QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Accesul liber la profesiunile comerciale

Accesul liber la profesiunile comerciale


Dispozitiile art. 7 din Codul comercial roman nu contine nici o limitere privind accesul la profesiunile comerciale,ci daor conditioneaza dobandirea acestei calitati in sensul ca, comerciantul este per­soana fizica care savarseste fapte de comert, avand comertul ca profesiune,iar calitatea de cali­tatea de comerciant o au si persoanele juridice-societatile comerciale.

Potrivit art. 134 din Constitutie, "economia Romaniei este economie de piata', statul trebuie sa asigure crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor facto­rilor de productie (resurse naturale, capital, forta de munca). Prin acelasi text al legii fundamentale se mai prevede ca statul trebuie sa asigure libertatea comertului si protectiei concurentei loiale.Din alta perspectiva, prin art. 38 din  Constitutia Romaniei se prevede ca alegerea profesiei si a locului de munca sunt libere, dreptul la munca neputand fi ingradit. Cu titlu ge­neral, deci si cu privire la libertatea alegerii profesiei, prin art. 49 din Constitutie se prevede ca "Exercitiul unor drepturi si libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea sigurantei nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si libertatilor cetatenilor'.

In lumina acestor prevederi legale, urmeaza sa examinam, in continuare, in ce conditii se poate exercita o profesiune comerciala de persoanele fizice (pentru ca, despre conditiile cerute de lege pentru dobandirea, de aceleasi persoane fizice, a calitatii de comerciant ne-am ocupat in capitolul precedent, consacrat, in general, subiectilor - persoane fizice si juridice - ai raporturilor juridice de drept comercial).
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }