QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Notiunea, obiectul si formele masurilor asiguratoriiNotiunea, obiectul si formele masurilor asiguratorii


Masurile asiguratorii sunt masurile procesuale cu caracter real ce pot fi luate in cursul procesului penal de catre procuror si de catre instanta si constau in indisponibilizarea prin instituirea unui sechestru a bunurilor mobile si imobile apart inv,incul. sau partii respons civilmente,in vederea confiscarii speciale, a repararii pagubei produse prin infr, prec.si pt garantarea exec.ped amenzii.

In functie de scopul pentru realizarea caruia se aplica masura, se determina si bunurile ce pot fi indisponib. si anume:
daca masura se ia in vederea repararii pagubei, ea poate viza atat bunurile invinuitului sau inculpatului cat si bunurile partii responsabile civilmente ;

daca masura se ia in vederea garantarii executarii pedepsei amenzii, ea poate viza doar bunurile invinuitului sau inculpatului.

Exista si unele categorii de bunuri care sunt exceptate de la aplicarea masurilor asiguratorii. In functie de bunul asupra caruia se aplica sechestrul, masurile asiguratorii sunt de trei feluri : sechestrul propriu-zis (care priveste bunurile mobile), inscriptia ipotecara (bunurile imobile) si poprirea (sumele de bani).Procedura luarii mas. asiguratoriiLuarea masurilor asiguratorii este, in principiu, facultativa si se poate dispune atat la cererea partii civile cat si din oficiu. In conditiile in care cel vatamat este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa, luarea masurilor asiguratorii este, prin derogare de la regula, obligatorie.In faza de urmarire penala, masurile asiguratorii se dispun de procuror, prin ordonanta, si se aduc la indeplinire de catre acesta sau de secretarul parchetului.In cursul judecatii, luarea unei masuri asiguratorii se dispune de catre instanta, prin incheiere, si se aduce la indeplinire prin executorul judecatoresc.Masurile asiguratorii dispuse de procuror sau de instanta pot fi aduse la indeplinire si de catre organele proprii de executare ale unitatii pagubite.Procedura de luare a masurilor asiguratorii este reglementata diferentiat, in functie de felurile sechestrului penal.Sechestrul propriu-zis Sechestrul propriu-zis este masura asiguratorie prin care se indisponibilizeaza bunurile mobile apartinand invinuitului, inculpatului sau partii responsabile civilmente. In vederea indisponibilizarii bunurilor, organul care aplica sechestrul procedeaza mai intai la identificarea si evaluarea bunurilor persoanei impotriva careia s-a luat masura, iar apoi la inventarierea acestora intr-un proces verbal. Pentru evaluarea bunurilor, se poate recurge, in caz de necesitate, si la experti. Bunurile sechestrate pot fi ridicate sau lasate in pastrare. Vor fi ridicate in mod obligatoriu urmatoarele bunuri, daca fac obiectul sechestrului:bunurile perisabile,

ob.din metale sau pietre pret,

mijl.de plata straine si titl de val interna ;ob de arta si muz ; colectiile de val, sum de bani.

Inscriptia ipotecaraIn cazul in care sechestrul priveste bunuri imobile, indisponibilizarea acestor bunuri se realiz.prin luarea inscriptiei ipotecare.In acest sens, org.care a dispus instituirea sechestrului cere org comp luarea inscriptiei ipotecare asupra bunurilor sechestrate, anexand copii de pe actul prin care s-a dispus sechestrul si un exemplar al pr.vb de sechestru.

Poprirea Poprirea consta in indisponibilizarea sumelor de bani datorate invinuitului, inculpatului sau partii responsabile civilmente, cu orice titlu, de catre cel pagubit sau de un tert. Sumele datorate sunt poprite in mainile debitorilor de la data primirii actului prin care se infiinteaza sechestrul pana la scadenta. In termen de 5 zile de la scadenta, debitorii vor trebui sa consemneze aceste sume la dispozitia organului care a dispus poprirea sau a organului de executare si sa predea recipisa de consemnare acestora in termen de 24 de ore de la consemnare.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }