QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Contabilitatea provizioanelor asimilate capitalului
Contabilitatea provizioanelor asimilate capitalului


Sunt asimilate capitalului provizioanele pentru riscuri si cheltuieli si provizioanele reglementate. De ce aceste provizioane sunt asimilate capitalului? Cel putin din doua motive:

Sunt rezerve valorice care sunt utilizate, pana la scadenta lor, la un termen relativ indepartat, la fel ca si orice alta resursa proprie.

Constituirea lor are loc, in ultima analiza, din profit, adica dintr-un alt element al capitalului propriu. Prin constituirea provizionului nu se produce decat o schimbare de structura a capitalului.

Destinatia provizioanelor reglementate, cauzele constituirii lor, in societatile bancare, nu sunt precizate in normele metodologice, in schimb este alocat acestui scop un cont distinct 561 „Provizioane reglementate” si sunt precizate corespondentele contabile pentru constituirea, diminuarea sau anularea lor, pentru cazurile in care prin lege se va impune constituirea lor si se va preciza scopul constituirii lor.


Riscurile pentru care se constituie provizioanele sunt precizate prin norme, insa nu este legiferata inca constituirea lor, distingem astfel:

Provizioane pentru riscul de executare a angajamentelor prin semnatura, care se refera la acele riscuri care sunt legate de garantiile acordate altor banci sau societati etc.


Adica in vederea obtinerii, de exemplu, de credite externe sau alte facilitati, creditorul poate sa solicite garantii. Ori daca aceste garantii sunt acordate de banca, neonorarea obligatiilor in termen de catre debitor reprezinta un risc pentru banca si o cauza pentru constituire de provizion.


Mentionam ca garantiile acordate se inregistreaza in conturile din afara bilantului astfel:


901 „Angajamente in favoarea altor banci”

903 „Angajamente in favoarea clientelei”


999 „Contrapartida”

Provizioane pentru facilitati acordate personalului se refera la riscul de recuperare a unor valori acordate salariatilor;

Provizioane pentru riscul de tara se refera la riscul investitiilor sau al creantelor privind afacerile intreprinse cu parteneri din tari care prezinta un anumit grad de risc. In cadrul sistemului financiar-bancar mondial sunt stabilite mai multe grupe de risc, iar fiecare tara se incadreaza intr-una din acestea, prezentand un risc mai mare sau mai mic.


In functie de gradul de risc, coroborat cu marimea creantei, se stabileste si marimea provizionului.

Alte provizioane pentru riscuri si cheltuieli, in care se pot cuprinde cele pentru cheltuieli de repartizat pe mai multe exercitii, cum ar fi cele pentru reparatii capitale, pentru care se constituie rezerve in vederea cheltuielilor ce se vor efectua in viitor.


Pentru evidenta fiecaruia din aceste provizioane este alocat cate un cont cu denumiri adecvate, precum si conturi perechi de cheltuieli, respectiv de venituri din provizioane.


Constituirea provizioanelor sau majorarea lor reprezinta cheltuieli, iar diminuarea sau anularea lor venituri, potrivit schemei:

a) 766 „Venituri din provizioane reglementate”

561 „Provizioane reglementate”

666 „Cheltuieli cu provizioane reglementate”
b) 7651 „Venituri din provizioane pt. exec. risc de exec. a angaj. prin semnatura”

551 „Provizioane pentru risc de exec. a angaj prin semnatura”

6651 „Cheltuieli cu proviz. pt. risc de exec. a angaj prin semnatura”


c) Provizioane pentru facilitati acordate personalului

7652 „Venituri din provizioane pt. facilitati acordate personalului”

552 „Provizioane facilitati acordate personalului”

6652 „Cheltuieli cu proviz. pt. facilitati acordate personalului”
d) Provizioane pentru riscuri de tara:

7653 „Venituri din provizioane pt. riscul de tara”

553 „Provizioane pt. riscul de tara”

6653 „Cheltuieli cu proviz. pt. riscul de tara”
e) Alte provizioane:

7657 „Venituri din provizioane pt. alte riscuri si cheltuieli”

559 „ Alte provizioane”

6657 „Cheltuieli cu proviz. pt. alte riscuri si cheltuieli”Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }