QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Criminalitatea in Romania


CRIMA ORGANIZATA

CRIMINALITATEA IN ROMANIA


NEDIN VASILE
ANUL II
GRUPA X1. INTRODUCERE

Stiinta care studiaza criminalitatea ca fenomen social, geoistoric conditionat, cauzalitatea criminalitatii, constelatia surselor socio-umane ale crimei si criminalitatii, identifica componentele si continutul cauzelor si conditiilor socio-umane ale fiecarei infractiuni in parte cat si a diverselor categorii si grupe de infractori, se numeste CRIMINOLOGIE.1.1. CRIMA ORGANIZATA

Prin crima organizata, in acceptiunea proiectului de lege promovat in Parlament, se intelege: “activitatile desfasurate de orice grup constituit din cel putin trei persoane, intre care exista raporturi ierarhice ori personale, care permit acestora sa se imbogateasca sau sa controleze teritorii, piete ori sectoare ale vietii economice si sociale interne sau straine, prin folosirea santajului, intimidarii, violentei ori coruperii, urmarind fie comiterea de de infractiuni, fie infiltrarea in economia reala.“
In acceptiunea doctrinei germane, crima organizata este definita astfel : “comiterea cu intentie a unor infractiuni in scopul obtinerii de profit si putere, de doua sau mai multe persoane, ce colaboreaza pentru o perioada de timp prelungita sau nedefinita, indeplinind sarcini dinainte stabilite prin folosirea unor structuri comerciale sau similare celor de afaceri, prin folosirea violentei sau a altor mijloace de intimidare, ori prin exercitarea unor influente asupra politicienilor, administratiei publice, autoritatilor judiciare sau economice.”
Forma superioara de organizare a grupurilor de infractori se numeste “MAFIE”, acest termen a aparut in Italia si s-a extins in multe tari ale lumii.
Principalele tari unde exista grupuri de infractori sub denumirea de “MAFIE” sunt :

Italia: - Cosa Nostra Siciliana
- Camorra
- ’Ndrangheta
- Sfanta Coroana Unita

Franta: - Mafia siciliana
- Camorra

Anglia: - Mafia italiana
- Triada chineza
- Mafia Rosie (rusa)
- Grupurile criminale jamaicane

S.U.A: - Cosa Nostra
- Mafia Siciliana
- Camorra Napolitana
- ’Ndrangheta Columbiana
- Sfanta Coroana Unita
- Triade chinezesti
- Boryukudan din Japonia

Australia: - ‘Ndrangheta din Calabria
- Familiile cu bazele in Griffith (un district agricol la vest de Sidney)

Brazilia: - Escadroanele Mortii
- Mafia italiana
- BicheirosCanada: - Triada chineza
- Mafia italiana
- Cartelurile columbiene

Columbia: - “La Costena” (de-a lungul Atlanticului)
- Antioquia si Cauca Valley ( din zonele centrale si estice)
- Cartelul Medellin
- Cartelul Cali
- Coast Cartel
- Asse del Caffe
- Norte del Valle
- Ibaque
- Santander
- Orgota

Japonia: - Yacuza (joc de carti japonez)
- Boryokudan “familia”

Mexic: - Cartelul din Golf
- Cartelul Pacificului
- Cartelul Tijuana

Rusia: - Mafia cecena
- Georgienii
- Armenii
- Mafia caucaziana


In Europa Centrala si de Est, criminalitatea a atins cote alarmante cu deosebire in spatiul C.S.I.- Iugoslavia, Albania si Bulgaria (Comunitatea Statelor Independente). Forta crimei organizate este pusa in evidenta mai ales prin influenta ei deosebita in planul destabilizarii situatiei interne care a cunoscut transformari esentiale : trecerea de la economia centralizata la cea de piata, de la regimul politic autoritar la cel democratic si de la un sistem centralizat de securitate la un sistem national de securitate independent.
Mass-media occidentala a acordat atentie in ultima perioada, extinderii autoritatii organizatiilor de tip mafiot pe continentul european, subliniind ca, prabusirea “Cortinei de Fier” a inlesnit nu numai liberalizarea legaturilor dintre persoanele fizice si organizatiile legale din Est si Vest, ci si dintre cele ilegale.


Potrivit cotidianului britanic “The Times”: “politia cehoslovaca a dezvaluit in 1991, ca intre organizatiile mafiote din Rusia si mafia italiana, s-ar fi incheiat un act privind traficul de narcotice si substante folosite la fabricarea de arme nucleare”.
Un inalt functionar de la Ministerul Federal de Interne al Cehiei, specializat in traficul international de stupefiante, in 1996, sustinea ca “sefii retelelor mafiote din Italia si Rusia au pus la cale o afacere prin care sa extinda controlul asupra 20% din toate operatiunile de contrabanda din lume, obiectiv stabilit a fi atins in anul 1997.
Peste tot in aceste teritorii, inclusiv Romania, ordinea civila s-a degradat, inflatia a inregistrat un salt extraordinar, criminalitatea a crescut alarmant, piata neagra este o prezenta cotidiana, la vedere. Deschiderea frontierelor in toata aceasta regiune a facilitat miscarea persoanelor si a marfurilor, impulsionand piata libera dar si criminalitatea. Folosind forta financiara de care dispun, grupurile crimei organizate au penetrat foarte rapid democratiile aflate in faza incipienta, au corupt oficialitatile politice si guvernamentale, de regula reprezentate de persoane voluntariste, slab pregatite pentru a conduce, usor influentabile.
O stare puternic dezechilibrata s-a instalat si adancit fara ca autoritatile sa intervina, acceptand jocul gruparilor criminale, care si-au pus in aplicare intregul arsenal, mai rafinat sau mai brutal, de mijloace si metode de actiune.
Procesul de privatizare care s-a declansat in absenta unei reglementari clare si a unei minime strategii a fost benefic pentru lumea interlopa, produsa de oranduirea de tip comunist, precum si pentru fosta nomenclatura, care a avut la dispozitie de la inceput forta financiara necesara pentru a acoperi importante parti din capitalul scos la privatizare.
Fiecare din tarile Europei Centrale, de Sud si de Est isi are propria istorie a acestei perioade, dominate de o puternica instabilitate si o reala ofensiva a crimei organizate. Sunt foarte multe elemente componente comune tuturor acestor tari, dar fiecare dobandeste particularitati si caracteristici ce le individualizeaza traiectoria in zone foarte apropiate de epicentrul crimei organizate traditionale.
Spatiul dintre C.S.I si Germania este denumit “piata comuna a crimei”,al carui epicentru este localizat in Germania.
Este suficient de amintit ca Albania, Croatia, Bosnia, Serbia, sunt apropiate geografic de Italia, denumita sau recunoscuta ca “Universitatea Mafiei”, precum si faptul ca in Italia exista puternice comunitati de albanezi, croati si sarbi dupa cum in teritoriile Europei Occidentale, de zeci de ani (Germania, Austria, Franta, Olanda) s-au stabilit cetateni din spatiul sud- est european.
Mafia albaneza este recunoscuta in cea mai violenta si mai bine organizata grupare criminala cu capacitate de actiune din 1997. Dupa ce “s-au scolit” in Italia, de la profesionistii Cosei Nostra si Mafiei Siciliene, grupurile de albanezi au revenit pe teritoriul natal initiind si dezvoltand un intens trafic de droguri, o veritabila industrie a prostitutiei, migratiei clandestine a albanezilor in Italia si Grecia, comertul cu armament si munitie destinat teatrelor de razboi cu Iugoslavia, o contrabanda masiva cu alcool, tigari, petrol. A fost etapa de consolidare financiara a mafiei albaneze care a permis acesteia sa penetraze, sa subordoneze cele mai inalte zone ale politicului, armatei, politiei si justitiei.


Bulgaria, tara care promitea intre anii 1992-1994 ca va depasi repede socul provocat de trecerea la democratie, a intrat intr-o criza generalizata, materializata in prabusirea economiei si finantelor, in inflorirea banditismului si a violentei, in punerea sub anestezie a autoritatilor.
Crima organizata in Bulgaria are culoarea rosie: zecile de mii de sovietici militari, comercianti spioni, au pus pe picioare o veritabila industrie a crimei. In prima faza si aici, scenariul a fost cel clasic: contrabanda, trafic masiv de droguri, prostitutie, migratie clandestina, jaf asupra proprietatii de stat. Perioada de consolidare a mafiei bulgare a constituit-o intervalul de aplicare a embargoului asupra Iugoslaviei. Incalcarea embargoului a fost dictata de mafia autohtona si mafia rusa.
Puterea politica a acceptat si astfel s-a pus pe picioare o adevarata industrie a incalcarii embargoului. Crima organizata, deja mafie, si-a impartit domeniile creand filiere strict specializate pentru comercializarea de armament, carburanti, materiale de constructii, echipament militar si marfuri alimentare si industriale.
Anul 1992 a marcat inceputul expansiunii mafiei rosii. De circa 7 ani Statele Unite ale Americii si Occidentul European traiesc un veritabil cosmar –expansiunea mafiei rosii – intelegand prin aceasta, tot ce au produs in materie criminala teritoriile fostului Imperiu Sovietic, fie ca au fost republici, regiuni autonome sau zone abia cunoscute (Cecenia, Caucazia, Armenia, Dagastanul). Federatia Rusa, inteleasa ca o entitate statala, este stafful mafiei rosii.
Analistii occidentali compara Moscova de astazi cu Chicago din anii ’30, dominata de luptele dintre gruparile criminale.
Frontul international rezevat elitei mafiei rosii, are in structura zonele controlate pana nu de mult de KGB, in Germania, Franta, S.U.A, America de Sud, s.a.
Oficiul Federal Penal din Germania recunostea in 1995 ca : “o treime din totalul infractiunilor de crima organizata apartine mafiei ruse”. Cert este ca organizatiile criminale au creat o piata comuna a crimei si dezvolta atat afaceri legale cat si ilegale. In anul 1993 Boris Eltin afirma : “crima organizata a devenit amenintarea numarul 1 pentru interesele strategice ale Rusiei si pentru securitatea sa nationala.” Un an mai tarziu, tot el spunea: “crima organizata incearca sa stranga tara de gat si a devenit cu adevarat problema numarul 1 a Rusiei de astazi.”
Asasinarea in 1998 la Sankt Petersburg a deputatei Galina Saraitova dictata de mafia rusa, arestarea premierului ucrainean de politia elvetiana in cadrul unei anchete de spalare a banilor, implicarea lui Boris Eltin in afacerea AEROFLOT si a lui Primakov in obtinerea a 800.000 USD de la Saddam Husein, dau dimensiunea complexitatii fenomenului.
Crima organizata a atins 40 % din PIB in Rusia, in tarile din estul Europei (Ungaria, Bulgaria, Polonia), 30 % din PIB in China, 30 % din PIB in Japonia, 28 % din PIB, in Franta, Germania, 20 % din PIB, iar in Suedia 15 % din PIB.
In privinta “criminalitatii de masa sau conventionale”, conform datelor statistice furnizate de INTREPOL, aproape toate tarile de pe continent au cunoscut adevarate explozii ale criminalitatii si o crestere continua a ratei acesteia. Semnificative sunt datele referitoare la 178 de state europene. Tari precum Bulgaria, Franta, Olanda, Polonia, Rusia, Ungaria si Ucraina au cunoscut o rata a criminalitatii in crestere, iar tari in care fenomenul, dupa o explozie initiala au cunoscut un regres ca: Suedia, Spania, Grecia, Belgia, Germania la infractiunile grave, se confrunta cu probleme deosebite (trafic de droguri, fals de moneda).
Rata criminalitatii infractiunilor de talharie comise in arealul european arata ca pe primele 5 locuri se situeaza alaturi de Estonia, Croatia, Rusia si tari cu democratii solide, state membre ale Uniunii Europene, precum Spania si Franta, urmate de Portugalia, Danemarca, Luxemburg, Germania, Suedia, Austria, Belgia si Italia ceea ce denota ca violenta este raspandita in intreaga Europa.
In contextual celor prezentate, cresterea criminalitatii in Romania din ultimii ani, nu este o exceptie; in tarile din zona noastra geografica, in anul 1998, rata criminalitatii a fost: 5056 in Ungaria, 3681 in Grecia, 1714 in Slovenia fata de 1597 in Romania.
Infractiunile de omor au prezentat o rata a criminalitatii de 3% in Romania, 4,2 % in Ungaria, 8,7% in Ucraina, 9,1 % in Moldova, iar infractiunile de talharie : 30% in Ungaria, 61,1 % in Ucraina, 82,2 % in Slovacia si 18% in Romania.

1.2. Evaluare statistica generala

In perioada 1990 – 1999, politia a constatat 2.606.894 infractiuni. Zilnic se inregistreaza 655 infractiuni ceea ce inseamna ca se comit 38 infractiuni intr-o ora.Autorii infractiunilor.
In aceeasi perioada, au fost cercetate peste 1.284.647 persoane din care 311.375 in stare de arest.
Referitor la varsta participantilor, retine atentia, numarul mare de tineri si minori care au savarsit 49 % din totalul infractiunilor.
Datele statistice releva ca persoanele cu antecedente penale au comis 15 % din totalul infractiunilor.

1.3. Caracteristicile crimei organizate.


Nivelul inalt de profesionalizare a gruparilor criminale care au adoptat si perfectionat principiile de organizare si regulile de actiune ale structurilor de tip mafiot. De asemenea, se manifesta tendinte de intelectualizare a gruparilor criminale prin absorbtia, in interiorul acestora de persoane ce ocupa functii oficiale in domeniul finantelor, comertului, bancilor, administratiei, justitiei dar si a unor reputati avocati, experti si tehnicieni in cadrul comunicatiilor si logisticii.

Internationalizarea.

Afacerile ilegale de amploare – contrabanda, evaziune fiscala, traficul de armament, de droguri, de materiale radioactive, taxa de protectie si “recuperarile de debite”- nu se pot derula si finaliza fara realizarea unui parteneriat intre infractorii autohtoni si cei ce actioneaza pe teritoriul altor state.

Consolidarea fuziunii dintre grupurile criminale si lumea politica.

Se inregistreaza in prezent tendinta de “folosire a functiei publice” pentru realizarea afacerilor, in spatele sau pe spatele careia se deruleaza afacerile.

Organizarea in Romania a unei piete a traficantilor si consumatorilor de droguri.

Deja se poate vorbi de “piata drogurilor“ in marile centre urbane si universitare (Bucuresti, Cluj, Iasi, Constanta, Timisoara, s.a. ). Aproape zilnic, sunt depistati traficanti si consumatori de droguri, mare parte fiind cetateni straini sau cetateni romani, cu precadere, elevi si studenti.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }