QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

CasatoriaCASATORIA


NOTIUNEA DE CASATORIE


Dictionarul de dreptul familiei defineste casatoria ca fiind "uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie, realizata in conditiile prevazute de lege, in scopul intemeierii unei familii", definitie ce se regaseste in opinia majoritatii juristilor romani.


Codul familiei nu contine o definitie legala a casatoriei insa, in acceptiunea sa termenul de casatorie este utilizat in doua sensuri:

intr-un prim sens prin casatorie se intelege actul juridic pe care il incheie viitorii soti, in conditiile si in formele prevazute de lege (art. 3-18 privind incheierea casatoriei);

intr-un al doilea sens, casatoria inseamna situatia juridica, determinata de reglementarea legala privind casatoria, care devine aplicabila prin extinderea actului juridic al casatoriei si exista pe tot timpul cat dureaza raportul de casatorie. (art. 26-36 referitoare la raporturile personale si patrimoniale dintre soti).
Aceeasi notiune "casatoria" mai este intrebuintata in literatura de specialitate in alte doua intelesuri: pentru a se desemna institutia juridica ce reuneste ansamblul normelor legale privitoare la actul juridic al casatoriei si la statutul juridic al sotilor si pentru a desemna ceremonia ce are loc cu ocazia incheierii casatoriei.


NATURA JURIDICA A CASATORIEI


In sistemul dreptului romanesc, actul casatoriei este un act juridic bilateral, incheiat intre cei doi soti, pe baza consimtamantului liber exprimat, de a se supune statutului legal al casatoriei.

Din acest punct de vedere actul casatoriei se aseamana cu contractul, in sensul ca la incheierea casatoriei fiecare persoana este libera, sau nu, sa incheie o casatorie, viitorii soti situandu-se pe pozitii de egalitate juridica.

Insa, spre deosebire de contract, in care fiecare parte urmareste un scop diferit, in cazul casatoriei ambele parti urmaresc un scop comun, acela de a intemeia o familie.

De asemenea in cazul contractului partile pot stipula clauze cu privire la drepturile si obligatiile contractuale, ceea ce nu se intampla in cazul casatoriei, acestea fiind reglementate expres in Codul familiei. Iar sotii nu pot prin simplul lor acord de vointa sa inceteze actul de casatorie cum se intampla in cazul contractelor civile. Nulitatile casatoriei prezinta anumite particularitati fata de cele ale contractului.Astfel putem spune ca actul juridic al casatoriei se deosebeste de contractul civil, casatoria odata incheiata, trebuind sa respecte reglementarile legale in vigoare.


CARACTERELE CASATORIEI


a) Casatoria este un act juridic bilateral, incheiat intre un barbat si o femeie.

Acesta este o uniune intre viitorii soti, incheiata pe baza consimtamantului acestora, conform cu reglementarile legale.

b)    Casatoria este liber consimtita.

Exprimarea consimtamantului liber al celor ce se casatoresc este garantata de dispozitiile legale existente (Constitutie, Codul familiei).

c) Casatoria este monogama.

Si acest caracter este garantat prin dispozitiile legale, partile avand doar libertatea de a incheia sau nu o casatorie, trebuind sa respecte conditiile stabilite de lege.

d) Casatoria se incheie in formele cerute de lege.

Casatoria este un act juridic solemn, nefiind suficient simplul acord de vointa al viitorilor soti, acestia trebuind sa indeplineasca anumite formalitati pentru incheierea valabila a casatoriei.

e) casatoria are un caracter civil

Incheierea si inregistrarea casatoriei sunt de competenta exclusiva a autoritatii de stat, celebrarea religioasa a casatoriei fiind admisa de lege cu conditia ca aceasta sa urmeze dupa casatoria civila, celebrarea religioasa neproducand efect juridic.

f) casatoria se incheie pe viata, ea fiind menita sa dureze pe tot timpul vietii sotilor.

g) casatoria se intemeiaza pe deplina egalitate in drepturi dintre un barbat si o femeie.

Sotii sunt egali in drepturi atat la incheierea casatoriei, cat si in toate domeniile vietii sociale, in raporturile personale si patrimoniale dintre soti, precum si in relatia dintre parinti si copii.

h) casatoria se incheie in scopul intemeierii unei familii distincte de familiile de origine ale sotilor.

Daca prin incheierea casatoriei se urmareste de catre soti sau numai de unul dintre ei realizarea altor scopuri, subsidiare, intre care si acela de a obtine stabilirea domiciliului intr-o localitate cu regim legal special, ea este fictiva si este sanctionata cu nulitatea absoluta.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }