QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Analiza corelatiei dintre fr, nfr si tnANALIZA CORELATIEI DINTRE FR, NFR SI TN


Principalii indicatori utilizati in analiza echilibrului financiar sunt fondul de rulment, nevoia de fond de rulment si trezoreria neta:


1) - Fondul de rulment (FR): 

= este indicatorul care exprima in marime absoluta lichiditatea unei intreprinderi (pe termen scurt);= se determina ca diferenta intre capitalul permanent si activele imobilizate.


FR = Cp - Ai = (Cpr + Datorii pe termen mediu si lung) - Ai

sau

FR = Ac - Datorii pe termen scurt


Se poate observa ca FR reprezinta acea parte a capitalului permanent ce excede activelor imobilizate si este destinat finantarii activelor circulante si in mod deosebit a stocurilor. Prin prisma surselor de finantare, FR poate fi privit ca FR propriu (Capitaluri proprii - Active imobilizate) si FR imprumutat (Datorii pe termen lung).


2) - Nevoia de fond de rulment (NFR):

= reprezinta un element avand natura de activ si este dat de acea parte a activelor circulante care trebuie finantate pe seama FR.


NFR = (Ac - Disponibilitati) - Obligatii pe termen scurt

sau

NFR = (Stocuri + Creante) - (Datorii pe termen scurt - Credite pe termen scurt)


= are doua parti compoente:

a) - NFR din exploatare (NFRE);

b) - NFR din afara exploatarii.

NFRE reprezinta un element de activ si caracterizeaza ciclul de exploatare. = cand NFRE este pozitiv, aceasta este o situatie specifica intreprinderilor din domeniul industrial, care au stocuri si creante foarte mari, iar obligatiile sunt mai mici, termenul de plata fiind redus;

= cand NFRE este negativ, resursele exced necesarul. Intr-o asemenea situatie se gasesc intreprinderile cu profil de distributie cu amanuntul (hipermarketurile) care au creante zero, stocuri reduse si obligatii foarte mari.


3) - Trezoreria neta (TN):

= reprezinta indicatorul care pune in evidenta FR cu NFR :

TN = FR - NFR

= daca TN este pozitiva inseamna ca intreprinderea are un excedent de numerar la sfirsitul exercitiului financiar;

= daca TN este negativa inseamna ca intreprinderea are un deficit de numerar la sfarsitul exercitiului financiar, acoperit pe seama creditelor pe termen scurt;


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }