QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Contabilitatea provizioanelor pentru valori imobilizate
Contabilitatea provizioanelor pentru valori imobilizate


Imobilizarile la fel ca si orice alte active pot suporta efectul negativ al unor diversi factori, ceea ce conduce la deprecierea lor ireversibila sau reversibila. Deprecierile ireversibile ale imobilizarilor se includ in cheltuieli (se recupereaza din rezultate) sub forma amortizarii.


Pentru deprecierile reversibile se pot constitui provizioane, reprezentand masuri care se incadreaza in principiile contabilitatii moderne, adica principiul prudentei si al fidelitatii bilantului.

Una din lucrarile premergatoare intocmirii bilantului o constituie inventarierea intregului patrimoniu si evaluarea sa la valoarea de utilitate sau pretul zilei. Astfel printre activele inventariate si evaluate se cuprind si imobilizarile, iar daca valoarea la pretul zilei este mai mica decat valoarea ramasa neamortizata, a imobilizarilor supuse amortizarii sau decat valoarea contabila a celor care nu se amortizeaza, diferenta reprezinta deprecierea reversibila pentru care se pot constitui provizioane.


Cauzele deprecierilor pentru care se constituie provizioanele pentru deprecierea imobilizarilor sunt variate pe componente ale acestora, ca de exemplu imobilizarile financiare se considera depreciate in cazul existentei riscului de a nu putea fi recuperata valoarea ca urmare a insolvabilitatii sau a starii de faliment a emitentului. Cauzele deprecierii creantelor restante si a celor indoielnice sunt de asemenea dificultatile financiare ale debitorilor care conduce la riscul recuperarii creantelor.


Imobilizarile corporale si unele dintre cele necorporale se depreciaza ca urmare a aparitiei pe piata a unor bunuri similare care se vand la preturi mai mici sau cu performante superioare.
Provizioanele reprezinta rezerve ce se constituie pentru acoperirea pierderilor potentiale provocate de deprecierea reversibila a imobilizarilor. Din punct de vedere contabil provizioanele reprezinta rectificari ale valorii contabile a imobilizarilor, iar conturile in care se reflecta sunt conturi de rectificative.


Planul contabil cuprinde conturi de evidenta a provizioanelor pentru valori imobilizate, respectiv rectificative pentru fiecare grupa a imobilizarilor.


Conturile de evidenta a provizioanelor se crediteaza in corespondenta cu conturile de cheltuieli pentru provizioane, diferentiate pe grupe de imobilizari, la constituirea sau marirea valorii lor si se debiteaza cu anularea sau micsorarea valorii provizioanelor, in corespondenta cu conturile de venituri din provizioane diferentiate de asemenea pe grupe de imobilizari.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }