QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Criminologie - Criminalii in serieCriminalitatea in serie a preocupat de multa vreme functionarul public numit politist si opinia publica atunci cand Politia a spus pe fata ca e vorba de un "criminal in serie". Dar ce e un criminal in serie? Din punctul de vedere al omului obisnuit, al "cetateanului "de pe strada, un criminal este o persoana care a ucis o alta persoana folosind mijloace foarte crude care au dus la moartea acesteia.Criminalul in serie provoaca mai multe astfel de crime folosind aceleasi mijloace crude aproape de fiecare data, uneori lasand si cate un indiciu la locul faptei.Nu voi incerca sa definesc stiintific notiunea de "criminal in serie".Doar numele este deajuns pentru ca orice persoana sa-si dea seama ce poate fi un criminal de serie.


De cele mai multe ori ajung in inchisoare, dupa ce au fost descoperiti si judecati, dar multi raman afara pe strazi continuand sa omoare oameni nevinovati de cele mai multe ori,de exemplu cazul Ramaru din Bucuresti.In alte cazuri omoara cu motivul ca au fost surprinsi de alte persoane care trebuie si ele suprimate.In alte cazuri omoara pentru ca li s-a cerut sa omoare,in aceasta categorie intrand teroristii,gruparile separatiste de genul Hezbolah, ETA.,IRA etc,gruparile mafiote de genul La Piovra-Caracatita in Italia,Yacuza in China etc.
Criminalul in serie ucide si din motive psihologice. Nu de putine ori specialistii au constat ca o trauma din copilarie sau adolescenta, care au marcat persoana respectiva pe viata,a dus la producerea unor crime dupa aceeasi tipologie,de exemplu,sa luam un caz la intamplare:se gaseste o victima moarta,un cadavru,intr-un gang cu gatul taiat,cu o garoafa rosie langa,cu bratele acoperid fata. Victima este descoperita luni dimineta,peste o saptamana se descopera o alta victima si aceasta timp de cateva luni. Prin aparitia a doua-trei persoane carora li s-a provocat moartea in acelasi fel duce Politia la concluzia ca un criminal in serie actioneaza in zona,un criminal care trebuie descoperit si suprimat-in sensul ca trebuie judecat conform legii si condamnat la mai multi ani de inchisoare,in unele state chiar la inchsoare pe viata sau pedeapsa capitala. Politia,de cele mai multe ori,incearca sa tina sub control criminalitatea,chiar daca nu reuseste totdeauna. La noi in tara,de obicei,un criminal nu ajunge sa fie numit criminal in serie. De ce oare? Oare politia romana e atat de eficienta in

descoperirea eventualilor criminali in serie? Inclinam sa crdem ca da. Chiar si in cazul Ramaru s-a actionat destul de repede. Dar mai sunt si alte motive la mijloc. Datorita unei mentalitati bine instapanita in mintea romanului acest "instinct criminal" este destul de bine suprimat si stapanit. Am putea spune ca in Romania mai frecvente sunt infractiunile de talharie, furt, spargeri de locuinte, spargeri de masini, de viol decat de crima, omucidere. Daca infractiuni de tipul celor din urma sunt destul de rare, in schimb infractiunea de pruncucidere este destul de frecventa la noi in tara. De ce? Din disperare ,din cauza unui tata care nu vrea sa-si recunoasca copilul, din cauza saraciei mai ales, care este parca flagelul acestui inceput de secol si de mileniu. Dar este de neanteles cum de o mama isi poate ucide copilul in varsta de doar cateva zile, cand un avort ar costa-o mult mai putin decat toate acele 9 luni de sarcina sau actul de ucidere pe care il infaptuieste. Sau ar putea duce copilul la un orfelinat sau sa-l ofere spre adoptie.Sunt atatea cupluri care-si doresc copii si nu-I pot avea si multe astfel de femei, care nu pot fi numite mame, isi omoara copii si ajung sa umple sectiile pentru femei. Un alt motiv pentru care in Romania nu prea se intalnesc cazuri de criminali in serie este si faptul ca in Romania nu sunt orase cu milioane de locuitori. Cel mai mare oras din tara ,din punct de vedere demografic,este Bucurestiul capitala tarii. As putea spune ca in S.U.A..,de exemplu, cele mai multe crime in serie se produc in acele mari conurbatii, cum ar fi Los Angeles, New York, Chicago, Milwakee, New Orleans.Dar criminali in serie apar si in orase mici, cu oameni care se cunosc de o viata. Este exemplul oraselelor din Scotia sau Tara Galilor de la inceputul anilor 1950.Criminologii si Politia impreuna cu ei au ajuns la concluzia ca ucigasii in serie apar mai ales in orasele mari dar nu exclud nici orasele de provincie. Orice om de pe strada, om obisnuit poate deveni tinta unui criminal in serie.Cel putin asa spun autorii "Enciclopediei ucigasilor in serie " Brian Lane si Wilfried Gregg. In crimelor se obisnuieste ca victima sa fie clasificata in functie de un mobil clar identificabil, cum ar fi, de exemplu ca aceasta detinea ceva ravnit de asasin,ca se afla in conflict cu el sau ca ii fusese necredincioasa etc. Pentru asasinul in serie, "motivul" se afla atat de bine si adanc inradacinat in psihicul sau, incat victima trebuie sa apartina unui anumit gen,cum ar fi de exemplu, sa poata fi inclusa intr-o categorie larga de persoane, ca femeile si copiii si sa se afle in locul nepotrivit la momentul nepotrivit.
E adevarat, insa, ca unii criminali in serie isi selecteaza cu precizie victimele.De exemplu, Joseph Mendley ucidea numai femei roscate.Ramiro Artieda omora numai femei care semanau cu logodnica ce il abandonase. Complicatiile se nasc atunci cand, datorita incapacitatii unui criminal de a-i identifica pe membrii grupului sau de tinte, acesta ajunge la atacuri cvasi-intamplatoare. In ciuda afirmatiei ca nu facea decat sa curete strazile de prostituate, Peter Sutcliffe primejduia viata tuturor femeilor care se aflau

intamplator afara noaptea, atacand si omorand o serie intreaga de femei, chiar daca nu erau prostituate .
Prin urmare,fiecare fiinta umana poate deveni victima potentiala a unui asasin, mpotriva caruia nu exista nici o arma de protectie, intrucat si mijloacele de investigare traditionale, bazate pe motive bine determinabile, sunt lipsite de eficacitate.
Caracteristici ale criminalului in serie
Pentru a intelege aceasta frecventa a criminalilor in serie trebuie sa observam cateva caracteristici, avand in vedere ca ucigasul in serie are cateva trasaturi aparte, din care vor fi descrise doar principalele sase:
1.Crimele se repeta("in serie"), petrecandu-se cu frecventa mai mare sau mai mica, adeseori crescand ca numar, dupa o perioada de timp ce poate insemna chiar ani de zile; ele continua pana cand asasinul este prins, sau pana cand moare sau, la randul sau, este ucis.
Definitia de mai sus reprezinta tiparul fundamental alasasinului in serie. Este evident ca nu exista vreun numar predeterminat de victime de la care asasinul devine criminal in "serie" si nici vreo frecventa stabilita a acestei activitati macabre careia I se aplica termenul de mai sus. Spre exemplificare, am putea da cazul sud-africanului Ronald Cooper care, desi a ucis o singura data inainte de a fi arestat , a dezvaluit in jurnalul sau un program extensiv si planificat cu grija de ucidere a copiilor.

Aceasta predispozitie este deseori recunoscuta chiar de ucigas. Multi dintre ei, dupa ce au fost arestati, au marturisit ca ar fi continuat sa ucida daca ar fi fost lasati in libertate.William Banin, "ucigasul de pe autostrada" din California, I-a declarat unui ziarist, dupa proces: "NU mi-a pierit pofta de a ucide. Nu ma pot stapani sa n-o fac."Pentru cei mai multi criminali in serie, actul crimei, dublat adeseori de abuz sexual si mutilare, constituie un motiv in sine. In plus, la fel ca in cazul stimularii prin alcool sau droguri, "doza" e din ce in ce mai mare. Asa cum un drogat nu se va vindeca niciodata de patima lui daca va avea acces liber la stimulent, tot asa si asasinul va continua in serie indeletnicirea sa oribila pana ce, fie va muri, fie va fi omorat, sau pana cand va fi prins si inlaturat din societatea pe care o afecteaza.

2.La fel ca in cazul omuciderilor "normale",crimele tind sa se petreaca in relatie de unu-la-unu.
Forma cea mai comuna de omucidere este incidentul singular, prin care o persoana e omorata de o alta persoana. Conventional, criminologia clasifica acest gen de omoruri in doua categorii:
1."crima pasionala", comisa intr-un moment de furie intensa sau de frustrare;
2.crima infaptuita "cu sange rece", care se distinge printr-o premeditare atenta, motivata adeseori de speranta unui castig personal.
O data atins obiectivul propus (eliminarea sotului necredincios,de exemplu,sau a detinatorului unui obiect ravnit), nu exista nici un motiv de a mai presupune ca asasinul va ucide din nou. Dintr-un studiu bazat pe statistica crimelor, se poate vedea ca, in anul 1989, in Anglia si Tara Galilor, o mare parte a omuciderilor au fost comise de persoane care se cunosteau cu victima. Exista si circumstante accidentale, in care un criminal in serie a ucis mai mult de o persoana intr-un incident, adesea fiind vorba de membri ai aceleiasi familii, ca si de o infractiune complementara, cum ar fi hotia. Insa cel mai raspandit scenariu pentru crima in serie, ca si pentru omorul accidental, este cel pe cont propriu si cu o singura victima. In mare masura, motivele unui asemenea scenariu sunt evidente. In mod clar, e mai "sigur" sa lucrezi singur, in sensul ca numai ucigasul stie despre crima, si trebuie sa ucizi o singura victima, pentru ca acest fapt reduce posibilitatea ca autorul crimei sa primeasca o riposta dura sau ca victima sa scape. Mai mult,caracterul individualist al criminalului in serie face imposibila situatia in care el sa fie capabil sau dornic de a-si impartasi nevoile si placerile altcuiva. Aceasta concluzie reiese, in conformitate cu statisticile, din faptul ca el duce o viata paralela sub chipul unui salariat demn de incredere, onorabil cap de familie si bun vecin.
Cu toate acestea surprinde frecventa cuplurilor,partenerilor si grupurilor criminale desi in acest caz indivizii din care se compune perechea depind unul de altul.Si totusio,cerintele de securitate, pe care ucigasul singuratic le simte ca fiind esentiale, sunt satisfacute.

Cuplurile ucigase
Sensul obisnuit se refera la o pereche barbat-femeie, aproape intotdeauna implicati intr-o relatie sexuala, in care barbatul e, in general partea dominanta. Se observa un fenomen interesant, si anume ca, in vreme ce ambii parteneri au, ca indivizi, inclinatii degenerate, "personalitatea lor combinata" se dovedeste mortala doar atunci cand sunt impreuna. Pentru acest fenomen,francezii au nascocit expresia "folie a deux"("iluzie impartasita de doua persoane legate emotional"), iar psihologia -termenul Gestalt,conform caruia "intregul organizat e mai puternic decat suma partilor lui".
Printre cele mai cunoscute cupluri ucigase se numara englezii Ian Bradly si Myra Hindley si australienii David si Catherine Birnei.
Partenerii
Notiunea cuprinde cuplurile care nu se bazeaza pe relatii sexuale. De obicei, dupa arestare "partenerii" se acuza reciproc. Exemple sunt William Burke si William Hare, scotienii care ciparteau cadavrele.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }