QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Raspunderea juridica in activitatea notariala - aspecte generale
RASPUNDEREA JURIDICA IN ACTIVITATEA NOTARIALA - ASPECTE GENERALE


Doctrina de specialitate apreciaza ca unul dintre principiile fundamentale ale dreptului este acela al responsabilitatii[1]. Cu toate ca, in mod traditional, conceptul de responsabilitate a fost revendicat de morala, stiinta dreptului a preluat in mod creator trasaturile acestui concept, adaptandu-l la specificul obiectului sau de cercetare.

In acest context, se poate afirma ca raspunderea juridica este un raport juridic creat de norma legala intre persoana care a incalcat dispozitia legii si stat, reprezentat de organele de aplicare a legii.
Formele specifice, general acceptate, ale raspunderii juridice au fost identificate ca reprezentand: raspunderea penala, raspunderea administrativa, raspunderea civila.

In fiecare domeniu de activitate aceste forme de raspundere prezinta anumite particularitati care deriva din contextul social-juridic pe care ele se grefeaza. Demersul nostru anterior a fost de natura sa creeze o imagine asupra elementelor care particularizeaza activitatea notariala. In acest domeniu, raspunderea juridica poate fi angajata, deopotriva in sarcina notarului public dar si a beneficiarilor serviciului de interes public pe care acesta il ofera celor ce il solicita. In cazul beneficiarilor, atunci cand acestia nu indeplinesc anumite conditii speciale, raspunderea juridica se angajeaza in conformitate cu dispozitiile comune in materie. In ceea ce il priveste pe notarul public, vom evidentia unele dintre obligatiile stabilite expres de lege in sarcina sa pentru a intelege mai bine cazurile in care se poate angaja raspunderea juridica a acestuia.

Astfel, art. 6 din Legea nr. 36/1995 stabileste obligatia notarului public si a celorlalte institutii de a respecta principiul legalitatii si de a se asigura ca cei care apeleaza la serviciile sale au acelasi comportament. Notarii publici si celelalte institutii care desfasoara activitate notariala, au obligatia sa verifice ca actele pe care le instrumenteaza sa nu cuprinda clauze contrare legii si bunelor moravuri, sa ceara si sa dea lamuriri partilor asupra continutului acestor acte spre a se convinge ca le-au inteles sensul si le-au acceptat efectele, in scopul prevenirii litigiilor.

In cazul in care actul solicitat este contrar legii si bunelor moravuri, notarul public va refuza intocmirea lui.

Daca inscrisul prezentat are un continut indoielnic, iar notarul public nu poate refuza instrumentarea actului, va atrage atentia partilor asupra consecintelor juridice la care se expun si va face mentiune expresa in act.

Daca partea se opune la inserarea mentiunii, notarul public va refuza intocmirea actului.

In art. 18 din Legea nr. 36/1995, prevede ca, inainte de a-si incepe activitatea, in termen de 60 de zile de la numire, notarul public este obligat sa-si inregistreze biroul la Curtea de apel in circumscriptia careia isi are sediul biroul de notar public.

Articolul 36 din Legea nr. 36/1995, mentioneaza ca notarii publici si personalul birourilor notariale au obligatia sa pastreze secretul profesional cu privire la actele si faptele despre care au luat cunostinta in cadrul activitatii lor, chiar si dupa incetarea functiei, cu exceptia cazurilor in care legea sau partile interesate ii elibereaza de aceasta obligatie.

Articolul 45 din acelasi act normativ stabileste ca notarul public are obligatia sa desluseasca raporturile reale dintre parti cu privire la actul pe care vor sa-l incheie, sa verifice daca scopul pe care il urmaresc este in conformitate cu legea si sa le dea indrumarile necesare asupra efectelor lui juridice.De asemenea, el trebuie sa ceara partilor, ori de cate ori este cazul, documentele justificative si autorizatiile necesare pentru incheierea actului sau, la cererea acestora, va putea obtine el insusi documentatia necesara.

Actele din care rezulta drepturi ce urmeaza a fi supuse publicitatii mobiliare sau imobiliare se vor comunica de indata, la locul unde se tine aceasta evidenta, de notarul public, care va face si demersurile necesare in numele titularilor pentru aducerea la indeplinire a tuturor lucrarilor de publicitate. Se excepteaza cazul in care partile interesate vor cere in scris sa indeplineasca ele insele formalitatile de mai sus.

Notarul public nu poate refuza indeplinirea actului notarial solicitat decat in conditiile aratate la art. 6 daca se incalca principiul legalitatii.

Toate aceste prevederi legale stabilesc anumite obligatii in sarcina notarului public, iar nerespectarea lor poate atrage angajarea raspunderii juridice a notarului, in diferite forme ale acestei raspunderi (penala, civila, administrativa), in functie de nivelul de gravitate sociala concreta a fiecarei incalcari.
Nicolae Popa, Teoria generala a dreptului, Editura ALL Beck, Bucuresti, 2002, pag. 280; Costica Voicu, Teoria generala a dreptului, Editura National, Bucuresti, 2004, pag. 238.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }