QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Creanta fiscala
CREANTA FISCALA


Deoarece in ansamblul veniturilor bugetare ale statelor predomina impozitele, termenul de obligatie bugetara si creanta bugetara, mai pot fi identificate si sub denumirea de obligatie fiscala sau creanta fiscala.

Creanta fiscala reprezinta dreptul statului de a percepe prin organele sale fiscale impozite, taxe si alte venituri in contul bugetului national, in conditiile legii3.
Pentru a corespunde conceptului de resurse financiare publice, introdus de Legea nr. 72/1996 privind finantele publice s-ar mai putea folosi si sintagma de obligatie financiara sau de creanta financiara. In acest fel, ar fi eliminat orice dubiu cu privire la natura bugetara sau nebugetara a creantelor izvorate din contributii la fondurile speciale4.

De asemenea, Constitutia Romaniei prevede ca: “cetatenii au obligatia sa contribuie prin impozite si taxe la cheltuielile publice”, aceasta obligatie fiind o “obligatie financiar-publica”5.

Dreptul finantelor publice opereaza cu notiunea de creanta bugetara, constand din impozite, taxe, contributii, varsaminte, amenzi, penalitati si alte sume de bani datorate bugetului public natioanal, potrivit legii.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }