QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

BazeObiectivul fundamental pe care sunt centrate relatiile politice este acela al problemei puterii sub diferitele ei forme, in special a celei politice, cucerirea, mentinerea , influentarea sau monitorizarea ei. Avand in vedere rolul si locul politicului in societate, rel. politice in acctiunea lor nu vizeaza numai politicul, ci ele privesc organizarea si conducrea intregii societati, intrucat ori ce act de conducere, indifferent de domeniu are intotdeauna un substrat si un continut politic. Atat sunb aspect theoretic dar mai cu seama practice, rel politice isi fundamenteaza actiunea pe o ideologie, care in cele mai multe cazuri se materializeaza in programe si doctrine politice. Rel pol. Se manifesta sub o forma organizata, programatica si constienta.6. Comportamentul politic. Prin Comp Politic se intelege acel mod de a actiona, de a se comporta si raporta al membrilor societatii, claselor, grupurilor sociale, al partidelor si formatiunilor politice fata de valorile si doctrinele politice, de principiile si normele politice ale societatii, de activitatea politica desfasurata de institutiile politice si organismele sociale. : - desi se manifesta prin individ, Comp politic este un produs si un fapt social determinat si produs de sistemul politic social. - interesul politic este cel care da scop da sens, semnificatie activitatii si comportamentului politic.

7. Regimul Politic modul de organizare si functionare asistat de constituire a organelor conducatare in raport cu cetatenii.

8. Revolutie si reforma reformele economice, sociale si politice joaca un rol important in problemele cu caracter politic. Reforma implica transformari moderate, dar cu efecte finale semnificative. Dinamicare relatiilor poate fi lenta, evaluate si controlata pe calea reformei sau prin momente de deprindere brusca, prin revolutie.

9.Legitimitate si autoritatea politica

10.Opozitia politica este un ansamblu de institutii care exarcita functiile tarii la nivel central si local. Opozitia= cenzura actelor guvernului. Ofera societatii solutii alternative de guvernare, aceasta poate lua un rol functional si disfunctional.11. Ideologia Politica. In limbajul politologic contemporan, una dintre notiunile cele mai controversate este aceia de ideologie politica. Ideologia= ansamblu de idei filozofice, politice, religioase, etc . formand un sistem mai mult sau mai putin correct de care face uz, un grup social, un individ sau un partid. Ideologia este un produs al realitatii sociale, dar si al constiintei umane, ori aceasta este calauzita de idealuri dar mai ales de interese. In functie de aceste interese cat si de evidentul politic, ideologiile pot fi in concordanta cu stiinta sau in dezacord cu ea si atunci poate fi o falsa cunoastere.

12.Doctrine politice
13.valori politice fundamentale
14 Cultura politica

15. Comunicatia politica constituie componenta sistemului politic cea mai putin utilizata in studiul sistemin al acestui domeniu. Uni autori renunta la folosirea ei sau schiar neaga apartenenta ei la sistemul politic. Comunicatia politica exercita in cadrul societatilor democratice o functie de difuzare a valorilor politice, deci ea joaca un rol cu dublu sens atat din directia celor ce guverneaza catre cei guvernati cat si invers. Ea nu trebuie monoplizata si folosita pentru uniformizare, ea nu trebuie sa devina un mijloc, un instrument de guvernare, ci din contra existenta ei trebuie privita ca un element al democratismului. In conditiile actuale comunicatia politica poate juca un rol constructive, de optimizare si perfectionare al mecanismului de functionare al sistemului politic.

16. Teorii privind aparitia statului -T. teocratice - T. patriarhala - T. contractuala - T. organicista - T. violentei - T. psihologica - T.juridica.

17. Tipuri de state - a.State democratice (au aparut inca din antichitate, se intemeiaza pe principiile si valorile democratice, sunt in concordanta cu viata si cu interesele majoritatii.) b. Statele dictatoriale (prima forma de stat pe care a imbracat'o statul in aparitia sa, au dominat in perioada sclavagista, feudala si intr'o epoca moderna, promoveaza interesul de grup Caracteristicii: unicitatea puterii - exercitarea puterii in mod discretionar - folosirea fortei, a teoriei )

18. Elementele componente ale statului: populatia - teritoriul - organizarea politica

19. Alegerea presedintelui - vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat

20. Mandatul presedintelui - este de 5 ani de la data depunerii juramantului, Pres Rom. Isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales, mandatul poate fi prelungit prin lege organica in caz de razboi sau catastrofa.

21. Incompabilitati ale functiei prezidentiale - in timpul mandatului pres. Rom nu poate fi membru al unui partid sin u poate indeplini nici o alta functie publica sau private. Pres se bucura de imunitate.

22. Atributiile presedintelui- Atributii in domeniul politicii externe (pres. Incheie tratare internationale in numele Rom . Pres la propunerea guv. Acrediteaza si recheama reprezentati diplomatici ai rom. Si aproba infintarea sau schimbarea misiunilor diplomatice. ) - Atributii in domeniul apararii - (Pres Rom este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al consiliului suprem de aparare) - Alte atributii (confera decoratiunii si titluri de onoare, acorda grade de maresal de general si de amiral, numeste in functii publice in conditiile numite de lege, acorda gratierea individuala)

23. Raspunderea pres.Rom poate fi -politica (sub forma suspendarii din functie) sau - penala (sub forma punerii sun acuzare.)

24. Actele Presedintelui - juridice (decrete care se publica in Monitorul Oficial al Rom, nepublicarea atrage inexistenta decretului.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }