QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente diverse

Bazele informaticii - tema 1Rezulta ca, sistemul informational reprezinta un ansamblu structurat si corelat de proceduri si echipamenteelectronice de calcul care permit culegerea, transmiterea si prelucrarea datelor, obtinerea de informatii.
Sistemul informatic largeste campul de actiune al sistemului informational, ii potenteaza valentele imbunatatindu-l sub aspect calitativ. Odata cu evoluta sistemelor electronice de calcul, sistemul informatic tinde sa se suprapuna sistemujlui informational ca sfera de cuprindere. Mai mult, daca se include in sfera sistemului informatic activitatea de conducere a proceselor tehnologice, cu ajutorul claculatoarelor de proces, sfera sistemelor informatice va depasi sfera sistemelor informationale.3. Notiuni de:
Hardware - Ansamblul componentelor fizice ale unui sistem de clacul
Software - Ansamblul componentelor logice ale unui sistem de calcul

4. Un PC este format din unitate centrala si dispozitive periferice. Unitatea centrala se monteaza intr-o carcasa orizontala sau verticala In ea se gasesc:
placa de baza;
microprocesorul;
memoria RAM;
memoria ROM;
dispozitivele de memorare externa (hard-disc, unitatile floppy-disc, compact-disc, banda magnetica);
sursa de alimentare;
dispozitive interne suplimentare (placa de sunet, extensii de memorie, modem intern etc);
porturi paralele ce permit conectarea sipozitivelor externe de intrare/iesire.
Dispozitivele periverice externe (monitor, tastatura, mouse, imprimanta, scanner etc) sunt conectate la unitatea centrala prin cabluri seriale sau paralele.

5. Microprocesorul are doua componente de baza: unitatea de comanda si control si unitatea aritmetica si logica.
Functiile indeplinite de microprocesor sunt: capacitatea de a recunoaste si a executa o serie de comenzi si instructiuni furnizate de program, citirea si scrierea informatiilor din/in memoria calculatorului, posibilitatea de a comanda celelalte componente, operatiile ce urmeaza a fi efectuate, coordonand activitatea intregului calculator.

6. Exista doua tipuri de memorie interna
ROM - Read Only Memory - accesibila numai la citire si ramane nemodificata la disparitia tensiunii de alimentare (este nevolatila)
ROM - Read Access Memory - este accesibila utilizatorilor pentru citire si scriere pe toata durata functionarii calculatorului si se foloseste ca memorie operativa pentru stocarea temporara a datelor si programelor aflate in executie la un moment dat. Continutul se pierde la deconectarea sistemului (este volatila).

7. Perifericele utilizate de un calculator sunt:
Tastatura - folosita pentru introducerea de date, programe, comenzi si texte;
Monitorul - folosit pentru afisarea pe ecran a informatiilor alfa numerice si grafice;
Mouse-ul - care este utilizat pentru selectarea unor optiuni din meniuri sau activarea unor obiecte de pe ecran prin actionarea unor butoane;
Imprimanta - care realizeaza tiparirea pe hartie a informatiilor alfanumerice sau grafice;
Scanner-ul care asigura digitizarea color sau alb-negru a imaginii si textelor aflate pe o coala de hartie;
Faz-modem-ul - care faciliteaza comunicarea intre doua calculatoare sau a unui calculator si un fax independent, pentru schimbul de informatii pe linii de telefon.

8. Cand se formateaza un disc, softul de formatare traseaza o serie de inele concentrice numite piste pe disc. Pistele sunt impartite in sectoare, fiecare dintre ele continand 512 bytes de date. Formatarea software va adauga o tabela de alocare a fisierelor fAT pe disc. Discul este marcat sa stocheze fisiere in unitatile numite clustere, care vor avea o dimensiune ce va depinde de marimea discului.

9. Hard-disck-ul este un dispozitiv utilizat pentru citirea/scrierea informatiei, are cea mai mare parte capacitate de stocare si are o durata de viata mult mai mare.
Unitatea floppy disck este un echipament de citire/scriere a unei dischete.
Discurile optice cre utilizeaza o tehnologie optica pentru citirea/scrierea informatiilor si au capaciati mari de stocare.
Discurile magneto-optice care functioneaza asemanator cu discurile magnetice standard, ambele avand -----, medii de inregistrare magnetica si capete de citire/scriere cu deplasare radiala.
Banda magnetica are capacitate mare de stocare si preturi scazute dar permit accesarea secventiala a informatiei.

10. Sistemul de operare este constituit dintr-un ansamblu de programul care coordoneaza toate activitatile sistemului de calcul.

11. Sistemele de operare pot fi clasificate in functie de numarul de utilizatori ce pot folosi sistemul in acelasi timp, monotasking si multitasking si in functie de numarul de programe ce pot fi prezentate simultan in memoria calculatorului monoprogramare si multiprogramare.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }