QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Notiunea de mostenire
Notiunea de mostenire

Mostenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane fizice in fiinta (art. 953 C.civ.)

Patrimoniul unei persoane fizice, conceput ca totalitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale si bunurilor care apartin acesteia, este insoti­torul permanent al persoanei pe parcursul intregii sale existente.

Patrimoniul (activul si pasivul patrimonial) nu dispare o data cu ince­tarea din viata a persoanei fizice. El este o realitate faptica in cautarea unui subiect de drept caruia sa fie atribuit.Nu poate exista prin urmare un patrimoniu fara titular.

Solutia juridica a transmiterii patrimoniului unei persoane fizice la decesul acesteia este oferita de dreptul succesoral.

Mostenirea este deci transmiterea patri­moniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane fizice sau persoane juridice in fiinta la data transmisiunii.

Evenimentul care determina transmiterea patrimoniului este moartea titularului sau.

Regulile privind transmisiunea patrimoniului pentru cauza de moarte, sunt stabilite de Codul civil in Cartea a IV‑a, Titlul I – „Despre mosteniri si liberalitati“ sunt aplicabile la moartea (decesul) unei persoane fizice.

Transmiterile universale sau transmiterile cu titlu universal determinate de incetarea persoanei juridice nu intra in continutul notiunii de mostenire.

Vechiul cod civil (art. 644) folosea notiunea de „succesiune” ca echivalent pentru notiunea de mostenire.

Mostenirea este deci unul dintre modurile de dobandire a proprietatii.

Ea se deschide numai la moartea unei persoane (fizice), fiind deci un mijloc de dobandire a proprietatii mortis causa.


Prof.dr. D. Florescu, Drept civil. Succesiunile, Editura Universitatii Titu Maiorescu, 2006, p. 5-7; Prof.dr. Fr. Deak, Tratat de drept succesoral, Editia a II-a, Editura Universul Juridic, 2002, p. 5-12; Dan Chirica, Drept civil. Succesiuni si testamente, Editura Rosetti, 2003, p. 25-28; Mihail Eliescu, Mostenirea si devolutiunea ei, Editura Academiei R.S.R., 1966, p. 19-65; C. Hamangiu, I. Rosetti-Balanescu, Tratat de drept civil, vol. III, Juridica, Editura All Beck, 1998, p. 226-246; D. Alexandresco, Principiile dreptului civil roman, vol. II, Bucuresti, 1926, Ed. Socec & Co, p. 16-46.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }