QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Ridicarea de obiecte si inscrisuriRidicarea de obiecte si inscrisuri


Ridicarea de obiecte si inscrisuri este procedeul probatoriu prin intermediul careia organele judiciare procedeaza la strangerea obiectelor si inscrisurilor ce pot servi ca mijloc de proba in procesul penal despre a caror existenta si situare au cunostinta.

Ori de cate ori organele judiciare au cunostinta de existenta unor obiecte sau inscrisuri care intereseaza cauza penala, ele sunt obligate sa procedeze la ridicarea lor. Masura se dispune de catre organul de urmarire penala prin rezolutie si de catre instanta de judecata prin incheiere.Organul de urmarire penala se prezinta personal la persoana fizica sau juridica la care se afla mijloacele de proba respective, le solicita de la aceasta si le ridica, incheind despre aceasta un proces verbal. Instanta de judecata solicita, prin adresa, persoanei juridice sa predea obiectele sau inscrisurile necesare cauzei ori dispune partii prezente sa le infatiseze.

Obligatia organelor judiciare de a ridica obiectele sau inscrisurile ce pot servi ca mijloc de proba in procesul penal este dublata de obligatia de predare impusa persoanelor fizice sau juridice ce detin asemenea obiecte si inscrisuri. O ridicare speciala de inscrisuri si obiecte o reprezinta cea care se refera la inscrisurile si obiectele ce sunt incredintate unitatilor postale sau de transport. Conform art.98, pot fi retinute si predate organelor judiciare scrisorile, telegramele si oricare alta corespondenta, precum si obiectele trimise de invinuit sau de inculpat, ori adresate acestuia, fie direct, fie indirect.

Masura poate fi dispusa numai de instanta de judecata, la propunerea procurorului, in faza de urmarire penala, sau din oficiu, in faza de judecata daca sunt date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar stabilirea situatiei de fapt sau identificarea faptuitorului nu poate fi realizata in baza altor probe. Retinerea si predarea corespondentei si a obiectelor pot fi autorizate de instanta pe o durata de cel mult 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire, fiecare prelungire neputand depasi 30 de zile, iar durata totala a perioadei autorizate neputand depasi 4 luni.

Retinerea si predarea corespondentei si a obiectelor pot fi dispuse, in scris, in cazuri urgente si temeinic justificate si de procuror, cu obligatia pentru acesta de a informa de indata instanta despre aceasta.

Organul judiciar va examina continutul corespondentei si obiectele ce i se predau, retinand pe acelea ce sunt necesare pentru solutionarea cauzei. Corespondenta si obiectele ridicate care nu au legatura cu cauza se restituie destinatarului.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }