QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Moneda euroEle se refera in principal la:
Stabilitatea monetara (se elimina riscul ratei de schimb pentru tarile din zona EURO);
Scaderea preturilor datorita cresterii transparentei in domeniul costurilor, dar si al concurentei;
Transferul fondurilor se va face mai usor si mai ieftin;
Reducerea inflatiei (politica monetara comuna va impiedica inflatia dintr-o tara membra sa afecteze celalte state membre); EURO

Implicatii ale trecerii la euro pentru IMM
(intreprinderile mici si mijlocii)
Multe intreprinderi mici si mijlocii percep trecerea la euro ca o constrangere sau un proces generator de costuri suplimentare. In aceasta privinta, se cuvine sa evidentiem ca doar o intreprindere mica si mijlocie din patru, la ora actuala, a facut deja un demers practic in a calcula si evidentia exact efectele introducerii euro asupra operatiunilor sale.


Cu cat intreprinderile vor intarzia mai mult in pregatirea pentru moneda unica, cu atat mai mari vor fi costurile de adaptare la care vor trebui sa faca fata. Invers, o buna pregatire si din timp, le-ar permite intreprinderilor sa beneficieze de o serie de avantaje.
a) Avantajele euro pentru IMM
In prezent, IMM ezita sa foloseasca mai multe devize datorita fluctuatiilor monetare.
Ele dispun foarte rar de mijloace eficiente de a se apara impotriva riscurilor de schimb valutar. De aceea, uneori ele renunta sa stabileasca relatii comerciale in afara frontierelor nationale. Cu euro intreprinderile pot beneficia de o zona monetara stabila, libera de constrangeri monetare, in interiorul careia devalorizarile competitive nu vor mai exista.
Inexistenta in viitor a cheltuielilor de schimb valutar in interiorul zonei euro, ca si a cheltuielilor cu operatiunile de  acoperire a riscului valutar ar trebui sa permita IMM accesul la noi piete nationale din UEM, ajungandu-se treptat la o veritabila ,,piata unica interna".

La scara europeana economiile realizate numai din disparitia cheltuielilor de schimb valutar s-ar ridica la 30,5 miliarde EUR. Tot introducerea euro ar oferi IMM si noi perspective comerciale, avantajoase atat in ceea ce priveste exportul, aprovizionarile cat si investitiile; trecerea la euro antreneaza o crestere a transparentei preturilor, de care va profita fiecare intreprindere. Va fi mai usor de patruns in celelalte tari comunitare, iar IMM, care pana nu demult isi limitau activitatile la cadrul national, vor putea usor sa acceada la piete straine, din UEM. Noi circuite de distributie, precum vanzarea prin corespondenta,  vor putea fi folosite, mai ales datorita posibilitatilor nelimitate oferite de comertul electronic.
Circuitele de aprovizionare vor putea fi modificate pentru a se tine cont de diferentele de pret care apar acum mult mai clar. In aceasta privinta, chiar si micile intreprinderi neimplicate in comertul international vor solicita furnizorilor lor sa reflecte in preturi economiile realizate in urma introducerii monedei unice. In plus, IMM vor beneficia de pe urma euro si pe plan financiar. Bancile vor putea oferi aceleasi servicii financiare pentru ansamblul zonei euro, ceea ce se traduce in surse de finantare mai diversificate si mai atractive pentru IMM.
La fel de adevarat este insa si ca euro va antrena costuri de adaptare pentru intreprinderi, limitate totusi in timp, care se vor estompa pe termen lung datorita avantajelor mult mai mari ale unei monede unice.
Avand in vedere ca unul din principiile UEM vizeaza ca trecerea la euro sa fie insotita si de o asanare a economiilor tarilor participante, in contextul unei inflatii limitate, cu deficite publice mici si cu o moneda cu greutate internationala, IMM vor beneficia, indirect, de toate aceste elemente, putand sa devina din ce in ce mai competitive.
b) Pregatirea IMM pentru euro
Pentru a putea beneficia insa de toate aceste avantaje, intreprinderile trebuie sa se pregateasca, intrucat trecerea la euro nu este numai o schimbare de ordin pur tehnic ci implica o serie de mutatii la nivelul firmei, atat in cadrul departamentul informatic si contabil cat si comercial, financiar, de marketing si de personal.
Intr-o prima etapa trebuie creata o structura care sa evalueze procesul de trecere la moneda euro sa obtina informatii adecvate referitoare la acest proces. Intr-o a II-a etapa poate fi utila prevederea unui buget pentru a face fata costurilor de adaptare si pentru a incepe luarea masurilor pentru sensibilizarea si educarea personalului.
Formarea personalului nu trebuie sa fie neglijata, intrucat euro va constitui pentru fiecare un nou sistem de referinta. In acest sens, pana in 2002, indicarea salariilor in moneda nationala si in euro poate fi practicata de catre intreprindere.
Daca salariatii sunt in contact direct cu publicul (cum este cazul distributiei) un efort deosebit de formare si educare a acestuia ar trebui luat in calcul, intrucat prin apropierea de cetateni, micii comercianti joaca un rol determinant in acceptarea euro de catre acestia.
De asemenea, si alte masuri vor trebui luate de catre IMM care doresc sa utilizeze euro pentru modificarea strategiei lor comerciale. Noi liste de preturi vor trebui stabilite caci simpla aplicare a ratei fixe de conversie poate da nastere la preturi nesatisfacatoare din punctul de vedere al marketingului. In anumite cazuri, se poate prefera modificarea marimii, greutatii sau continutului unui produs astfel incat sa se fixeze preturi mai ,,adaptate" (preturi rotunjite sau preturi ,,psihologice" de exemplu) In anumite sectoare, va fi necesar sa se prevada pe termen lung  noile preturi pentru noile cataloage de preturi si, eventual, adaptarea, tiparirea automatelor de vanzari.
IMPACTUL EURO ASUPRA COMPANIILOR
DIN EUROPA CENTRALA SI DE EST
 
Cum nu a fost stabilita o data precisa pentru intrarea tarilor din Europa Centrala si de Est in Uniunea Europeana sau in Uniunea Economica si Monetara si folosirea EURO se dezvolta relativ incet in zona EURO, companiile central si est europene nu considera problema EURO ca ceva presant.
Foarte multe companii mari vest-europene lucreaza cu EURO ca sa-si atraga profitul de pe urma introducerii EURO cat mai curand posibil. Acestea isi incurajeaza partenerii de afaceri atat din zona EURO cat si din afara ei sa foloseasca moneda unica. In acest fel EURO va juca un rol din ce in ce mai important in relatiile de afaceri care implica companii din afara Uniunii Economice si Monetare.
Prin urmare, EURO va afecta in mod direct companiile din tarile central si est europene, in momentul in care partenerii lor de afaceri din zona EURO vor incepe sa foloseasca moneda unica.
Un numar din ce in ce mai mare de astfel de companii cunosc pasii pregatitori privind adoptarea EURO: adaptarea software-ului pentru aplicarea corectaa regulilor de conversie si rotunjire, indeplinirea conditiilor legale. De asemenea bancile se confrunta din ce in ce mai mult cu cereri de servicii bancare efectuate in EURO.
 
DIFERENTE PRIVIND PREGATIREA PENTRU EURO
INTRE COMPANIILE DIN ZONA EURO SI CELE DIN AFARA EI
Companiile central si est europene se confrunta, in legatura cu adoptarea monedei EURO, cu probleme mai putin complexe decat cele din zona monedei unice.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }