QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Asigurarea de transport rutier

Asigurarea de transport rutier


Prin toate aceste asigurari se acopera o gama diversa de riscuri.Ca si in celelalte tipuri de asigurare exista anumite practici comune tuturor asiguratorilor, dar fiecare dintre ele are anumite particularitati privind tipurile de riscuri- asigurabile si excluse- subscriere, etc.

1..Asigurarea marfurilor pe timpul transportului rutier

Se poate face pentru riscuri generale si pentru riscuri speciale, ceea ce inseamna ca exista conditii generale de asigurare si conditii speciale.

In asigurarea marfurilor, suma asigurata este data de valoarea marfii inclusa in contractul de asigurare si deci agreata de asigurator. Ea este formata din:

a)               valoarea marfii potrivit facturii originale sau in cazul in care nu exista valoarea comerciala se poate accepta valoarea de piata la locul expedierii in momentul incheierii asigurarii
b)              costul transportului, costul asigurarii, daca acestea nu sunt incluse in valoarea facturii

c)               cheltuieli, taxe, comisioane vamale si orice alte costuri ocazionate de transportul marfii

d)              o supraasigurare de 10% din valoarea bunului, daca nu s-a convenit altfel pentru acoperirea cheltuielilor care nu pot fi prevazute la incheierea asigurarii( exceptie fac amenzile, penalizarile si altele asemenea).

Asigurarea intra in vigoare la data solicitata de asigurat sau in momentul in care marfa respectiva paraseste depozitul sau locul de depozitare indicat in contractul de asigurare in vederea transportarii, dar nu inainte de incheierea contractului de asigurare.

Asigurarea inceteaza in una din urmatoarele situatii care survine mai intai:

a)     cand bunul nu este livrat la depozitul destinatarului sau la destinatia mentionat in polita

b)     cand bunul este livrat la alt depozit sau alt loc de depozitare diferit de destinatia finala prevazuta in contractul de asigurare sau inainte de aceasta, pe care asiguratul decide sa-l foloseasca pentru depozitare, alocare sau distribuire

c)     cand datorita unor imprejurari care sunt inafara controlului asiguratului, contractul de transport se termina intr-un alt loc decat destinatia specificata in contractul de asigurare sau transportul se termina in alt fel, inainte de livrarea bunului la depozitul destinatarului

d)     la expirarea unui anumit termen de la terminarea descarcarii bunului de pe autovehicol.


a) Conditii generale

Riscurile pentru care se acorda protectie de catre asigurator pentru marfurile transportate se impart in doua categorii: riscuri generale si riscuri speciale. Fiecare se regasesc in conditiile de asigurare generale, respectiv speciale.

Potrivit conditiilor generale asiguratorul acorda despagubiri in conformitate cu conditiile de asigurare in care se incheie contractul de asigurare.Ca si in asigurarea maritima, se practica cele trei conditii de asigurare si anume A,B,C.

Conditia A – este cea mai cuprinzatoare, fiind acoperite toate riscurile de pierdere si/sau avariere la care sunt supuse bunurile in timpul transportului, cu exceptia celor prevazute separat drept excluderi. De aceea conditia de asigurare A este si cea mai costisitoare.

Conditia B – acopera un numar mai mic de riscuri mentionate in mod expres in continutul conditiei, respectiv pierderile si avariile produse bunurilor in timpul transportului, cauzate de:

a)     incendiu sau explozie

b)     rasturnarea, deraierea, prabusirea mijlocului de transport

c)     coliziunea mijlocului de transport cu un obiect exterior

d)     cutremur de pamant, eruptie vulcanica sau trasnet

e)     intrarea apei de mare, rau sau lac in mijlocul de transport, container sau loc de depozitare

f)      dauna totala a unui colet pierdut sau cazut in timpul incarcarii sau descarcarii, pe si de pe  mijlocul de transport

Prima de asigurare este mai mica decat in cazul conditiei A.

Unii asiguratori includ riscuri cum ar fi:

a)     prabusirea podurilor, cladirilor sau tunelurilor

b)     caderi de arbori, ruperi de diguri, baraje si conducte de apa

c)     avalanse, trasnete, inundatii, cicloane, eruptii vulcanice, cutremure.

Conditia C – acopera pierderile si avariile produse bunurilor in timpul transportului, cauzate de mai putine riscuri decat cele incluse in conditiile anterioare:a)     incendiu sau explozie

b)     rasturnarea, deraierea sau prabusirea mijlocului de transport

c)     coliziunea mijlocului de transport cu un obiect exterior, altul decat apa.

Asigurarea incheiata prin conditiile A, B, C de mai sus acopera si alte categorii de cheltuieli, si anume:

a)     cheltuieli facute de asigurat in scopul salvarii incarcaturii, pentru prevenirea unui pericol iminent sau pentru reducerea la minim a pierderilor si a avariilor efective, daca dauna este produsa dintr-o cauza cuprinsa in asigurare

b)     cheltuieli de constatare a pierderilor si a avariilor facute de asigurat, daca dauna este produsa de o cauza cuprinsa in asigurare

c)     cheltuielile si contributiile la avaria generala( comuna) si a cheltuielilor de salvare, platite de asigurat, stabilite conform prevederilor contractului de transport si/sau legii aplicabile, daca acestea au fost facute pentru sau in legatura cu inlaturarea unei pierderi cauzate de orice eveniment( clauza de avarie comuna)

d)     cheltuieli facute de asigurat, ce reprezinta proportie raspunderii stabilite potrivit clauzei ”culpa comuna in caz de coliziune” daca aceasta clauza este prevazuta in contractul de navlosire.

Oricare din conditiile de mai sus poate fi extinsa, in schimbul platii unei prime suplimentare, pentru a acoperi si riscul de pierdere si avariere la bunul asigurat, cauzate de riscuri speciale ( furt, jaf si nelivrare, riscuri ce tin de natura marfii).

Riscuri excluse

De regula pentru a evita orice fel de confuzii( in special in cazul conditiilor A) o parte a conditiilor de asigurare o reprezinta riscurile excluse, pentru care asiguratorul nu acorda protectie.

Se exclud din asigurare pierderile avariile si cheltuielile rezultand din sau provocate de:

a)     comportarea necorespunzatoare voita a asiguratului sau a imputernicitilor acestuia, inclusiv consecintele penale sau administrative( amenzi, confiscari, puneri sub sechestru, etc.) ale acesteia

b)     pierderi indirecte legate de intarzierea in expediere sau primirea marfii, pierderea profitului scontat, daune morale

c)     pierderi rezultate din operatiuni comerciale(diferente de curs valutar, pierderi datorate intarzierii livrarii, chiar daca intarzierea s-a datorat unui risc asigurat)

d)     scurgerea ordinara, pierderea uzuala in greutate sau volum prin evaporare, uscare, scurgere sau uzura morala a bunurilor asigurate

e)     influenta temperaturii atmosferice asupra cantitatii sau calitatii marfurilor transportate

f)      ambalarea si/sau pregatirea insuficienta sau necorespunzatoare a bunurilor asigurate( termenul de ambalare se considera ca include stivuire intr-un container, numai daca este efectuata fie inainte de intrarea in vigoare a asigurarii, fie de catre asigurat sau prepusii acestuia). 

g)     viciul propriu sau natura bunurilor asigurate, taxe sau cheltuieli privind masuri sanitare de dezinfectie, de carantina sau hibernare, influenta temperaturii, alterarea lichidelor in butoaie sau cisterne.

h)     daune produse de catre bunul asigurat altor bunuri sau persoane

i)      infractiuni la reglementarile vamale sau comerciale

j)      amenzi, confiscari, puneri sub sechestru, contrabanda, comert prohibit sau clandestin

k)     prohibirea exportului sau importului de catre autoritati

l)      insolvabilitatea sau neindeplinirea obligatiilor financiare de catre proprietari, administratori sau operatorii mijloacelor de transportm)   utilizarea oricarei arme de razboi care foloseste fiziunea si fisiunea atomica, nucleara sau alta reactie asemanatoare ori alta forta sau obiect radioactiv

n)     contaminarea radioactiva

o)     actul intentionat al oricarei persoane asupra bunului sau a unei parti a acestuia.

In mod special, se poate mentiona o clauza de excludere referitoare la starea de inadecvare a mijlocului de transport sau a containerului pentru transportul marfii asiguratului in bune conditii, daca asiguratul sau reprezentantii acestuia au cunostinta de aceasta situatie in momentul incarcarii marfii asiguratului.

Nici unul din aceste riscuri nu poate fi asigurat suplimentar fiind incluse in categoria riscurilor neasigurabile.

Din conditiile generale de asigurare sunt excluse si riscul de razboi si greve care pot face obiectul unei asigurari speciale, a unei conventii separate in schimbul platii unei prime de asigurare suplimentare.

b) Conditia „riscuri de depozitare”

Aceasta poate sa aiba legatura cu transportul rutier, mai ales atunci cand este vorba de un transport combinat sau unul in tranzit.

Aceasta conditie acopera pierderile si avariile la bunurile asigurate, cauzate de :

incendiu, trasnet, explozie, chiar daca trasnetul sau explozia nu au fost urmate de incendiu

ploaie torentiala, inclusiv efectele indirecte ale acesteia, respectiv grindina, inundatie, furtuna

uragan, cutremur, prabusire sau alunecare de teren

greutatea stratului de zapada sau gheata

avalanse de zapada si cadere pe cladiri sau alte constructii a unor corpuri si furt prin efractie.

Excluderile raman valabile si pentru aceasta conditie.

c) Conditii speciale de asigurare a marfii

Conditiile speciale sunt o completare a conditiilor de asigurare generale, prin care asiguratul solicita protectie suplimentara pentru anumite riscuri. Printre cele mai frecvente conditii speciale sunt: riscuri de razboi, riscuri de furt, jaf si nelivrare, riscuri tipice naturii marfurilor( alterare, incingere, spargere, risipire).

Excluderile generale prezentate anterior sunt valabile si pentru toate conditiile speciale de mai jos, in cazul in care nu se mentioneaza altfel in mod expres.

Conditia-riscuri de razboi :

Prin aceasta conditie sunt acoperite pierderile si avariile la bunurile asigurate cauzate din:

a)     razboi, razboi civil, revolutie, rebeliune, insurectie sau conflicte civile, rezultand din acestea sau orice act ostil al, in numele sau impotriva unei puteri beligerante

b)     capturare, sechestrare, arestare, retinere sau detentie ( cu exceptia pirateriei), tentativa de a le face si consecintele acestora

c)     mine, torpile, bombe sau alte arme de razboi abandonate

d)     cheltuielile si contributiile la avaria comuna si/sau cheltuieli de salvare.

Asigurarea este valabila numai pe perioada in care bunul asigurat se afla in mijlocul de transport, insa cel mult pana la expirarea unui numar de zile ( de obicei 10 sau 15) de la ora 24 a zilei in care acestea sosesc la locul intermediar sau final de descarcare.

Conditia- riscuri de greva :

Conform acestei conditii, sunt acoperite pierderile si avariile la bunurile asigurate, cauzate de:

a)     grevisti, muncitori in lock-out sau persoane luand parte la tulburari, revolte sau miscari civile

b)     greve, lock-out, tulburari, revolte sau miscari civile

c)     teroristi sau persoane actionand din ratiuni politice

d)     cheltuieli si contributii la avaria comuna si cheltuieli de salvare.In mod obisnuit nu este acoperita pierderea, avaria sau cheltuiala provenita din absenta, lipsa sau incetarea muncii de orice fel, rezultata din greva, lock-out, tulburari, revolte sau miscari civile.

Conditia – riscuri de furt, jaf si nelivrare :

Prin aceasta sunt acoperite pierderile si avariile la bunurile asigurate, cauzate de furt, jaf si nelivrarea unui colet intreg.

Pentru stabilirea indemnizatiei ce va fi platita pentru oricare dintre conditiile prevazute, asiguratorul porneste de la suma asigurata. La suma respectiva se adauga cheltuielile facute de asigurat in contul companiei de asigurare ( pentru limitarea pagubei, reconditionarea marfii si valorificarea acesteia, etc.) si se efectueaza eventualele reduceri pentru:

declarare inexacta a riscului, fara rea vointa din partea asiguratului

prejudiciul cauzate societatii de asigurare prin neconservarea dreptului de recurs impotriva vinovatilor

compensarea eventuala cu primele ramase de platit

contravaloarea fransizei, etc.

Suma astfel rezultata reprezinta indemnizatia finala.


2.Asigurarea de raspundere a transportatorului pentru marfurile transportate (CMR)

In cursul activitatii de transport, transportatorul este implicat in unele activitati care ii antreneaza raspunderea fata de proprietarul marfii ce face obiectul contractului de transport.

In aceste conditii, pentru a evita plata unor despagubiri ca urmare a aparitiei unor pagube privind marfa, transportatorul poate incheia o asigurare de raspundere.

Prin aceasta forma de asigurare, asiguratorul acopera raspunderea transportatorului ( persoana fizica sau juridica) care efectueaza transportul de marfuri cu autovehiculele aflate in proprietatea sa, inchiriate sau luate in locatie de gestiune, pentru pagubele la marfurile transportate, potrivit conventiei referitoare la contractul de transport international de marfuri pe sosele.

Asigurarea este valabila pe un anumit teritoriu, pe o anumita perioada de timp sau pe o anumita calatorie.

Exista si o situatie aparte, in care transportatorul este scutit de aceasta raspundere si anume atunci cand pierderea marfii, vatamarea acesteia sau depasirea termenului de livrare s-au produs din vina persoanei prevazute in contract din cauza unui ordin dat de acesta, nefiind provocata din vina transportatorului, de un viciu propriu al marfii sau de imprejurari pe care transportatorul nu le-ar fi putut evita sau ale caror urmari nu ar fi putut sa le anticipeze.

Conform prevederilor CMR transportatorul raspunde pentru pierderea totala sau partiala a marfii sau pentru vatamarea produselor in intervalul de timp scurs de la primirea marfii la transport pana la predarea acesteia, precum si pentru depasirea termenului de livrare.

Transportatorul este scutit de raspundere atunci cand pierderea sau vatamarea marfii apare ca o consecinta a unui risc special, legat de una sau mai multe din urmatoarele situatii:

a)            utilizarea auto descoperite si fara prelata daca acest mod de utilizare a fost convenit in mod expres in contract si mentionat in scrisoarea de trasura

b)            lipsa sau defectiunea ambalajului, pentru marfurile expuse prin natura lor la stricaciuni sau vatamari, atunci cand nu sunt ambalate sau sunt prost ambalate

c)            deplasarea, incarcarea, amplasarea sau descarcarea marfii de catre expeditor sau destinatar ori de persoane care au actionat in numele acestora

d)            natura unor marfuri expuse unor cauze inerente chiar a acestei naturi, fie primirii complete sau partiale, vatamarii din cauza ruperii, ruginirii, descompunerii spontane, uscarii, scurgerii normale sau actiunii parazitilor si rozatoarelor

e)            incarcarea necorespunzatoare, numerotarea ineficienta sau nesatisfacatoare a coletelor

f)     transportul animalelor vii.

Daca transportatorul raspunde pentru pierderea totala sau partiala a marfii, marimea sumei ce urmeaza sa fie platita drept despagubire se determina pe baza costului marfii in locul si in momentul primirii acesteia pentru transport. Cuantumul despagubirii nu poate depasi limita maxima prevazuta de CMR ( art.23).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }