QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se sprijina fiecare capat de cerereAratarea motivelor de fapt si de drept pe care se sprijina fiecare capat de cerere


Aratarea motivelor de fapt si de drept in cuprinsul cererii de chemare in judecata contribuie la determinarea cadrului in care se va desfasura intreaga activitate de solutionare a litigiului. Determinarea elementelor mentionate este importanta pentru ca instanta de judecata sa aiba posibilitatea de a cunoaste toate imprejurarile relevante pe care se sprijina pretentiile deduse in justitie. Asemenea mentiuni sunt deosebit de importante si pentru parat, intrucat in acest mod el este in masura sa-si pregateasca apararea.Indicarea motivelor de fapt consta intr-o prezentare sintetica, clara si precisa a acelor imprejurari faptice care constituie izvorul material al pretentiilor deduse in justitie. Dispozitiile procedurale privitoare la indicarea faptelor cauzei sunt destul de lapidare.

Motivarea trebuie sa fie in acelasi timp suficienta pentru ca instanta sa cunoasca toate imprejurarile de fapt pe care se intemeiaza pretentiile reclamantului. Motivele de drept trebuie sa se concretizeze in temeiul juridic pe care se sprijina cererea reclamantului. Aceasta nu inseamna insa ca reclamantul este tinut sa indice in cuprinsul cererii sale textul de lege in care se incadreaza faptele ce au generat conflictul dintre parti[1], intrucat incadrarea in drept a faptelor este si trebuie sa fie opera magistratului. Totusi reclamantul trebuie sa indice acele elemente din care sa se poata desprinde care este fundamentul juridic al pretentiilor deduse in justitie. In acest sens si in jurisprudenta noastra s-a decis ca este suficienta o simpla enuntare a acelor imprejurari de natura a permite instantei sa dea calificarea juridica corespunzatoare. Pe de alta parte, in cazul unor indoieli cu privire la temeiul juridic al actiunii, instanta are posibilitatea de a pune aceasta problema in discutia contradictorie a partilor.A se vedea de asemenea I. Deleanu, Tratat . , op. cit., vol. I, p. 230; V.M. Ciobanu, Tratat . , op. cit., vol. II, p. 31; P. Vasilescu, op. cit., vol. III, p. 159.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }