QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Ciclicitatea, forma normala a miscarii economice

Ciclicitatea, forma normala a miscarii economice


Oricare ar fi nivelul ei de structurare si de desfasurare, activitatea economica a fost si este fluctuanta in timp (cunoaste cresteri, stagnari si reduceri). De asemenea, ea inregistreaza schimbari permanente de sensuri si de ritmuri. In acest capitol, se pune accentul, evident, pe fluctuatiile activitatilor economice dintr-o tara, pe intrarile si pe iesirile din cadrul economiei nationale. Deci, evolutia fluctuanta este opusa evolutiei uniforme, lineare, a economiilor tarilor.
Istoria moderna a fost traversata de mai multe feluri de fluctuatii economice: sezoniere, intamplatoare, ciclice.

Fluctuatiile sezoniere se manifesta indeosebi in agricultura, turism, constructii, in limitele unui orizont de timp dat (un an economic) pe baza unor conditii climaterice, a unor obiceiuri si traditii statornicite intr-o tara sau alta.

Fluctuatiile intamplatoare, accidentale, sunt cauzate de cataclismele naturale, de evenimente politice deosebite, neasteptate, de deciziile derutante ale unor agenti economici influenti.

Fluctuatiile ciclice sunt cauzate de factori interni ai economiei, de interdependentele dintre diferitele laturi ale acesteia. In cadrul unor anumite marje, acestea se produc cu o anumita regularitate, la intervale de timp relativ egale. Fluctuatiile ciclice presupun alternanta, succesiunea perioadelor de expansiune (de crestere, dezvoltare) si de contractie (stagnare, scadere, regres) a afacerilor dintr-o tara, a activitatilor economice. Ele constau, de asemenea, in trecerea periodica prin anumite faze, fiecare cu trasaturi distincte, care se schimba in aceeasi succesiune.

Fluctuatia ciclica se caracterizeaza prin:

repetabilitate in timp a unor faze;

modificarea starii si performantelor agregate ale economiei de la o faza la alta;

fiecare faza in parte si toate luate impreuna, pregatesc premisele schimbarilor calitative in viata economica, deschid calea progresului economic.

Intensitatea evolutiei activitatilor si sensul acesteia se masoara cu indicatori rezultativi macroeconomici atat in expresie nominala, cat mai ales in expresii reale.

Unitatea de masura a timpului in care se succed ciclurile activitatii economice, segmentele de timp in care se incadreaza dinamica economica reprezinta ciclul economic. Prin ciclu economic se intelege succesiunea in timp si schimbarea periodica a conditiilor si rezultatelor cresterii si dezvoltarii economice.Pe baz datelor statistice acumulate, specialistii au identificat mai multe tipuri de cicluri economice, care, in fiecare perioada, s-au intrepatruns si s-au interinfluentat:

ciclurile pe termen lung, seculare sau Kondratief;

ciclurile pe termen mediu, comerciale, decenale sau Juglar;

ciclurile pe termen scurt, conjuncturale sau Kitchin. Cel mai adesea, toate aceste cicluri sunt surprinse si analizate pe un fundal general, numit trend secular.

Ciclul Kondratief, dupa numele economistului rus care l-a fundamentat, are loc pe baza tendintei lungi in evolutia economiilor. Autorul a relevat accentuarea, intr-o perioada de 20-30 de ani, a bazelor de expansiune, pentru ca, apoi, intr-o perioada asemanatoare ca durata sa se intensifice fazele de regresiune. Ansamblul ciclului Kondratief apare deci pentru o perioada semicentenara, cu o proiectie ascendenta foarte marcata, urmata de o profunda depresiune. Intre cele doua faze are loc schimbarea de sens a evolutiei, numita criza de mai mare anvergura (criza structurala).

Ciclui Juglar, a fost fundamentat de economistul francez care a cercetat problema in perioada 1860-1890. Avand o durata de circa 10 ani, acest ciclu priveste orice perioada industriala a secolului al XIX-lea, dupa constructia cailor ferate in Franta si Marea britanie. La intensitatea maxima a sa, ciclul era marcat aproape intotdeauna de o criza de supraproductie.

Ciclul Kitchin, a fost observat si caracterizat de economistul american, al carui nume il poarta. Acesta apare ca o inrautatire a miscarii pozitive, a expansiunii din cadrul ciclului Juglar. Proces fara criza, el exprima o usoara relansare in faza depresiunii. Are o durata cuprinsa intre 3 si 3,5 ani, adesea este legat in SUA de durata unui mandat prezidential.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }