QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Cupluri Celebre

Cupluri Celebre

Si totusi exista iubire .


Barbatii fac istoria – in politica, in arta, in stiinta, in moda. Doar rareori se intampla ca ei sa fie singuri in toate acestea. Alaturi de ei se gasesc femeile - partenerele joaca roluri importante cand este vorba despre hotarari istorice, ele nu exercita doar influenta, ele ii modeleaza – uneori direct si vizibil, adesea discret si incet, insa intotdeauna cu efect. Poate candva se va mai scrie odata istoria – nu ca si proiect al marilor autori singulari, ci ca in rezultat al operei oamenilor, legati unii de altii – unde, dintre toate legaturile sociale pe care le cunoastem si pe care, in mare masura incercam sa le respectam, cea a perechilor este cea mai puternica.

Daca facem putina lumina in istoria noastra de-a lungul secolelor, ies la iveala perechile. Perechile fac istoria, chiar daca ele nu stiu sau vor acest lucru simplu, pe baza deciziilor lor, facute unul pentru celalalt. Un print renunta la tron, deoarece nu poate urca pe el impreuna cu femeia inimii lui. Un astfel de barbat spune lumii: iubirea este mai mare decat puterea, lasati sa treaca splendoarea si gloria si urmati-va inima. Iar lumea ii asculta fascinata: ea a simtit intotdeauna ca nici o bogatie nu inlocuieste abundenta sentimentului si acum are dovada vie .

O brava mama de familie renunta la tot, la viata ei, la familia ei, la tot ce ii este drag, pentru a urma un smintit scriitor obsedat sexual sau un experimentat realizator de film. Si ce ii spune ea lumii? Iubirea este mai importanta decat ordinea si adapostul, viata senzuala mai atragatoare decat siguranta si libertatea; lasati la o parte valorile de familie si aruncati-va in aventura. Iata ce aude lumea fascinata, care a simtit intotdeauna ca viata nu sta in devotamentul fata de ordine, ci in curajul sau de a se razvrati. Insa lumea se teme de anarhie. De aceea o condamna pe cea care desface casatoria, in timp ce o admira totodata si o invidiaza pentru prietenul ei interzis.

Perechile, fie ele obisnuite sau nu, impun norme, distrug principiile morale si stabilesc altele noi, arata cat sunt de bogate, salbatice, delicate si pline de conflict, sentimentele care ii mana unul spre celalalt sau ii indeparteaza unul de celalalt. Perechile demonstreaza puterea suferintei, autoritatea dorintei, dorul compatibilitatii focului iubirii cu apa cotidianului. Ele dovedesc un curaj deosebit in lupta partenerilor unul pentru celalalt, dorinta lor de a se proteja, in contrast cu o incredibila cruzime in a se desparti, multa viclenie, putere, rabdare si fantezie in incercarea de a se intelege unul cu celalalt. Toate impulsurile afective, proprietatile de caracter si talente isi gasesc cea mai puternica intensificare daca este vorba de a cuceri o femeie, de a ademeni un barbat, de a pastra o iubita, de a lega o prietenie, de a se desparti de o sotie, de a elimina un pretendent. Tactica si strategia iubirii, indiferent daca este in primul stadiu al indragostirii, in betia dragostei, in norocul singuratatii in doi, implinite, in chinurile indoielii sau in drama despartirii , e comuna tuturor barbatilor si tuturor femeilor.

Iata ce fac perechile, atat de interesant. O curiozitate instinctiva asupra vietii private a oamenilor renumiti, perspectiva gaurii cheii, joaca si ele un rol, nu putem tagadui. Fiecare epoca isi are perechile ei de vis si fiecare grup social are relatiile sale tipice. Si privirile asupra acestor perechi se deschid intotdeauna mai mult decat se asteapta contemporanul, mai mult si-n alt fel, deoarece de fiecare data sunt doi oameni asupra carora el se uita si aceasta inseamna ca el nu-l vede doar pe Arthur Miller, un cunoscut scriitor, cu ambitia si visele sale, el nu o vede doar pe Marylin Monroe, o proeminenta actrita de film, cu dorurile si sperantele sale, ci vede intinderea pe care o traseaza ei pentru o viata in comun, recunoaste rezistente si incompatibilitati, magnetism si zone calde, el ajunge intr-un camp de forta, a carei dinamica nu o poate masura pe deplin, si il fascineaza totodata, il sperie, entuziasmeaza. Interesul manifestat in legatura cu viata de zi cu zi a unei perechi se aseamana oarecum cu vizionarea unei drame pe care o interpreteaza fiecare pereche, ce rezulta din intalnirea a doi indivizi diferiti, drama ce este uneori violenta, alteori innabusita, alteori tragica, alteori curioasa. E o poveste veche de cand lumea, care, in fond, e o problema foarte serioasa.

Oranduirile sociale au o puternica nevoie de omogenitate: ele vor ca oamenii sa se asocieze de la egal la egal si de aceea fauresc legi corespunzatoare. Barbatii si femeile trebuie sa se casatoreasca in cadrul propriilor clase sociale, sa fie aproximativ de aceeasi varsta, sa aiba, in general, aceleasi preocupari, sa aiba acelasi statut si aceeasi rasa si sa fie de sex diferit. Aceste reguli sunt valabile, cu variatii, din antichitate pana azi. Ele sunt turnate uneori in forma de legi, uneori sunt valabile doar ca reguli empirice, insa incalcarile sunt sanctionate intotdeauna, fie prin inchisoare, fie prin proscriere. Suferinta arata asadar, cat de putin se sinchisesc cuplurile de necesitatile de omogenitate ale ordinii, cat de indiferente le sunt legile, si cat de tare nazuiesc dupa unitatea contrastelor: atractia iubire ii impinge si pe unul si pe celalalt, pe bogati si saraci, pe tineri si batrani, pe inalti si scunzi, pe albi si pe cei de culoare. Si de asemenea, nu ezita sa-si aprinda flacara printre semenii care nu se pot iubi datorita egalitatii dintre ei: frate si sora, mama si fiu, femeie si femeie, barbat si barbat. Suferinta nu ia in considerare ordinea. De aceea, ordinea este ca un ghimpe in ochi.

Si ce spune lumea despre toate acestea? Ea stie ca fara suferinta nu ar mai exista, ca oamenii se reproduc prin sex, ca iubirea este cea care ii da caldura. Lumea este inteleapta si a priceput ca, conflictul dintre ordine si suferinta este de nerezolvat si ca trebuie sa traiasca cu el. In functie de gradul de gravitate, lumea distruge cu violenta inscenarile suferintei sau ii aloca spatiu in care sa se poata manifesta. Oscar Wilde nu ar fi fost in zilele noastre aruncat dupa gratii, nu ar fi fost exclus din societate, iar Lord Douglas nu ar fi fost obligat sa se exileze, sa se retraga de lumea curioasa- insa ar mai fi atras si acum cateva priviri piezise, poate putin tam-tam de talk-show, insa nu ar fi obtinut recunoastere cetateneasca. Femeile casatorite care isi abandoneaza familia, provoaca si astazi un scandal. Incalcarea juramantului este, ca si pana acum, de nesuportat- nu pentru ca este ceva rar, ci pentru ca sfarama o utopie.

Asadar, perechile nu sunt doar rezultatul unor sentimente puternice. Casatoria aranjata care se infaptuieste numai cu gandul la inmultirea averii, casatorie cu care trebuie sa se multumeasca copii aristocratiei din toate timpurile, produce uneori singuratatea in doi, in care pot exista cu drepturi egale, alaturi de Romeo si Julieta, si Richard si Cosima Wagner; John F. si Jackie Kennedy au avut o poveste dragoste mai deosebita; ei au ajuns impreuna, deoarece era in folosul carierei lor- iar apoi, aceasta, s-a transformat in dragoste. Marchizul de Sade s-a casatorit cu o femeie bogata, deoarece averea familiei sale se terminase si apoi, s-a intamplat ca aceasta femeie simpla sa fie cuprinsa de aceleasi patimi ca si el, care mai apoi i-au distrus. Asa a fost si in cazul Gertrudei Stein si a sa „Ada” , la Juan Peron si Evita , chiar si Adam si Eva.

Suferinta este minunata insa distructiva. In acest punct, ordinea isi ridica triumfatoare, capul. Si o face, nu fara temei. Deoarece, asa cum legaturile aranjate de interes se pot transforma in afectiune, cuplurile formate din pasiune sunt capabile sa se distruga cu patima, daca le lipseste intelepciunea de a-si intretine cu grija relatia de iubire. Plina de fericire si incantare, entuziasmata de ideea unui nou inceput, vestita actrita Ingrid Bergman a cazut in bratele lui Rossellini, Bonnie s-a agatat de gatul lui Clyde, Eloise si-a tinut in poala iubitul, pe Abaelard; Gerd Bastian a ramas cu Petra Kelly, Romeo a ajuns in patul Julietei, Verlaine , in asternutul lui Rimbaud iar Tristan la pieptul Isoldei. Iar nevoile iubirii au distrus si au lasat in urma ruine sentimentale si povesti de viata. Daca suferinta ar fi avut doar efect binefacator, ordinea i-ar fi fost cel mai bun prieten. Din pacate nu a fost asa. Cand perechea incalca legile, tertul este dezamagit, el insusi alungat, deoarece nu a invatat sa-si ancoreze sentimentele in cotidian,sau, pentru ca din lipsa de toleranta sociala nu exista cotidian: atunci suferinta isi arata partea sa constructiva. Uneori, ordinea salveaza o pereche, cel putin intr-o anumita masura. Elizabeth Taylor si Richard Burton s-au casatorit oricum de doua ori, inainte ca o parte de ura si violenta care se ascundea in iubirea lor plina de pasiune, sa castige suprematia si sa-i desparta pentru totdeauna. Antoniu si Cleopatra, un cuplu celebru din istoria lumii, nu a avut la dispozitie aceasta solutie, si nu au mai avut voie sa traiasca impreuna. In ce directie o ia Civilizatia Vestica? Clar este ca abaterile de la modelul de omogenitate sunt permise tot mai des si tot mai mult- vor exista casatorii homosexuale, femeile batrane cu barbatii foarte tineri nu vor mai fi considerate drept perechile-scandal, ca in cazul Lou Andreas – Salome si Rilke, iar legaturile dintre diferite rase vor fi incet incet considerate ca fiind normale. Familia internationala exista de mult si in curand isi va pierde caracterul sau de exceptie. In cazul legaturilor transversale intre clase si grupe de stat, toleranta va creste lent: in privinta mezaliantelor , ca de exemplu dintre Goethe si Christiane Vulpius sau Edward VIII si Wallis Simpson, societatea noastra va mai increti fruntea mult timp.

Iubirea, din multe puncte de vedere, este o aventura cu un sfarsit incert. Toate ne indica acest lucru: perechile istorice, care si-au desfasurat actiunile in Antichitate, in Evul Mediu, mai recent si in lumea contemporana, de la Pericle si Aspasia, pana la John Lenon si Yoko Ono , precum si perechile fictive din creatiile oamenilor de litere, poetilor, compozitorilor de opera si realizatorilor de film, ale caror efecte magice, odinioara ca si acum, ne farmeca si ne misca: de la Orfeu si Euridice, Quasimodo si Esmeralda, pana la Jack si Rose de pe Titanic.


In continuare va voi prezenta cate o fraza care va fi reprezentativa pentru iubirea fiecarui cuplu. Sper ca iubirea pe care ei au trait-o sa va inspire pasiune in aventurile pe care le veti avea de acum inainte

Adam si Eva„Dumnezeu, Domnul a zis : nu este bine ca omul sa fie singur”Orfeu si Euridice


„Voi zei ai lumii care salasluiti sub Pamant,

Aici in intunecatul adanc al vesnicei taceri,

Va implor legati-mi din nou soarta cu Euridice . ”


Oedip si Jocasta


„O raposat nefericit, ca nu recunosti niciodata, cine esti!”Antoniu si Cleopatra

„Auzi, iubito,

daca ma ,mai intorc de pe campul de batalie,

ca sa te sarut, voi veni plin de sange-Abelard si Heloise


“Bucuriile iubirii, pe care noi le-am savurat impreuna au adus atat de multe dulceturi imbucuratoare incat nu le mai pot alunga din gandurile mele oricat as incerca. Pot sa merg oriunde vreau, mereu imagini carliontate danseaza in fata ochilor mei.Chiar si in mijlocul liturghiii solemne, aceste imagini vesele ale fanteziei patrund neincetat in bietul meu suflet si mi-l cuprind cu totul.”
Tristan si Isolda


„Iar cand cei doi tineri, Tristan si Isolda, baura amndoi bautura, s-a produs de indata zarva de pe lume, iubirea, care pandeste si care s-a strecurat in inima lui Tristan si a Isoldei. Inainte de a fi remarcata, ea si-a infipt acolo drapelul victoriei si i-a tras pe amandoi sub stapanirea ei.”

Segmund si Sieglinde

„Tu esti primavara,

Pe care o cer,

In lunga iarna inghetata,

Pe tine te saluta inima

In griul cel sfant

Cand privirea ta mi-a inflorit pentru prima data.”

Dante si Beatrice

„Ochii Beatricei lucira ca in vraja

Cerului vesnic; in locul sferelor invingatoare,

Se uitau achii mei doar la figura ei.”

Romeo si Julieta


„A le iubirii usoare valuri ma duc.

Nici un bastion din piatra nu poate apara iubirea.

Si iubirea indrazneste ceea ce iubirea poate.”

Marchizul si doamna de Sade


„Inima mea nu s-a schimbat: ea bate pentru tine si te va iubi mereu”


Napoleon si Josefina

„Tu nu stii, ca fara tine, fara inima ta, fara iubirea ta netarmurita pentru sotul tau nu exista nici fericire, nici iubire . Departe de tine, noptilre sunt lungi, anoste si triste. Alaturi de tine imi doresc ca noaptea sa n-aiba sfarsit.”
Quasimodo si Esmeralda


„Nu va temeti! Eu sunt pritenul vostru! Am venit sa va vad dormind. Doar nu va este rusine, nu-i asa, daca va vad dormind? Ce se intampla daca eu sunt aici iar voi aveti ochii inchisi?”Bonnie si Clyde


„De cand te cunosc, viata mea s-a schimbat.

Ne agitam prin lume, fara sa putem fi opriti, precum o vijelie.

Incalacam reguluile, care nu sunt facute pentru noi.

Ravasim totul daca nu ne convine.

Mergem pe drumul pe care vrem.

Facem tot ceea ce nu fac oamenii normali.

Lume sa fii atenta cand venim.

Oameni nu va puneti cu noi, adminteri ati pierdut de pe acum.”Salvador Dali si Gala


„Un sarut a pecetluit noul meu viitor! Gala a devenit sarea vietii mele, fiinta prin care personalitatea mea se caleste, lumina mea calauzitoare, dublura mea-eu insumi”
Marilyn Monroe si Arthur Miller“La despartire am sarutat-o pe obraji, si ea, surprinsa fiind de acest gest spontan al meu, a tras aer in piept. Am inceput sa rad de reactia ei exagerata, pana cand m-a speriat seriozitatea din ochii ei si am regretat amarnic rasul meu.”Jack si Jackie Kennedy


“El a gasit iubirea

dar niciodata pacea,

caci el trebuia sa caute

lana de aur.”

Poezie de Jackie pentru Jack


Elizabeth Taylor si Richard Burton


“Era,atunci cand am vazut-o, cea mai narcisista, frumoasa, distinsa femeie pe care am vazut-o vreodata.Sanii ei erau apocaliptici, si promiteau o intreaga serie de senzatii inainte de a se ofili. Corpul ei era cu adevarat o minune a naturii.”


John Lennon si Yoko Ono


“Femeie, eu stiu ca tu poti sa intelegi/micul copil

ascuns in barbat/te rog/sa te gandesti/ca viata mea

sta in mainile tale .

Si,femee,tine-ma strans/ascuns in inima ta/

Indifferent cat de mare e departarea/nimic nu

Ne va putea desparti/In definitive/e scris in stele.”
Jack Dawson si Rose BucaterTrebuie sa imi indeplinesti aceasta dorinta . promite-mi, ca vei supravietui . ca n vei ceda niciodata, orice s-ar intampla . oricat de lipsita de peranta ai fi. Promite-mi acum sin u uita niciodata aceasta promisiune.”


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }