QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Contabilitatea datoriilor si a creantelor diverse
Contabilitatea datoriilor si a creantelor diverse


1. Structura datoriilor si a creantelor

In afara datoriilor si a creantelor din operatiuni specifice bancare, cum ar fi cele din imprumuturi si dobanzi datorate, credite si dobanzi curente, in cadrul activitatii bancare apar datorii si creante din relatiile cu persoane fizice si juridice diverse cum ar fi:

datorii si creante din relatiile cu personalul;
datorii si creante privind asigurarea si protectia sociala a personalului;

datorii si creante din relatiile cu bugetul statului si asimilate;

datorii si creante din relatiile cu asociatii si actionarii;

datorii si creante din relatiile cu diversi debitori si creditori.


Datoriile si creantele de natura celor de mai sus au un caracter general pentru toate unitatile din cadrul economiei nationale. In acelasi timp unele dintre ele sunt marcate de unele particularitati specifice.


2. Contabilitatea datoriilor si a creantelor privind personalul

Personalul unitatilor bancare la fel ca si a altor unitati se angajeaza pe baza de contract individual de munca din care rezulta, printre altele, drepturile personalului, respectiv datoriile unitatii fata de salariati privind munca prestata.


Datoriile fata de personal pot fi clasificate in:

datorii curente, din care: datorii aflate in termen de exigibilitate,

datorii neexigibile si care cuprind datorii provenind din salarii sau alte drepturi neridicate in termen.


La randul lor, datoriile in termen pot fi clasificate in functie de sursa sau de scopul pentru care se platesc in urmatoarele: datorii care se suporta din fondul de salarii, datorii care se suporta din fondul de participare la profit si datorii care se suporta din fondul asigurarilor sociale.


Contul sintetic de gradul intai destinat sa tina evidenta datoriilor si a creantelor din relatiile cu personalul este 351 „Personal si conturi asimilate”, care se detaliaza in mai mute conturi sintetice de gradul al doilea sau al treilea in functie de natura datoriei sau a creantei a caror evidenta o tin.


Privite in ordinea succesiunii operatiilor, dependente fiind si de retribuirea chenzinala a salariatilor, in relatiile cu personalul apar mai intai creantele, adica avansul acordat chenzinal reprezinta o creanta a bancii care in principiu se inregistreaza astfel:

3514 „Avansuri acordate personalului”


101 „Casa”


Daca salariile se vireaza in conturi personale deschise salariatilor, in locul contului 101 „Casa” se va credita contul 2511 „Conturi curente”.


Avansurile neridicate de salariati, in termen, se inregistreaza astfel:

3514 „Avansuri acordate personalului”


3515 „Drepturi de personal neridicate”


Creanta din avansul acordat se recupereaza la sfarsitul fiecarei luni din datoriile fata de personal privind remuneratiile sau ajutoarele datorate.


Privite in succesiune se inregistreaza apoi datoriile fata de salariati, astfel:

a) Datorii care se suporta de unitate din fondul de salarii, care se inregistreaza lunar pe baza statului de salarii:

611 „Cheltuieli cu remuneratiile personalului”


3511 „Personal - remuneratii datorate”


b) Datorii care se suporta din contributia unitatii la asigurarile sociale, in special ajutoare pentru incapacitate temporara de munca, precum si cele suportate de banca, potrivit legii, pentru protectia sociala:


35211 „Contributia unitatii la asigurarile sociale”

6126 „Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala” (suportate de banca)


3512 „Personal - datorate” ajutoare materiale


c) Sumele datorate salariatilor suportate din profitul net realizat la inchiderea exercitiului sau din cel reportat, reprezentand participarea personalului la profit:


592 „Repartizarea profitului”

581 „Rezultatul reportat”


3513 „Participarea personalului la profit”


d) Datorii fata de salariati, pentru care nu s-au intocmit state de plata, inclusiv pentru concediul neefectuat pana la inchiderea exercitiului, reprezentand datorii neexigibile:

611 „Cheltuieli cu remuneratiile personalului”


35191 „Alte datorii in legatura cu personalul”


Din datoriile totale fata de personal se retin, in ordine cronologica, urmatoarele:

contributia de 9,5% la asigurarile sociale;

contributia de 6,5% la asigurarile sociale de sanatate;

contributia de 0,5% pentru fondul de somaj;

impozitul pe salarii 16%;

retineri datorate tertilor reprezentand rate pentru cumparari, propriri pe salarii etc.;

alte creante in legatura cu personalul, reprezentand imputatii, rate din echipamentul de lucru etc.;

avansurile acordate.


Toate acestea se inregistreaza astfel:

3511 „Personal

- remuneratii datorate”


%
35212 „Contributia personalului la asigurarile sociale”

35213 „Contributia angajatilor la asigurarile sociale de sanatate”

35222 „Contributia personalului la fondul de somaj”

3533 „Impozitul pe salarii”

3516 „Retineri din salarii datorate tertilor”

35192 „Alte creante in legatura cu personalul”

3514 „Avansuri acordate personalului”


In mod similar se pot inregistra si retinerile din celelalte datorii fata de personal. Sumele retinute din datoria fata de personal se vireaza pe destinatiile legale, iar diferenta de plata se achita celor in drept, ceea ce se va inregistra astfel:

%
3511 „Personal - remuneratii datorate”

3512 „Personal - ajutoare materiale datorate”

3513 „Participarea personalului la profit”

35191 „Alte datorii in legatura cu personalul”


101 „Casa” (sau 2511)


Drepturile de personal neridicate in termen se inregistreaza in debitul conturilor de datorii fata de personal (dupa care aceste conturi se soldeaza) in corespondenta cu contul 3515 „Drepturi de personal neridicate”.


Drepturile de personal neridicate pot fi achitate la cererea personalului ceea ce se inregistreaza in debitul contului, in corespondenta cu casa sau alt cont din care se face plata.


3. Contabilitatea datoriilor si a creantelor privind asigurarea si protectia sociala

In vederea asigurarii personalului pentru incapacitatea temporara de munca, pentru sarcina si lauzie, pentru cresterea copilului, precum si pentru alte masuri de protectie sociala, bancile sunt obligate sa suporte din resurse proprii unele contributii pentru constituirea unor fonduri cu destinatie speciala. De asemenea sunt obligate sa retina de la salariati contributiile ce cad in sarcina acestora, pentru formarea fondurilor de asigurare si protectie sociala. Astfel bancile suporta urmatoarele contributii:

19,5% din suma salariilor acordate, contributie pentru formarea fondului de asigurare sociala, din care se acorda pensii, ajutoare pentru incapacitatea temporara de munca, ajutoare de deces, de maternitate si alte ajutoare;5,5% din fondul de salarii reprezentand contributia bancii la fondul de asigurari sociale de sanatate;

1% din fondul de salarii reprezentand contributia bancii la fondul de somaj;

0% – 2,673%, in functie de codul CAEN, din fondul de salarii reprezentand contributia bancii la fondul de accidente de munca si boli profesionale;

0,75% din fondul de salarii reprezentand contributia bancii la I. T. M.;

0,85% la indemnizatiile de asigurari de sanatate;

0,25% fond pentru garantia creantelor.


In vederea reflectarii datoriilor si a creantelor privind asigurarea si protectia sociala este utilizat contul sintetic de gradul intai 352 „Asigurari sociale, protectie sociala si conturi asimilate”, care se detaliaza in conturi sintetice de gradul al doilea si al treilea pe feluri de contributii, dupa cum urmeaza:

Contul 35211 „Contributia unitatii la asigurarile sociale” care se crediteaza cu conturi pe feluri de contributii dupa cum urmeaza:

6121 „Contributia unitatii

la asigurarile sociale”


35211 „Contributia unitatii la

asigurarile sociale” (19,5%)

6123 „Contributia angajatorului

pentru asigurarile sociale de sanatate”


35214 „Contributia angajatorului pentru

asigurarile sociale de sanatate” (5,5%)


Contul 35221 „Contributia unitatii la fondul de somaj” se crediteaza in corespondenta cu contul 6122 „Cheltuieli privind contributia unitatii pentru fondul de somaj” cu contributia inclusa in cheltuieli si se debiteaza cu platile efectuate (varsaminte), in corespondenta cu contul 111 „Cont curent la BNR”


Contul 35261 „Alte datorii sociale” se crediteaza cu sumele reprezentand ajutoare materiale platite in plus salariatilor, care trebuie recuperate de la acestia si care se inregistreaza astfel:

35192 „Alte creante in legatura cu personalul”


35261 „Alte datorii sociale”


Contul 36262 „Alte creante sociale”, fata de asigurarile sociale, se debiteaza de regula la inchiderea exercitiului, cu ajutoarele materiale cuvenite salariatilor care nu au fost achitate pana la aceasta data, astfel:

35262 „Alte creante sociale”


35191 „Alte datorii in legatura cu personalul”


Creanta fata de asigurarile sociale se recupereaza de la acestea, in perioada urmatoare, iar ajutorul cuvenit se achita salariatilor.


Contabilitatea contributiei bancilor la fondul de accidente de munca si boli profesionale, se tine cu ajutorul contului 35261 „Alte datorii sociale” care se crediteaza cu datoria de 0,546% fata de fondul de salarii reprezentand contributia la fondul accidente de munca si boli profesionale. Acestea reprezinta, pe de alta parte, o cheltuiala a bancii care se inregistreaza astfel:

6127 „Alte cheltuieli privind asigurarile

sociale si protectia sociala”


35261 „Alte datorii sociale”

(0,546% FAMBP)


Contabilitatea contributiei bancilor la Inspectoratul Teritorial de Munca aferent cartilor de munca se tine cu ajutorul contului 3538 „Fonduri speciale - taxe si varsaminte asimilate” care se crediteaza cu datoria de 0,75% fata de fondul de salarii:

627 „Cheltuieli cu alte impozite,

taxe si varsaminte asimilate”


3538 „Fonduri speciale –

taxe si varsaminte asimilate”


Datoriile astfel inregistrate se sting prin achitarea lor, operatie care se inregistreaza in debitul contului de datorii in corespondenta cu contul 111 „Cont curent la BNR”.


4 Contabilitatea datoriilor si a creantelor fata de bugetul statului

Societatile bancare au obligatia de a contribui la formarea veniturilor bugetului de stat prin diferite impozite si taxe pe care trebuie sa le verse.


Pentru contabilizarea impozitelor si taxelor care au o pondere importanta in cadrul veniturilor statului au fost concepute conturi distincte cum sunt cele pentru evidenta impozitului pe profit, a impozitului pe salarii si a taxei pe valoarea adaugata, in cadrul contului sintetic de gradul intai 353 „Bugetul statului, fonduri speciale si conturi asimilate”.


Pentru reflectarea datoriilor din impozite si taxe care au o pondere valorica mai mica au fost create conturi sintetice pentru evidenta lor globala cum ar fi „Alte impozite“ sau „Alte datorii si creante“. Aceste conturi sintetice necesita insa o detaliere analitica pe feluri de impozite sau alte datorii.


Pe de alta parte societatile bancare pot sa-si constituie creante fata de stat sau fata de organisme publice, reprezentand subventii contractate, de primit, si alte creante privind varsamintele la buget efectuate in plus.


Contabilitatea datoriilor privind impozitul pe profit se tine cu ajutorul contului 3531 „Impozitul pe profit” care se crediteaza cu impozitul datorat, calculat potrivit prevederilor legale astfel:

691 „Cheltuieli cu impozitul pe profit


3531 „Impozitul pe profit”


Contul de datorii privind impozitul pe profit se debiteaza cu virarea la buget a impozitului, in corespondenta cu contul curent la BNR.


Contabilitatea datoriilor privind impozitul pe salarii se tine cu ajutorul contului 3533 „Impozitul pe salarii”.


Impozitul pe salarii se retine din datoriile fata de salariati sau fata de colaboratorii care presteaza servicii pe baza de contract, iar aceasta operatie se reflecta in contabilitate in felul urmator:


3511 „Personal - remuneratii datorate”

3512 „Personal - ajutoare materiale datorate”

3513 „Participarea personalului la profit”

35191 „Alte datorii in legatura cu personalul”

3566 „Alti creditori diversi”


3533 „Impozitul pe salarii”


Contul de datorii privind impozitul pe salarii se debiteaza cu virarea impozitului la buget din contul curent al bancii.


Contabilitatea taxei pe valoarea adaugata se realizeaza cu ajutorul contului sintetic de gradul al doilea 3532 „Taxa pe valoarea adaugata” detaliat in conturi sintetice de gradul al treilea, dupa cum urmeaza:

35323TVA de plata”;

35324 „TVA de recuperat”;

35326 „TVA deductibila”;

35327TVA colectata”;

35328 „TVA neexigibila”.


De remarcat ca, potrivit prevederilor legale, serviciile bancare sunt exceptate de la plata taxei pe valoarea adaugata. Bancile sunt obligate la plata taxei pe valoarea adaugata in conditiile prevazute de lege, doar pentru alte lucrari sau servicii, care nu se incadreaza in specificul bancar.


Contul 35326 „TVA deductibila” se debiteaza cu taxa pe valoarea adaugata din facturile sau chitantele fiscale ale furnizorilor de stocuri sau servicii, in corespondenta cu conturile 3566 „Alti creditori diversi” sau 111 „Cont curent la BNR”, in functie de modalitatile de plata a bunurilor sau serviciilor cumparate.
Contul 35327 „TVA colectata” se crediteaza cu taxa pe valoarea adaugata aferenta livrarilor de bunuri si servicii, (diferite de cele bancare), reflectate in facturi emise de banca, cu taxa pe valoarea adaugata aferenta bunurilor folosite in scop personal sau atribute cu titlul gratuit salariatilor sau altor persoane, cu taxa pe valoarea adaugata aferenta lipsurilor la inventar imputate, adica:


3556 „Alti debitori diversi”

35191 „Alte creante in legatura cu personalul”, reprezentand

taxa aferenta lucrarilor si serviciilor prestate tertilor

627 „Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”,

cu taxa aferenta bunurilor si serviciilor folosite in

scop personal sau predate cu titlu gratuit


35327 „TVA colectata”


Taxa pe valoarea adaugata se regularizeaza la sfarsitul fiecarei luni. Adica din taxa pe valoarea adaugata colectata se scade cea deductibila, iar diferenta reprezinta TVA de plata, ceea ce se reflectata prin formula contabila:

35327 „TVA colectata”35326 „TVA deductibila”

35323 „TVA de plata”


Taxa pe valoarea adaugata de platit trebuie virata la bugetul statului, iar aceasta operatie economica se reflecta in debitul contului 35323 '“TVA de plata”, in corespondenta cu contul curent la BNR.


In situatia in care TVA deductibila este mai mare decat cea colectata, diferenta se recupereaza de la bugetul statului, iar operatia de regularizare se inregistreaza astfel:

%
35327 „TVA colectata”

35324 „TVA de recuperat”


35326 „TVA deductibila”


Taxa pe valoarea adaugata se poate recupera din TVA de platit in luna urmatoare, prin compensare, sau daca depaseste o anumita suma prevazuta de lege se poate solicita restituirea (incasarea) de la buget, iar aceste operatii se inregistreaza in felul urmator:


35323 „TVA de plata”

111 „Cont curent la BNR”


35324 „TVA de recuperat”


Taxa pe valoarea adaugata neexigibila poate sa aiba un dublu caracter, adica poate sa provina din cumparari cu plata in rate sau din cumparari pentru care nu s-a primit factura, iar in aceste cazuri TVA este de natura celei deductibile, sau poate sa provina din vanzari cu plata in rate ori pentru care nu s-a intocmit factura, iar in aceste cazuri este de natura celei colectate.


Contul 35328 „TVA neexigibila” se debiteaza cu taxa pe valoarea adaugata din cumparari cu plata in rate sau din cumparari pentru care nu s-au primit facturile, astfel:

35328 „TVA neexigibila”


3566 „Alti creditori diversi”


La scadenta ratelor din cumparari sau la primirea facturilor, taxa pe valoarea adaugata neexigibila se transforma in taxa pe valoarea adaugata deductibila, pentru care se face inregistrarea:

35326 „TVA deductibil”


35328 „TVA neexigibila”


In aceste cazuri contul privind taxa pe valoarea adaugata neexigibila a functionat ca un cont de activ.


In cazul taxei pe valoarea adaugata neexigibila de natura celei colectate, contul functioneaza ca si un cont de pasiv, adica se crediteaza cu TVA aferenta livrarilor pentru care nu s-au intocmit facturile si cu cea aferenta ratelor scadente in viitor, in cazul vanzarilor cu plata in rate, astfel:

3556 „Alti debitori diversi”


35328 „TVA neexigibila”


Dupa intocmirea facturilor sau la data scadentei ratelor, taxa pe valoarea adaugata neexigibila se transforma in taxa colectata, pentru care se face inregistrarea:

35328 „TVA neexigibila”


35327 „TVA colectata”


Contabilitatea datoriilor din alte impozite si taxe pentru care nu au fost rezervate conturi distincte se realizeaza cu ajutorul contului 3536 „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”, in cadrul caruia este necesar sa se deschida conturi analitice pe feluri de impozite si taxe.


In creditul acestui cont se inregistreaza datoriile din impozite pe cladiri, pe terenuri, pentru mijloacele de transport si alte impozite care reprezinta cheltuieli, dar si impozitele pe vanzari de imobilizari care reprezinta creante fata de cumparatori si impozitul pe dividende, astfel:627 „Cheltuieli cu alte impozite,

taxe si varsaminte asimilate”

3556 „Alti debitori diversi”

354 „Dividende de plata”


3536 „Alte impozite, taxe

si varsaminte asimilate”


Impozitul pe vanzari de imobilizari se inregistreaza in context cu veniturile din cesiuni de imobilizari. Stingerea datoriilor din impozite si taxe diverse se realizeaza prin trezorerie, ceea ce se reflecta in debitul contului de datorii, in corespondenta cu contul curent la BNR.


In afara de acestea pot sa apara si alte datorii si creante fata de buget cum ar fi: amenzi si penalitati datorate bugetului, creante din varsaminte efectuate in plus la buget etc.


Contabilitatea acestor datorii si creante se realizeaza cu ajutorul contului 3539 „Alte datorii si creante la bugetul statului”, detaliat in conturi sintetice de gradul al doilea, dupa natura datoriilor si creantelor. Acest cont se crediteaza cu datoriile, astfel:

6711 „Despagubiri, amenzi si penalitati”


3539 „Alte datorii si creante”


Stingerea acestor datorii se reflecta prin trezorerie, in debitul contului de datorii, in corespondenta cu contul curent la BNR.


Creantele din sumele de incasat de la buget, privind varsamintele efectuate in plus sau din alte operatiuni se inregistreaza in debitul contului de creante, in corespondenta cu conturile de venituri extraordinare, astfel:

3539 „Alte datorii si creante

cu bugetul statului”


74991 „Venituri din despagubiri,

amenzi si penalitati”


Creditarea contului de creante are loc odata cu recuperarea sumei de la buget, reprezentand o incasare in contul curent.


Contabilitatea creantelor din subventii se realizeaza cu ajutorul contului 3534 „Subventii”.


Subventiile de care pot beneficia bancile se compun din subventii de exploatare si subventii pentru investitii.


Subventiile de exploatare pot sa fie acordate de exemplu pentru credite acordate cu dobanda redusa, subventionate de catre stat. Acestea se inregistreaza ca venit din subventii, in corespondenta cu contul curent, daca au fost efectiv incasate sau in corespondenta cu contul de creante daca au fost aprobate si urmeaza a fi incasate, adica:


111 „Contul curent la BNR”

3534 „Subventiile”


7493 „Venituri din subventii de exploatare”
Subventiile pentru investitii nu se inregistreaza nemijlocit la venituri in momentul obtinerii lor, ci vor fi virate la venituri pe masura ce investitiile rezultate din subventii produc efecte.


Subventiile pentru investitii se inregistreaza intr-un cont asimilat capitalului in corespondenta cu contul de lichiditati, daca au fost incasate sau cu contul de creante, daca acestea doar urmeaza a fi incasate, astfel:


111 „Cont curent la BNR”

3534 „Subventii”


541 „Subventii pentru investitii”


Contul de creante din subventii se crediteaza pe masura incasarii subventiilor, in corespondenta cu contul curent la BNR.


4.4. Aplicatii practice

4.4.1. Aplicatii practice rezolvate

Aplicatia nr. 1

Sa se inregistreze suma de 20.000 Ron, TVA 19% aferenta reevaluarii unei garantii pentru un credit ipotecar acordat unei persoane fizice, client al bancii:

3556 „Alti debitori diversi”70831 „Comisioane din activitati de

asistenta si consultanta pentru persoane fizice”

35327 „TVA colectata”


Conform conventiilor incheiate, se colecteaza de la clientii bancii la sfarsitul zilei numerarul, pentru care se emit facturi in suma de 100.000 Ron, TVA 19%.

3556 „Alti debitori diversi”7472 „Venituri din activitati nebancare”

35327 „TVA colectata”

Un client al bancii solicita pastrarea unor bunuri de valoare in caseta la o banca, pentru care trebuie sa achite lunar suma de 500 Ron plus TVA 19%. Sa se inregistreze aceasta operatiune in contabilitatea bancii.

emitere factura client:

3556 „Alti debitori diversi”7029 „Comisioane”

35327 „TVA colectata”

achitare TVA de plata:

35327 „TVA colectata”


35323 „TVA de plata”


35323 „TVA de plata”


111 „Cont curent BNR”Aplicatia nr. 2

Sa se inregistreze ajutoarele sociale conform prevederilor din contractul colectiv de munca (ajutor de nastere, inmormantare si transport la/de la locul de munca) in suma de 10.000 Ron

6497 „Cheltuieli diverse de exploatare,

actiuni sociale, culturale si sportive”


3511 „Personal - remuneratii datorate”Se inregistreaza cheltuieli privind concediile medicale suportate de unitate (7 zile) in suma de 5.000 Ron.

611 „Cheltuieli cu remuneratiile personalului (concedii medicale suportate din fondul de retribuire”


3511 „Personal - remuneratii datorate”4.4.2. Aplicatii practice nerezolvate

Aplicatia nr. 1

Sa se inregistreze suma de 15.000 Ron, TVA 19% aferenta reevaluarii unei garantii pentru un credit ipotecar acordat unei persoane fizice, client al bancii.

Sa se inregistreze suma de 30.000 Ron, TVA 19% aferenta reevaluarii unei garantii pentru un credit ipotecar acordat unei persoane juridice, client al bancii.

Conform conventiilor incheiate, se colecteaza de la clientii bancii la sfarsitul zilei numerarul, pentru care se emit facturi in suma de 50.000 Ron, TVA 19%.

inregistrarea facturii in suma de 5.000 Ron, TVA 19% aferente inscrierii in Arhiva Electronica a avizului de garantie pentru acordarea unui credit in vederea cumpararii unui autoturism de lux.

Un client al bancii solicita pastrarea unor bunuri de valoare in caseta la o banca, pentru care trebuie sa achite lunar suma de 200 Ron plus TVA 19%. Sa se inregistreze aceasta operatiune in contabilitatea bancii.


Aplicatia nr. 2

Sa se inregistreze fondul de salarii brut acordat personalului din departamentul credite in suma de 100.000 Ron si contributiile aferente salariilor (19,5% CAS, 5,5% CASS, 1% somaj, 0,546% fond de risc si accidente de munca, 0,75 % contributie carnete de munca).

Sa se inregistreze avansul acordat personalului in suma de 30.000 Ron si retinerile efectuate pe baza statul de plata (9,5% CAS, 6,5% CASS, 0,5% somaj si impozitul).

Sa se inregistreze ajutoarele sociale conform prevederilor din contractul colectiv de munca (ajutor de nastere, inmormantare si transport la/de la locul de munca) in suma de 20.000 Ron.

Se inregistreaza cheltuieli privind concediile medicale suportate de unitate (7 zile) in suma de 7.000 Ron.

Se inregistreaza dreptul de participare a personalului la profit in suma de 50.000 Ron.

inregistrare retinere impozit aferent sumelor cuvenite personalului (24%).

evidentierea achitarii drepturilor de participare la profit.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }