QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Caracteristicile productiei de bunuri materialeCaracteristicile productiei de bunuri materialeProductia bunurilor materiale reprezinta un proces obiectiv, complex si permanent de desprinde a unor bunuri din natura si de transformare si adaptare a lor la necesitatile de consum si de folosinta ale oamenilor.

Orice proces de acest gen implica obligatoriu trei elemente:

a) munca (inteleasa ca activitate constienta care antreneaza deprinderi, aptitudini, cunostinte, experienta si efort fizico - intelectiv) care trebuie sa aiba un caracter de rationalitate (sa nu risipeasca resursele umane, natural-materiale, financiare, informationale si temporale), sa consoneze cu mediul natural (in vederea mentinerii echilibrului ecologic) si sa prezinte o dimensiune prioritar economica (sa fie purtatoare de valoare si valoare de utilitate, adica sa creeze bunuri materiale cu calitate de marfuri);
b) obiectul muncii (materiile prime, materialele, produsele finite);

c) mijloacele de munca (echipamentele tehnice, utilajele, instalatiile, uneltele, cladirile cu destinatie productiva), ce trebuie sa fie performante ca eficienta.

Productia de bunuri materiale are ca rezultat, fie un bun de consum (care se epuizeaza printr-o utilizare partiala sau totala), fie un bun de productie (cu ajutorul caruia se produc alte bunuri materiale). Fiind un proces continuu, orice productie de bunuri materiale genereaza, concomitent, o reproductie, cele doua elemente devenind, in omogenitatea lor, conditia de baza a existentei si evolutiei societatii.

Relatia productie-consum este o relatie de reciprocitate in sensul ca daca productia determina circulatia, schimbul si consumul, necesitatile de consum influenteaza, la randul lor, productia.Productia materiala se modifica in functie de conditiile sociale, sistemul economic incluzand trei elemente definitorii: obiectivul final al activitatii economice, tehnologia si organizarea economica in raport cu care se structureaza doua subsisteme economice:

- economia naturala;

- economia de schimb, care poate fi:

- economie de tip liber (concurentiala);

-economie de tip comandat (centralizat-  planificata).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }