QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Aparitia contractelor
Aparitia contractelor


Contractele au aparut cu necesitate intr-un anumit stadiu de dezvoltare a societatii spre a inlocui formele arhaice si greoaie de schimb dintre si din colectivitatile primitive.

Formele de schimb care au precedat contractele, ce se efectuau cu ritual si publicitate intre clanuri si triburi, au fost indeosebi darurile reciproce, donatiile si contradonatiile insotite de servicii reciproce; iar mai tarziu a aparut trocul, adica schimburi de bunuri in natura, care a marcat un progres insemnat, intrucat se putea efectua si izolat si fara publicitate (de unde si denumirea de troc silentios sau comert hawaian).
Contractele au aparut in conditiile productiei simple de marfuri din societatile antice si cele ale existentei banilor, rostul lor principal fiind acela de a realiza circulatia marfurilor prin intermediul banilor.

Reglementarea contractelor a insemnat legiferarea a doua fenomene economice interdependente; pe de o parte, fenomenul circulatiei marfurilor prin intermediul banilor; pe de alta parte, fenomenul creditului, menit sa inlesneasca circulatia marfurilor si in general comertul juridic. In acest fel s-a realizat trecerea cu usurinta a bunurilor din sfera productiei in sfera circulatiei si, de aici, in sfera consumului personal si productiv, s-a stimulat dezvoltarea creditului si s-au inlesnit operatiunile juridice de transmisiune a drepturilor patrimoniale de la o persoana la alta.

Totodata, prin operativitatea lor, contractele au inlocuit in mod treptat complicatele forme anterioare de schimb a bunurilor si serviciilor.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }