QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Sistemul regional arab

Sistemul regional arab


Liga araba a decis, in 1968 infiintarea Comisiei permanente pentru drepturile omului, formata din reprezentanti ai tuturor statelor membre, dar aceasta initiativa a fost deturnata de la obiectivele ei deoarece Comisia si-a limitat activitatea la a denunta incalcarea drepturilor omului in teritoriile ocupate de Israel.
Abia in 1993 a fost elaborat proiectul Cartei arabe a drepturilor omului, care a devenit tratat international in 1994, dar care pana in prezent nu a fost ratificata de nici un stat al Ligii[2].

Carta subliniaza traditiile islamice de egalitate si de fratie si reglementeaza o categorie larga de drepturi civile, politice, precum si unele drepturi economice si sociale, cum ar fi drepturile sindicale si dreptul la greva. Desi marcheaza un progres evident privitor la protectia drepturilor individuale in statele arabe, unele dintre dispozitiile sale, in special cele privitoare la aplicarea pedepselor corporale admise de legea islamica shari`a[3] cum ar fi flagelarea, mutilarea sau lapidarea, precum si cele privitoare la statutul de inferioritate al femeii pe care aceleasi norme il consacra, sunt in vadita contradictie cu intentia laudabila a initiatorilor Cartei si dispozitiile din tratatele universale in domeniu.

Insa cel mai uimitor aspect al Cartei este absenta oricarui mecanism de control al aplicarii dispozitiilor sale. Se precizeaza doar ca statele vor alege un Comitet de experti in domeniul drepturilor omului, competent sa examineze rapoartele anuale sau trianuale intocmite de acestea, fara a se determina precis continutul lor. De retinut ca nu este prevazuta nici o posibilitate de sesizare a Comitetului de catre persoane fizice sau de catre organizatii neguvernamentale privitoare la pretinse incalcari ale drepturilor omului reglementate de Carta.


Corneliu BARSAN, Op. Cit., p. 64

Potrivit dispozitiilor Cartei aceasta va intra in vigoare la doua luni dupa depunerea instrumentelor de ratificare sau de aderare de catre 7 state semnatare.

In legatura cu acest aspect Curtea Europeana s-a pronuntat foarte clar, in sensul ca un partid politic ce urmareste instaurarea Sharia in Turcia, cu dificultate ar putea fi considerat o asociatie care actioneaza pentru realizarea idealurilor democratice. Este dificil de asemenea sa te declari respectuos fata de democratie si drepturile omului si sa sustii un regim bazat pe Sharia, care se demarca net de valorile aparate prin Conventie, in special cele privitoare la normele de drept penal si procedura penala si la locul ce revine femeii in ordinea juridica si in toate domeniile publice si private, conform normelor religioase.Cauza Refah Partisi (Partidul prosperitatii) si altii c/Turcia din 13 februarie 2003

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }