QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Acreditivul
ACREDITIVUL

 

Reprezinta  angajamentul  ferm  asumat de catre o banca, la ordinul  si  in contul clientului sau (importatorul), de a plati  contravaloarea  unei  tranzactii  contra documentelor ce atesta  livrarea marfii, pe care exportatorul se obliga sa le emita  si sa le prezinte in conditiile si termenele stabilite de  ordonatorul  acreditivului. Documentele cerute pentru utilizarea acreditivului documentar sunt: factura (externa, proforma, consulara); packing list; documentul de transport a marfii; polita de asigurare; certificatul de calitate; certificatul de origine; certificatul de garantie; certificatul fito-sanitar; alte documente specifice tranzactiilor cu anumite marfuri (licenta de export, licenta de import, etc.). Caracteristicile acreditivului sunt: formalismul (caracterul documentar); independenta fata de relatia contractuala de baza; fermitatea angajamentului bancar; adaptibilitatea; siguranta. Elemente specifice acreditivului sunt: domicilierea (locul unde urmeaza sa se realizeze plata); valoarea acreditivului; valabilitatea (termenul limita pana la care exportatorul trebuie sa prezinte documentele bancii sale); natura angajamentului bancar (revocabil sau nerevocabil); modul de stingere a obligatiei de plata (la vedere, prin acceptare sau cu plata amanata); durata de operare; complexitatea; costul (este cea mai scumpa modalitate de plata). La derularea unui acreditiv documentar sunt implicate 4 parti, si anume:

a) ordonatorul  acreditivului (importatorul), care solicita bancii sale deschiderea acreditivului documentar, formuleaza  in  ordinul de deschidere al acestuia exigentele asupra documentelor pe care trebuie sa le depuna beneficiarul la banca sa, tinand  cont de clauzele stabilite in contractul de vanzare - cumparare,  precum si de normele  acceptate  pe  plan international, care reglementeaza continutul acreditivului;

b) banca emitenta (banca importatorului), care la solicitarea importatorului isi asuma angajamentul de plata;

c ) beneficiarul acreditivului (exportatorul),  in favoarea caruia a fost deschis acreditivul si care prezinta setul de documente la banca in vederea incasarii contravalorii marfurilor livrate;

d ) banca exportatorului (banca avizatoare,  notificatoare,  platitoare,  negociatoare), care il deserveste pe beneficiarul acreditivului.

Intre partile mai sus amintite se incheie contracte separate dupa cum  urmeaza:

§      intre importator si exportator se incheie un contract de vanzare - cumparare;

§      intre importator si banca sa se incheie un contract pentru emiterea acreditivului documentar iar intre banca emitenta si beneficiar se incheie deasemenea un contract.  Trebuie precizat faptul ca cele trei contracte sunt distincte dar practic se refera la una si aceeasi tranzactie comerciala.

Unul din avantajele utilizarii acreditivului documentar poate fi considerat faptul ca acesta imbraca mai multe forme,  si deci exista posibilitatea adaptarii  lui la interesele partilor, in functie de rezultatul negocierii.

Exista mai multe criterii de clasificare a acreditivelor documentare. Pentru a realiza o arie de cuprindere cat mai  larga, o posibila clasificare este cea de mai jos:

a ) dupa posibilitatea bancii emitente de a anula sau  modifica  acreditivele: revocabil si irevocabil;

b ) dupa existenta angajamentului de plata din partea bancii avizatoare: confirmat si neconfirmat;

c ) dupa domiciliul  acreditivului: domiciliat in tara exportatorului, in tara importatorului sau intr-o tara terta;

d ) dupa  momentul stingerii obligatiilor: acreditiv documentar cu plata la vedere sau la termen; de negociere; de acceptare;

e ) dupa clauzele ce le contin: transferabil; clauza rosie; “revolving”; reciproc; cesionat; stand-by.

Acreditivul documentar  revocabil  da posibilitatea bancii emitente sa anuleze sau  sa  modifice acreditivul, din momentul deschiderii acestuia pana in momentul prezentarii documentelor de export la banca platitoare, fara  acordul prealabil al beneficiarului acreditivului.

Acreditivul documentar irevocabil presupune, din partea bancii ordonatoare, un angajament irevocabil ca va plati contra documentelor ce fac dovada expedierii marfurilor. Acest tip de acreditiv  nu poate fi anulat sau  modificat decat cu acordul tuturor partilor implicate: al exportatorului, al bancii avizatoare, al  importatorului,  al  bancii emitente.

Acreditivul documentar confirmat este acel tip de acreditiv la care, pe langa  angajamentul bancii emitente (platitoare) ca va plati documentele inscrise in acreditiv, exista si angajamentul unei alte banci (confirmatoare)  pentru aceasi suma si in aceleasi conditii. In ceea ce priveste acreditivele documentare neconfirmate, acestea nu contin clauza de confirmare si deci nu implica angajamentul bancii exportatorului (avizatoare).

Acreditivul domiciliat  in tara exportatorului,  avantajos pentru exportator datorita faptului ca plata documentelor se efectueaza imediat, dupa depunerea si verificarea documentelor, de catre banca avizatoare (notificatoare).

Acreditivul documentar domiciliat intr-o tara terta  implica plata contravalorii documentelor sa fie efectuata  de catre o banca (emitenta) cu domiciliul intr-o alta tara decat cea a importatorului si a exportatorului.

Acreditivul documentar cu plata la vedere asigura  plata sumei dupa ce documentele au fost depuse de catre exportator la banca platitoare. Pentru operatiunile de verificare a documentelor si transfer a valutei, banca are nevoie de cateva zile.

Acreditivul documentar de negociere atrage dupa sine utilizarea efectelor de comert, cu precadere a cambiilor. La depunerea documentelor ce atesta expedierea marfurilor, exportatorul va proceda si la depunerea , la banca sa,  a cambiilor ( cu  plata la vedere sau  la termen ) trase asupra importatorului ori a bancii emitente sau asupra altei persoane indicate in acreditiv.

Acreditivele de acceptare sunt utilizate in situatia in care exportul se face pe credit. Ca si in cazul acreditivelor de negociere si acreditivele de acceptare presupun utilizarea cambiilor. Daca exportatorul (creditorul) are nevoie de lichiditati, poate instrumenta banca sa sa sconteze cambiile acceptate de banca emitenta. Acreditivul transferabil este acel acreditiv care in continutul sau cuprinde o clauza de transfer (total sau partial) catre una sau  mai multe  persoane. Acreditivul cu clauza rosie (red clause)  in continutul sau cuprinde o clauza, de regula scrisa cu cerneala rosie, si al carei continut autorizeaza  banca platitoare sau  avizatoare sa  efectueze  catre exportator, o plata in avans. Acreditivul revolving intalnit in cazul  livrarilor in transe, are particularitatea ca este incarcat numai  pentru a acoperi contravaloarea unei livrari, urmand sa fie reincarcat  pana la acoperirea intregii valori a acreditivului. Acreditivele reciproce sunt utile in cazul tranzactiilor de contrapartida, in cadrul carora importatorul are si calitatea de exportator  pe aceeasi  relatie  comerciala in ambele situatii .In functie de clauzele pe care le cuprind aceste acreditive pot fi: reciproce simple (intra in vigoare la aceeasi data); reciproce de valoare (unul din acreditive acopera valoarea celuilalt) sau reciproce garantate (banca emitenta  garanteaza plata acreditivului). Acreditivul documentar cesionat se aseamana cu acreditivul transferabil. Astfel, beneficiarul acreditivului poate transfera, total sau partial, dreptul de creanta,  unei terte persoane.

Acreditivele stand-by reprezinta o alternativa pentru garantiile bancare, utilizate pentru asigurarea platilor in cazul neindeplinirii conditiilor contractuale (utilizat numai in SUA, avand  in vedere faptul ca  garantiile bancare practicate in Europa nu sunt permise de legislatia americana).

loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat