QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

MONTSERRAT 2
La 60 de kilometri nord-vest de metropola barceloneza, pe o intindere plana, se inalta, sfidator si semet, muntele sfant al Cataloniei – Montserrat, simbol al libertatii si identitatii nationale a catalanilor.

Cand, venind dinspre Andorra, am zarit intaia oara Montserrat-ul, am ramas cu suflarea taiata: niste stanci enorme, ca ghearele unei reptile uriase sau ca turnurile unui castel gigantic, sfasiau cerul din fata mea. Drumul parea atat de lung pana la poalele acestui firez de piatra . dar, odata ajuns, urcusul devine pelerinaj. Alaturi de mii de oameni credinciosi sau doar curiosi, descoperim uimiti acest colt de lume si traim o noua relevatie.Muntele de suflet al catalanilor este un masiv ce se ridica abrupt in mijlocul provinciei. Se spune ca, in zilele senine, Montserrat poate fi zarit din orice punct al Cataloniei. Numele ii vine de la aspectul unic, de ferastrau: ¬“muntele firez sau sirat”. Coloanele bazaltice se ridica, una dupa cealalta, drept spre cer, oferind o imagine spectaculoasa, de neuitat.

SCURT POPAS PENTRU SFANTUL GRAAL

Atrasi de frumusetea salbatica a muntelui, primii calugari catalani sositi si-au gasit aici siguranta ce le lipsea la ses. In vremuri de restriste, intr-o lume bantuita de spectrul razboaielor, al intrigilor si al mandriei, sarmanii ratacitori erau primiti si adapostiti in bratele binefacatoare ale Muntelei Sfant. Inaltarea unei manastiri si a chiliilor aferente nu s-a lasat mult asteptata. Treptat, manastirea a devenit cunoscuta si vizitata, de la cei mai umili tarani pana la trufasii feudali ce plecau in pelerinaj, mai intai la Montserrat si apoi la Santiago de Compostella.Se povesteste ca an pelegrinajul sau prin lume, Sfantul Graal, cupa de vin din care a sorbit Iisus Hristos la Cina cea de Taina, ar fi poposit aici.
Trecerea timpului a lasat urme peste acest stabiliment monahal. Iuresul razboaielor a adus incendii si prapad, calugari ucisi sau alungati. Astfel, cateva sute de ani, din manastirea Montserrat nu a ramas decat o ruina, vizitata pe ascuns de credinciosi.

MADONA NEAGRA

Astazi muntele adaposteste o noua manastire, urmasa a celei infiintate in anii 1100, si o bazilica. Aceasta din urma este mai recenta, dar in una dintre capelele sale e adapostita o statuie unica: La Moreneta (Madona Neagra). Este o sculptura reprezentand Madona cu Pruncul in brate. Lemnul negru, din care este facuta statuia, ne arata o fata neagra a Fecioarei Maria si a lui Iisus, si creeaza o impresie stranie, ce spulbera prejudecatile noastre despre culoarea pielii. Povestea acestei statui se pierde si ea in negura veacurilor. Miracolul a pazit-o intodeauna: a rezistat tuturor incendiilor, pradaciunilor si tentativelor de distrugere.


Ansamblul monahal este parca suspendat intre cer si pamant,fiind cocotonat pe trepte inguste de piatra, intre coloanelor Montserrat-ului si haurile sale. Un teleferic face legatura intre poalele “sanctuarului” de piatra si complexul de cladiri, iar o sosea permite accesul automobilelor la acest nivel. Poteci pietruite te indeamna la descopirea misterioaselor chilii, la drumetii ce-ti ofera privelisti grandioase. Bazilica arata minunat, atat la exterior, cat si la interior. Bogat ornamentala cu basoreliefuri reprezentand apostoli sau scne biblice, peretii bazilicii adapostesc sarcofage ale unor generosi si viteji cavaleri feudali. Interioarele sunt scaldate de lumina lumanarilor si lumina aurului, fapt ce denota dragoste si abundenta donatorilor. Am aflat ca Montserrat este unul dintre locurile sfinte ale crestinitatii, alaturi de Muntele Saint-Michel, Lourdes, Vatican, Ierusalim, Santiago de Compostella, loc de pelerinaj vizitat si de papi si cardinali, de regi si presedinti, de artisti si oameni de litere. Multi catalani aleg sa-si uneasca destinele sub acoperisul bazilicii, iar slujbele religioase sunt asistate de numerosi oameni din satele si orasele Cataloniei.
Aici, la Montserrat, Wagner a fost inspirat pentru una dintre operele sale (“Parsifal”), sute de misionari ducand de aici credinta in toate colturile lumii. Numele de Montserrat apare ca nume propriu la catalani (Montse, sau vezi Montserrat Caballe, cunoscuta solista de opera). In America Latina exista zeci de localitati cu acest nume, iar in lume fiinteaza sute de salasuri monahale afiliate Ordinului Fecioarei din Montserrat. Intr-un astfel de salas a murit si Ludwig van Beethoven.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }