QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Notiunea de fapte juridice civile. clasificare.
NOTIUNEA DE FAPTE JURIDICE CIVILE. CLASIFICARE.


1) Notiune. In sens larg, prin fapte juridice se inteleg toate actiunile omenesti sau faptele voluntare al omului de savarsirea carora legea leaga anumite efecte juridice constand in nasterea, modificarea sau stingerea de raporturi juridice civile. In sens restrans, prin fapte juridice se inteleg actiunile omenesti licite sau ilicite savarsite fara intentia de aproduce efecte juridice, efecte care totusi se produc in temeiul si puterea legii, chiar impotriva vointei autorului lor.
2) Clasificare

Faptele juridice licite sunt actiunile omenesti savarsite fara intentia de a da nastere unor raporturi juridice de obligatii, dau totusi nastere unor asmenea raporturi, in puterea legii, fara ca prin ele sa se incalce normele de drept in vigoare. Ele sunt reglementate de art.986-997 Cod civil (in ce priveste gestiunea de afaceri si plata nedatorata) si deduse din principiile generale de drept de literatura de speciaitate si de jurisprudenta (in ce priveste imbogatirea fara justa cauza).

Faptele juridice ilicite sunt actiuni omenesti savarsite fara intentia de a da nastere unor raporturi juridice de obligatii, care totusi se nasc, in temeiul sau puterea legii, impotriva vointei autorului lor si prin care se incalca normele de drept sau bunele moravuri. Dreptul comun in aceasta materie il constituie art. 998-1003 Cod civil.
loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }