QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Circuitul si fluxurile activitatii
Circuitul si fluxurile activitatii


Interesele intreprinzatorilor se indeplinesc in urma activitatii economice, care constituie elementul central al circuitului economic. Circuitul economic evidentiaza ansamblul raporturilor dintre producator si consumator. Generic, producatorul este intreprinderea, iar consumatorul este gospodaria. Intre acestia se produc transferuri, pe baza cererii si ofertei manifestate, astfel incat fiecare sa-si poata realiza functia economica (fig. nr. 12). Uneori, in raporturile dintre cei doi agenti economici intervin administratiile publice si/sau private, institutiile financiar-bancare, partenerii de afaceri din strainatate etc.        Componenta circuitului economic graviteaza in jurul activitatii economice, deoarece toate celelalte elemente - subiectii, tranzactiile si obiectul acestora - sunt dependente de natura operatiunilor de productie, de consum, de schimb, de repartitie, financiare.
Subiectii circuitului economic sunt agentii economici. Firmele exista in universul economic daca, pe de o parte, participa cu o anumita constanta la atragerea factorilor de productie necesari desfasurarii activitatii proprii, si, pe de alta parte, la desfacerea produselor pentru consumatori. Acestia, in majoritatea cazurilor, sunt  indivizii, priviti ca persoane fizice individuale sau reunite in familii, care-si satisfac cererea de bunuri si servicii (furnizate de intreprinderi) folosind veniturile din salarii, dobanzi, dividende, rente. Apar astfel, intre subiectii circuitului economic tranzactiile si obiectul lor.


Tranzactiile exemplificate sunt efectuate pe piata si au un caracter bilateral, pentru ca intervin doua fluxuri - intr-un sens, unul real, de bunuri si servicii si in sens contrar, unul monetar.


Nu trebuie inteles ca, in mod absolut, tot ceea ce se produce se si consuma. Echilibrul se stabileste intre venituri si cheltuieli, de cele mai multe ori prin alaturarea economiilor (in cazul gospodariilor), respectiv, a investitiilor (in cazul intreprinderilor), adica V = C + E sau  V = C + I.

In economie se desfasoara si tranzactii unilaterale (care nu presupun un schimb sau o contraprestatie), cele mai relevante fiind tranzactiile curente (sub forma impozitelor catre stat, ori a subventiilor acordate anumitor intreprinderi) si tranzactiile patrimoniale (mostenirile sau donatiile). Prezenta acestora impune interventia sectorului public.


Cum nici o economie nationala nu este separata de economia mondiala, tranzactiile pot lua si forma operatiunilor de import si de export.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }