.Competenta teritoriala este acea forma a competentei care repartizeaza cauzele penale intre organe judiciare de acelasi grad, pe linie orizontala, in raport de circumscriptiile teritoriale in care aceste organe isi exercita atributiile si de localizarile speciale aratate de lege.

In det. comp.t. se au in vedere2modalitati, dupa cum infr.este sav.in tara sau in str.

In cazul in care infractiunea a fost savarsita pe teritoriul tarii, competenta teritoriala se determina,in functie de urm.cr.:

locul unde a fost savarsita infractiunea,

locul unde a fost prins fapt,

locul unde loc.fapt,

locul unde loc.pers. vatamata.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }