QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Proiect Palete redirectoare







Aceasta se explic` prin faptul c` de[i procesul tehnologic de formate-turnare cere multe cuno[tin]e tehnice, totu[i utilajul necesar a putut s` fie accesibil omului nc` din cele mai vechi timpuri.
Descoperirile arheologice au furnizat date pre]ioase asupra evolu]iei produc]iei de piese turnate. Unele obiecte de art` p`strate pan` n prezent sunt de o m`iestrie care uime[te chiar [i pe speciali[tii din zilele noastre. Astfel, ca exemple din cultura universal` merit` s` fie citat` statuia zei]ei Atena – Promachos a lui Phidias, nalt` de 16 m. Asirienii foloseau bronzul pentru turnarea obiectelor de art` n secolul IX i.e.n., iar chinezii turnau piese din font` nc` din secolul IV i.e.n. Aici se g`se[te statuia unui leu nalt` de 6,1 m [i lung` de 5,5 m, turnat` din font` n anul 974 al erei noastre.




Merit` s` fie citat n mod special Colosul din Rhodos, statuie uria[` din bronz, care a fost amplasat` n portul cu acela[i nume, ce reprezint` pe Helios, zeul soarelui.
Statuia, considerat` una din cele [apte minuni ale antichit`]ii a fost n`l]at` ntre anii 292-280 i.e.n. S-a scufundat n mare n anul 224 i.e.n, n urma unui cutremur. Descrierile contemporane i atribuie o n`l]ime de circa 32 m, ceea ce este de-a dreptul impresionant, ]inand seama de epoca n care s-a realizat.

|n anul 1554 a fost turnat n Rusia un tun din font` cu calibrul de 650 mm, iar n 1620 s-a turnat tunul “]ar” cu o mas` de circa 40 t. |n anul 1689 s-a turnat la Rostov renumitul clopot “Sisoi”, cu masa de circa 32 t, iar mai tarziu s-a turnat un clopot de 130 t.
Capodopera turn`toriei ruse este “Clopotul - ]ar” turnat n anul 1734, care cant`re[te circa 200 t.

|n 1782 s-a turnat la Petersburg statuia “C`l`re]ul de aram`” cu n`l]imea de 10 m [i cu masa de circa 12t; lucr`rile necesare pentru preg`tirea formei au durat [ase ani, iar turnarea [i cizelarea, doi ani.
Dac` ]inem seama de faptul c` turnarea unor piese avand dimensiunile, masa [i complexitatea celor descrise reprezint` o problem` tehnic` foarte complicat` chiar [i pentru speciali[tii zielor noastre, rezult` c` meritele nainta[ilor no[tri sunt cu atat mai mari deoarece au realizat aceste capodopere tehnico-artistice n condi]ii rudimentare, corespunz`tor stadiului tehnicii din perioada respectiv`.

Speciali[tii turn`tori din timpurile ndep`tate au ntampinat greut`]i atat la ob]inerea unui aliaj lichid n cantitate [i de calitate corespunz`toare, cat [i la ob]inerea formei necesare pentru turnarea aliajului.
La nceput, formele se executau din piatra – gresie – prin cioplire. Piesele erau simple. Se turnau varfuri de l`nci precum [i diverse obiecte de uz casnic. O form` din piatr` (gresie) se putea folosi la mai multe turn`ri f`r` s` mai fie necesar` repararea ei.
Mai tarziu, pentru turnarea pieselor complicate se executau forme din argil` care se uscau. Modelele folosite erau din cear`. |nainte de turnare, formele se nc`lzeau pan` la temperatura de circa 95O0C pentru a arde restul de substan]e organice [i a asigura umplerea mai u[oar` a formei. Ca regul` general`, formele mari se pun lang` cuptorul de topire a aliajului, iar turnarea se f`cea direct din cuptor, prin intermediul unui jgeab care mergea pan` la form`.


Caracteristice pentru formarea n argil` erau productivitatea mic` [i procesul lung de fabrica]ie, motiv pentru care se mai numea [i metoda lenta de formare.

Cre[terea necesarului de piese turnate n ]`rile n care industria se dezvolta rapid, ca urmare a noilor descoperiri [i a dezvolt`rii construc]iei de ma[ini (inventarea ma[inii cu abur etc.) precum [i apari]ia fontei ca aliaj de turn`torie au f`cut ca treptat metoda lent` de formare s` nu mai corespund` nici ca productivitate, nici ca pre] de cost.

Ca urmare a noilor cerin]e [i condi]ii create, formarea n argil` a fost nlocuit` de formarea cu model de amestecuri de formare pe baz` de nisip cuar]os [i argil`, a[a numita metod` rapid` de formare.

Trecerea la fabricarea n mas` a pieselor, n urma puternicei dezvolt`ri industriale ulterioare, a determinat apari]ia de utilaje de formare [i metode de turnare moderne, cum sunt: ma[inile de format, turnarea n forme metalice statice, turnarea sub presiune [i turnarea n forme speciale cu modele fuzibile, turnarea centrifugal` n forme metalice.






Ob]inerea pieselor metalice prin turnare


Procedeul clasic de confec]ionare a formelor de turnare


|n componen]a utilajelor [i ma[inilor intr` o serie numeroas` de piese, realizate prin prelucr`ri mecanice de a[chiere, sudare, deformare plastic` sau sinterizarea din pulberi mecanice; poderea majoritar` o are ns` procedeul de turnare care face posibil` ob]inerea de piese de forme deosebit de complexe, dintr-o gam` larg` de familii de aliaje.





Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }