QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Analiza utilizarii timpului de munca








ANALIZA UTILIZARII TIMPULUI DE MUNCA


Forta de munca la nivelul oricarui agent economic are o utilizare extensiva si o utilizare intensiva. In ceea ce priveste utilizarea extensiva, aceasta urmareste modul de folosire a timpului de munca. In ceea ce priveste utilizarea intensiva a fortei de munca, se calculeaza si se analizeaza doi indicatori sintetici fundamentali :

1 - productivitatea muncii (eficienta cu care este utilizata forta de munca);




2 - profitul pe salariat, ca efect economic final privind utilizarea fortei de munca.

Se realizeaza cu ajutorul datelor existente in balanta timpului de munca, document intern de utilizare a timpului exprimat atat in om-zile, cat si in om-ore. Analiza utilizarii timpului de munca presupune o abordare a acestuia in dinamica si din punct de vedere al structurii timpului de munca.

Analiza in dinamica presupune depistarea unei tendinte de crestere sau de reducere a timpului de munca total, iar analiza structurala a acestora presupune evidentierea unor timpi de munca neproductivi sau consumul unui timp de munca nejustificat.


Pentru aceasta se calculeaza o serie de indicatori cum ar fi:

- fondul de timp calendaristic (Ftc):

= se determina ca fiind produsul dintre numarul mediu de salariati si numarul de zile calendaristice ale perioadei analizate (luna, trimestru, semestru, an);

= atunci cand acest fond se exprima in om-zile si ca produs intre Ftc exprimat in om-zile si durata normala a zilei de lucru, atunci acest indicator se exprima in om-ore

- fondul de timp maxim disponibil (Ftmd):

= reprezinta sursa normala de timp care poate fi utilizata in cadrul unui an calendaristic.

Intrucat durata normala a zilei de lucru reprezinta o marime prestabilita prin lege, prin contractul individual de munca sau ca urmare a unei sentinte judecatoresti si este diferita in functie de sectorul de activitate, de ramura economica sau chiar de categoria de salariati, se foloseste durata medie normala a zilei de lucru.



Daca fondul de timp maxim disponibil vrem sa-l exprimam in om-ore, atunci se inmulteste Ftmd in om-zile cu durata medie normala a unei zile exprimata in ore :


Ftmd (om-ore) = Ftmd (om-zile) x dz


Pentru analiza structurala a Ftmd se are in vedere modul de formare a acestuia :

a) - timp efectiv lucrat = reprezinta timpul de munca utilizat de catre un salariat in scopul desfasurarii activitatii profesionale;

b) - timp nelucrat = care se compune din :   

-timp nelucrat din cauze justificate;

-timp nelucrat din cauze nejustificate.


Analiza structurala a timpului de munca se realizeaza cu ajutorul ratelor de structura, care se calculeaza prin raportarea diferitelor categorii de timp de munca la total timp de munca calendaristic sau la total timp de munca maxim disponibil.







Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }