QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Contabilitatea provizioanelor
Contabilitatea provizioanelor

Provizionul reprezinta un pasiv cu exigibilitate sau valoare incerta. Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli se constituie pentru elemente cum sunt:

a) litigiile, amenzile si penalitatile, despagubirile, daunele si alte datorii incerte;

b) cheltuielile legate de activitatea de service in perioada de garantie si alte cheltuieli privind garantia acordata clientilor;

c) alte provizioane.

Contabilitatea provizioanelor se tine pe feluri, in functie de natura si scopul sau obiectul pentru care au fost constituite.
Un provizion va fi inregistrat in contabilitate daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

(a) exista o obligatie curenta generata de un eveniment anterior;

(b) este probabila efectuarea unor plati pentru onorarea obligatiei respective si

(c) suma poate fi estimata credibil.

Constituirea provizioanelor este impusa de doua principii de baza care stau la baza organizarii contabilitatii:

prudenta, care presupune, in esenta, contabilizarea oricarei pierderi probabile si necontabilizarea veniturilor probabile;

independenta exercitiului, conform caruia la stabilirea rezultatului financiar al exercitiului se iau in considerare toate cheltuielile si veniturile provenite din acel exercitiu, indiferent de momentul in care are loc decontarea.

Conceptul de provizion se preteaza la doua interpretari:

interpretarea contabila, care presupune stabilirea marimii acestuia si reflectarea provizionului in contabilitate;

interpretarea economica, conform careia provizionul este un element de cheltuiala la constituire, si, respectiv,  de venit la anulare.

            Contabilitatea provizioanelor se realizeaza cu ajutorul contului de grupare 151 “Provizioane” in cadrul caruia s-au instituit conturi operationale de gradul II pentru urmatoarele elemente:

            1511 „Provizioane pentru litigii”

            1512  „Provizioane pentru garantii acordate clientilor”

1513 „Provizioane pentru dezafectare, imobilizari corporale si alte actiuni similare                    legate de acestea”

1514 „Provizioane pentru restructurare”

1515 „Provizioane pentru pensii si obligatii similare”

1516 „Provizioane pentru impozite”

            1518 „Alte provizioane”

Provizioanele pentru litigii se pot constitui la sfarsitul exercitiului pentru litigiile aflate in curs, deoarece exista riscul ca acestea sa se finalizeze in defavoarea unitatii. Acestea trebuie constituite la nivelul sumelor aflate in litigiu.

Provizioanele pentru garantii acordate clientilor se constituie in cazul livrarilor de bunuri cu termen de garantie existand astfel posibilitatea ca o parte din cei carora societatea le-a livrat bunurile respective sa solicite remedierea sau inlocuirea acestora ceea ce presupune existenta unor riscuri pentru unitate care ar putea genera cheltuieli suplimentare. Ca marime, acestea se dimensioneaza prin aplicarea procentului de cheltuieli cu remedierile din anul trecut asupra valorii livrarilor pentru care se acorda garantii. In ramura constructiilor provizioanele de aceasta natura se constituie la nivelul retinerilor facute de catre beneficiarul lucrarii de constructii – montaj.

            Provizioane pentru dezafectarea imobilizarilor corporale si alte actiuni similare legate de acestea. Potrivit legislatiei din Romania, acest provizion urmeaza a fi folosit de catre agentii economici care desfasoara activitati in domeniul exploatarii zacamintelor naturale si care sunt obligati sa inregistreze si sa deduca fiscal provizioane pentru refacerea terenurilor in vederea redarii acestora in circuitul economic.

Aceste provizioane se constituie in limita unei cote de pana la 1% din rezultatul financiar din exploatare, pe toata durata de functionare a exploatarilor zacamintelor minerale.            Provizioane pentru restructurare. Provizioanele pentru restructurare se pot constitui in urmatoarele situatii:

a) vanzarea sau incetarea activitatii unei parti a afacerii;

b) inchiderea unor sedii ale entitatii;

c) modificari in structura conducerii, de exemplu, eliminarea unui nivel al conducerii;

d) organizarea fundamentelor care au un efect semnificativ in natura si scopul activitatilor entitatii.

            Provizioane pentru pensii si obligatii similare urmeaza a fi utilizat in contabilitatea entitatilor care vor administra pensiile private si alte beneficii ale angajatilor asimilate pensiilor.

            Provizioane pentru impozite se utilizeaza pentru a reflecta provizioanele constituite pentru sumele viitoare de plata datorate bugetului de stat, in conditiile in care, potrivit legislatiei in vigoare, sumele respective nu apar ca datorie aferenta perioadei curente in relatia cu statul.

            Alte provizioane reflecta provizioanele constituite pentru alte elemente decat cele care pot fi incadrate in categoriile precedente.

            Mecanismul de constituire si anulare a acestor provizioane este coordonat cu cel general, adaptat la cazuistica concreta.

Provizioanele trebuie revizuite la data fiecarui bilant pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta, iar in cazul in care pentru stingerea unei obligatii nu mai este posibila o iesire de resurse, provizionul trebuie “reajustat” prin anulare si reluare la venituri.

Inregistrarile contabile privind provizioanele sunt:

Constituirea sau suplimentarea provizioanelor:


„Cheltuieli de exploatare privind provizioanele”„Provizioane”

Diminuarea sau anularea provizioanelor, ramase fara obiect, partial sau total:

151X

„Provizioane”„Venituri din provizioane”

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }