QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Contabilitatea creantelor restante, indoielnice si a provizioanelor privind titlurile
Contabilitatea creantelor restante, indoielnice si a provizioanelor privind titlurile


In cadrul afacerilor cu titluri la fel ca si in cele de creditare interbancara si a clientelei, pot sa apara creante restante sau chiar indoielnice, privind titlurile nerambursate in termen, creantele atasate nerecuperate in termen, unele dintre ele avand chiar un caracter contencios sau titluri cu venit fix care prezinta risc de neacoperite, total sau partial etc.


Titlurile ajunse in aceasta situatie nemaiputand fi vandute prezentand un anumit grad de risc necesita constituiri de provizioane.

Contabilitatea creantelor restante se realizeaza cu ajutorul contului 381 „Creante restante” detaliat pe trei conturi sintetice de gradul al doilea, dupa cum urmeaza:

3811 „Creante restante”;

3812 „Dobanzi restante”;

3817 „Creante atasate”.


Contul 3811 „Creante atasate” se poate debita cu toate conturile de titluri si de debitori, din clasa a treia de conturi (3021-3045 sau 3551, 3556).


Creditarea contului se poate face la recuperarea creantelor in corespondenta cu conturile curente, de corespondent bancar sau casa, prin care se face recuperarea.


Creantele restante nerecuperate pot fi trecute in litigiu, iar pentru acestea se poate face inregistrarea:

3821 „Creante indoielnice”


3811 „Creante restante”


Dobanzile sau alte creante atasate titlurilor si neincasate se inregistreaza in debitul contului 3812 „Dobanzi restante”, in corespondenta cu conturile de creante atasate titlurilor (din clasa trei) sau cu dobanzile si alte venituri de primit (378) trecute la restanta


Creditarea contului are loc la recuperarea in corespondenta cu conturile curente ale clientelei (2511) din care se recupereaza sau in corespondenta cu conturile de trezorerie.


Dobanzile restante nerecuperate se trec la dobanzi indoielnice (3822). Pentru creantele si dobanzile restante se calculeaza dobanzi care se inregistreaza astfel:

3817 „Creante atasate”


7038 „Dobanzi din creante restante si indoielnice”


Incasarea creantelor atasate se inregistreaza in creditul contului, in corespondenta cu conturile de trezorerie sau conturile curente ale clientelei.


Creantele atasate creantelor si dobanzilor restante nerecuperate pot fi trecute si ele in litigiu si se reflecta ca dobanzi indoielnice (3822).


Contabilitatea creantelor indoielnice se realizeaza cu ajutorul contului 382 „Creante indoielnice”, detaliat in trei conturi sintetice de gradul al doilea astfel:

3821 „Creante indoielnice”;

3822 „Dobanzi indoielnice”;

3827 „Creante atasate”.


Creantele indoielnice sunt creante nerecuperate in termen prezentand un grad mai mare de risc pentru care debitorul a fost actionat in justitie.


In debitul contului 3821 „Creante indoielnice” se inregistreaza trecerea in litigiu a titlurilor primite in pensiune livrata (3021), a titlurilor de tranzactie, a celor de plasament (3031), si de investitii (3041). Tot in debitul acestui cont se inregistreaza si creantele intrate in litigiu, care anterior au fost inregistrate ca si creante restante (3811).


Creditarea contului are loc cu ocazia recuperarii creantelor in corespondenta cu conturile curente ale clientelei sau de trezorerie.


Acele creante indoielnice care nu pot fi recuperate se trec la pierderi, insa se inregistreaza distinct in functie de faptul daca au fost provizionate sau nu, prin creditarea contului 3821 „Creante indoielnice” in corespondenta cu conturile:

667 „Pierderi din creante nerecuperabile acoperite cu provizioane”;

668 „Pierderi din creante nerecuperabile neacoperite cu provizioane”;

6714 „Pierderi din debitori diversi”, in functie de situatia data.


Contul 3822 „Dobanzi indoielnice” se debiteaza in corespondenta cu conturile de creante atasate titlurilor si cu dobanzile care anterior au fost trecute la dobanzi restante (3812), daca acestea au intrat in litigiu.


Creditarea contului are loc la recuperare dobanzilor sau la trecerea lor la pierderi provizionate (667), neprovizionate (668) sau din debitori diversi (6714).


La creantele indoielnice se calculeaza si se inregistreaza dobanzi la fel ca si la orice creante si se inregistreaza in debitul contului 3827 „Creante atasate” in corespondenta cu contul de venituri din creante restante si indoielnice (7038).


Creantele atasate pot fi recuperate ceea ce se inregistreaza in corespondenta cu conturile curente si de trezorerie sau pot fi trecute la pierderi provizionate (667) sau neprovizionate (668), la fel ca si creantele si dobanzile indoielnice.


Contabilitatea provizioanelor privind titlurile se realizeaza cu ajutorul conturilor din grupa 39 „Provizioane privind operatiuni cu titluri si operatiuni diverse”, care cuprinde 3 conturi sintetice de gradul intai, adecvate naturii activelor, pentru care se constituie, dupa cum urmeaza:

391 „Provizioane pentru deprecierea titlurilor”;

393 „Provizioane pentru deprecierea stocurilor”, de materiale, obiecte de inventar, metale si pietre pretioase;

399 „Provizioane pentru creante indoielnice”.


Titlurile ca si orice alte active sunt evaluate la pretul sau cursul zilei, insa procedura contabila in cazul existentei unor diferente fata de valoarea contabila este diferita in functie de natura titlurilor. Astfel diferentele valorice, de curs, constatate la titlurile de tranzactie, se inregistreaza la venituri (in cazul cresterii cursului) sau la cheltuieli (in cazul scaderii cursului), astfel incat titlurile de aceasta natura sunt reflectate in contabilitate fara provizioane sau alte conturi de regularizare.


Pentru scaderea cursului titlurilor de plasament se constituie provizioane de deprecieri, iar pentru cele de investitii se constituie provizioane numai in caz de insolvabilitate sau de stare de faliment a emitentului.


Toate acestea au constituit motive suplimentare pentru detalierea contului privind provizioanele pentru deprecierea titlurilor in doua conturi sintetice de gradul al doilea, detaliate apoi in conturi sintetice de gradul al treilea, dupa cum urmeaza:

3911 „Provizioane pentru deprecierea titlurilor de plasament”:

39111 „Provizioane pentru deprecierea efectelor publice si a altor valori asimilate”;39112 „Provizioane pentru deprecierea obligatiunilor si a altor titluri cu venit fix”;

39113 „Provizioane pentru deprecierea actiunilor si a altor titluri cu venit variabil”;

39114 „Provizioane pentru deprecierea actiunilor proprii“;

3912 „Provizioane pentru deprecierea titlurilor de investitii”:

39121 „Provizioane pentru deprecierea efectelor publice si a altor valori asimilate”;

39122 „Provizioane pentru deprecierea obligatiunilor si a altor titluri cu venit fix”.


Observam deci inexistenta unui cont de provizioane pentru deprecierea titlurilor de tranzactie si o detaliere a informatiilor pentru celelalte feluri de titluri.


Ca regula generala, toate tipurile de provizioane pentru deprecierea titlurilor se crediteaza cu constituirea provizioanelor astfel:

6631 „Cheltuieli cu provizioane

pentru deprecierea titlurilor”


391 „Provizioane pentru deprecierea titlurilor”


Provizioanele astfel inregistrate se regularizeaza periodic, cu ocazia unor noi analize a titlurilor iar pe aceasta baza se poate inregistra cresterea provizioanelor ca si mai sus, in cazul constatarii unor deprecieri mai mari decat provizioanele existente.


In situatia in care se constata o depreciere mai mica decat provizionul sau inexistenta deprecierilor, provizionul se diminueaza sau se anuleaza prin preluare la venituri, operatie care se inregistreaza astfel:

391 „Provizioane pentru

deprecierea titlurilor”


7631 „Venituri din provizioane

pentru deprecierea titlurilor”


Provizioanele pentru deprecierea creantelor indoielnice se inregistreaza in mod asemanator diferind doar conturile de cheltuieli, venituri si provizioane, care sunt adecvate celor indoielnice astfel:

constituirea provizioanelor:

6637 „Cheltuieli cu provizioane

pentru creante indoielnice”


399 „Provizioane pentru

creante indoielnice”


diminuarea sau anularea provizioanelor:

399 „Provizioane pentru

creante indoielnice”


7637 „Venituri din provizioane

pentru creante indoielnice”


Soldurile creditoare ale conturilor de provizioane semnifica existenta deprecierii titlurilor din portofoliu.


Aplicatii practice

1. Aplicatii practice rezolvate


Aplicatia nr. 1

Banca X efectueaza urmatoarele operatiuni:

Acorda un credit unui client al bancii in valoare de 10.000 Ron, cu o dobanda anuala de 30%, pe o durata de doi ani pe baza titlurilor primite in pensiune livrata.

Primeste un imprumut de la o alta banca in valoare de 10.000 Ron, cu o dobanda anuala de 30%, pe o durata de doi pe baza titlurilor date in pensiune livrata.


Sa se inregistreze in contabilitate operatiunile efectuate de banca X.


Rezolvare:

Acordarea unui credit catre un client printr-o operatiune de primire in pensiune

30111 „Titluri primite in pensiune livrata”


2511 „Conturi curente”Inregistrarea dobanzii de incasat

30117 „Creante atasate”
7031 „Dobanzi la titlurile primite

in pensiune livrata”


(lunar)


Incasarea dobanzii

2511 „Conturi curente”


30117 „Creante atasate”Rambursarea creditului acordat clientului printr-o operatiune de primire in pensiune livrata

2511 „Conturi curente”


30111 „Titluri primite in pensiune livrata”Imprumut primit de la alta banca printr-o operatiune de dare in pensiune livrata

111 „Cont curent la BNR”


30121 „Titluri date in pensiune livrata”Inregistrarea dobanzii de platit

6031 „Dobanzi la titluri date in pensiune livrata”


30127 „Datorii atasate”

250 (lunar)


Plata dobanzii

30127 „Datorii atasate”


111 „Cont curent la BNR”Rambursarea imprumutului primit de la o banca printr-o operatiune de cedare in pensiune livrata

30121 „Titluri date in pensiune livrata”


111 „Cont curent la BNR”Aplicatia nr. 2

Societatea bancara X SA controleaza exclusiv o societatea comerciala Alfa SA, iar partea detinuta din actiunile acesteia in valoare de 200.000 Ron a achizitionat-o prin intermediul unei societati de bursa. Aceste titluri sunt date cu imprumut unei societati bancare Y SA, iar dobanda cuvenita pe care banca X o incaseaza pentru titlurile date cu imprumut are o valoare de 9.000 Ron.


Sa se inregistreze inregistrarile de mai sus.


Rezolvare:

Achizitionarea partilor in societati comerciale legate

4113 „Parti in societati comerciale”


333 „Conturile societatilor de bursa”Plata actiunilor achizitionate prin societatea de bursa:

333 „Conturile societatilor de bursa”


111 „Cont curent la BNR”Inregistrarea darii cu imprumut a partilor in societati comerciale legate:

415 „Titluri date cu imprumut”


4113 „Parti in societati comerciale”Inregistrarea dobanzii, care se contabilizeaza ca si un venit asimilat dividendelor417 „Creante atasate”


7053 „Dividende si venituri asimilate”

9.000 Ron


Incasarea dobanzilor cuvenite de la societatea bancara ce a imprumutat actiunile

111 „Cont curent la BNR”


417 „Creante atasate”

9.000 Ron


Restituirea actiunilor date cu imprumut

4113 „Parti in societati comerciale”


415 „Titluri date cu imprumut”2. Aplicatii practice nerezolvate


Aplicatia nr. 1

La data de 05.10.2008, societatea comerciala bancara X, achizitioneaza 1.000 titluri de tranzactie, la un pret de 50 Ron/ titlu. La data de 27.10.2008 titlurile sunt reevaluate astfel:

Cazul A): cursul titlului este de 60 Ron/ titlu

Cazul B): cursul titlului este de 45 Ron/ titlu


La data de 30.10.2008, Banca X, vinde 500 titluri de tranzactie la un curs de 50 Ron/ titlu, iar restul titlurilor sunt date cu imprumut la cursul de 50 Ron/ titlu cu perceperea unei dobanzi de 2.500 Ron. La data de 02.11.2008, titlurile de tranzactie date cu imprumut sunt reevaluate la cursul de 51 Ron/ titlu iar la data de 05.11.2008 titlurile date cu imprumut sunt restituite la cursul de 50 Ron/ titlu. Sa se reflecte in contabilitatea bancii X operatiunile implicate.


Aplicatia nr. 2

Societatea comerciala bancara X, achizitioneaza 1.000 actiuni-titluri de plasament, la un pret de 50 Ron/ actiune prin intermediul unei societati de bursa. Cheltuielile generate de achizitia actiunilor sunt de 1.000 Ron.


Pentru actiunile detinute se acorda un dividend de 5.000 Ron. Dupa 1 an actiunile sunt vandute prin intermediul societatii de bursa astfel:

500 actiuni la pretul de cesiune de 60 Ron/ actiune,

250 actiuni la pretul de cesiune de 45 Ron/ actiune.


Vanzarea actiunilor genereaza cheltuieli cu comisioane in valoare de 600 Ron. Restul de 250 actiuni-titlu de plasament sunt date cu imprumut la un curs de 50 Ron/ actiune.


Sa se reflecte in contabilitatea bancii X operatiunile implicate.


Aplicatia nr. 3

Banca X efectueaza urmatoarele operatiuni:

Acorda un credit unui client al bancii in valoare de 20.000 Ron, cu o dobanda anuala de 42%, pe o durata de doi ani pe baza titlurilor primite in pensiune livrata.

Primeste un imprumut de la o alta banca in valoare de 15.000 Ron, cu o dobanda anuala de 42%, pe o durata de doi pe baza titlurilor date in pensiune livrata


Sa se inregistreze in contabilitate operatiunile efectuate de banca X.


Aplicatia nr. 4

Societatea bancara Y SA controleaza exclusiv o societatea comerciala Beta SA, iar partea detinuta din actiunile acesteia in valoare de 100.000 Ron a achizitionat-o prin intermediul unei societati de bursa. Aceste titluri sunt date cu imprumut unei societati bancare X SA, iar dobanda cuvenita pe care banca Y o incaseaza pentru titlurile date cu imprumut are o valoare de 4.000 Ron.


Se cere sa se efectueze inregistrarile contabile corespunzatoare.


Aplicatia nr. 5

Banca X achizitioneaza actiuni ale altei societati bancare Y in valoare de 10.000 Ron prin intermediul unei societati de bursa. In acest mod, banca X detine un pachet de actiuni cu o pondere de 12% in capitalul bancii emitente. Ulterior, titlurile sunt vandute la o valoare de cesiune de 12.000 Ron.


Se cere sa se efectueze inregistrarile contabile corespunzatoare.


Aplicatia nr. 6

Banca X achizitioneaza si actiuni ale unei societati bancare Z, in valoare de 4.500 Ron, considerare atractive datorita dividendelor pe care le vor degaja in viitor. Achizitia conduce la detinerea de catre banca X a unui pachet de actiuni cu o pondere de 2% in capitalul bancii emitente. Achizitia s-a facut prin intermediul unei societati de bursa careia i se achita doar jumatate din contravaloarea actiunilor.


Se cere sa se efectueze inregistrarile contabile corespunzatoare.


Aplicatia nr. 7

O societate bancara efectueaza intr-o perioada de gestiune urmatoarele:

Semnarea contractului de cumparare de titluri sau a ordinului de cumparare pe piata pentru suma de 10.000 Ron, pentru ca ulterior titlurile sa fie livrate de catre vanzator catre banca;

Vanzarea unor titluri cu posibilitatea de rascumparare in suma de 10.000 Ron, pentru ca ulterior sa aiba loc rascumpararea titlurilor;

Vanzarea unor titluri de catre banca in suma de 10.000 Ron, pentru ca ulterior titlurilor vandute sa fie livrate.


Se cere sa se efectueze inregistrarile contabile corespunzatoare numai extrabilantier.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }