QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate cosmetica

Materiale, ustensile, produse si lenjerie folosite in salonul de frizerie, coafura, manichiura si pedichiura
Materiale, ustensile, produse si lenjerie folosite in salonul de frizerie, coafura, manichiura si pedichiura


a)      Lenjerie

Prosopul pentru comprese - este confectionat dintr-un material plusat de diferite culori.
Prosop flusat - se utilizeaza dupa spalat sau frectii,este confectionat dintr-un material flusat de diferite culorii pentru a fi cat mai atragator.

Servetul de ras - este confectionat dintr-un material plusat si se foloseste la uscarea fetei.

Servetul – cu ajutorul servetului se sustine mana in timpul executarii manichiuri.

Vata - este un material din bumbac, este degresata si dorcita fiind intrebuintata pentru pansamente si stergerea locului de pe unghii.

Manta de vopsit - este confectionata din material plastic, impermeabil sau material de cauciuc de preferinta de culoare inchisa.

Pelerina speciala pentru protejearea vestimentatiei clientei - este confectionata pentru saloanele de frizerie si panza alba nu sifon. La coafura se confectioneaza in ultimul timp din materiale colorate pastel sau imprimat. Dimensiunile mantalei sunt mai mari astfel sa acopere clienta cat sta pe fotoliu si sa o protejeze de apa, fire de par, de vopsea, sau de substante care se utilizeaza la diferite lucrari. Mantaua are o croiala speciala. Una din laturi este croita in semicerc petrecanduse in jurul gatului legandu-se cu doua sireturi.

Manusi - sunt confectionate din material plastic,de unica folosinta.Se folosesc la vopsitul parului.

Halat de protectie - Desi este un obiect de lenjerie personala, individuala (o haina de protectie), pe care lucratorul il poarta numai in orele de program. Pentru prestigiul salonului si al lucratorului se recomanda ca halatul sa aiba o croiala moderna si sa fie confectionat in culori pastel sau albe.
b)     Ustensile

Briciul este confectionat dintr-un material inoxidabil si se foloseste la barbieritul fetei si a capului,  la executarea tunsorilor plastice, anumitor faze de operatii la tunsori si la lucrarile de mustati sau barbi. Briciul este folosit de unii coafori care executa cu ajutorul sau anumite tunsori moderne.

Cureaua si piatra de ascutit briciul sunt folosite la ascutirea briciului, deoarece dupa intrebuintare, dintii mici ai lamei briciului se indoiesc si briciul nu mai este bun. Aceasta este confectionata din piele si din panza de in; cea mai buna este cureaua de iuft obtinuta din piele de cal.

Foarfecele de tuns folosite in diferite scopuri a dus la aparitia a numeroase tipuri care, desi au elemente comune (lamele, manerul de sustinere si articulatia) se diferentiaza prin constructie, forma si dimensiune. O data cu extinderea tunsorilor pe par scurt au aparut modele noi: mai lungi , mai subtiri, cu o lama cu taisul drept, iar cealalta cu taisul crestat sau cu ambele taisuri crestate , foarfecele de filat. Dupa intrebuintare acestea se curata de par, se usuca pentru a nu oxida, iar din cand in cand se unge la articulatii putin ulei. Foarfecele de tuns sau de filat sunt construite din otel inoxidabil, deci nu oxideaza.

Lama de tuns sau aparatul cu lama. Pentru a asigura un tuns corespunzator modern este necesar sa se intrebuinteze briciul sau aparatul cu lama de tuns. Acest aparat poate tine locul foarfecelor de filat. Cu ajutorul acestuia se poate tunde si fila usor parul in bune conditii. Tunderea cu lama este avantajoasa deoarece asigura o buna calitate fara a provoca accidente de taiere.

Pieptenele este confectionat din os, corn, celuloid sau metal. Un pieptan bun trebuie sa nu electrizeze parul, sa nu se indoaie la caldura, dintii sa nu fie taiosi sau ascutiti.Bigudiurile sunt obiecte de forma cilindrica avand dimensiuni diferite. Se utilizeaza la rularea parului pentru obtinerea unei ondulatii. Acestea sunt de doua feluri:

bigudiuri pentru ondulatie cu apa – confectionate din material plastic sau metal;

bigudiuri pentru ondulatie permanenta sunt confectionate plastic, lemn si ebonita

Peria de scuturat care ajuta la indepartarea parului cazut de la tuns fiind confectionata din par foarte moale si foarte lung, prevazuta cu un maner din lemn sau metal.

Periile pentru cap – se folosesc la uscarea parului, pentru a-i da o forma placuta, pentru volum. Periile din plastic se folosesc la ondularea si finisarea parului.

Pensula pentru ras – se foloseste la sapunire inainte de ras.

Pensula pentru vopsit - este confectionata din material plastic cu par mai lung.Se foloseste numai la vopsirea parului.

Periile circulare: cu dinti metalici sau din plastic se folosesc la ondularea sau finisarea parului.

Sapuniera – se utilizeaza la sapunit. In ea se pune apa calda si se inmoaie pensula.

Pudriera – este un recipient din material plastic, cu capac in care se pastreaza in conditii igienice pudra.

Vasul de sticla, portelan sau plastic - se foloseste la permanentul parului; niciodata nu se foloseste la vopsirea parului, vas de metal pentru ca oxideaza.

Stropitorul de par fiind confectionat din sticla sau plastic, este utilizat la udarea parului, inainte de a se incepe tunsul.

Főnul de uscat parul se foloseste la uscarea parului dupa spalare sau tuns, cat si la obtinerea unor frizuri sau coafuri moderneMasina de tuns electrica – se foloseste la executarea tunsorilor foarte scurte. Dupa fiecare tuns, masina se curata.Ea se unge cu ulei cam la 4-7zile.

Cazan de comprese - este folosit pentru dezinfectarea ustensilelor.

Aparatul de masaj – se foloseste pentru masajul capului.

Scafa – se foloseste la spalatul parului sustinut capul clientei. Poate fi din metal sau plastic, are un picior lung pe care se poate regla inaltimea scafei.

Casca electrica pentru uscatul parului - este compusa dintr-un picior pentru casca propriuzisa. Acesta are un motor electric ce antreneaza o elice in fata caria este asezata o rezistenta electrica si un gratar protector. Casca poate fi reglata la o temperatura de la fierbinte la rece necesar uscarii parului. Unele dintre acestea au un termostat care opreste functionarea dupa expirarea timpului programat pentru uscarea parului.

Foarfeca pentru unghii - este de format mic, are lamele de tuns ascutite si drepte (necurbate). Se utilizeaza la taierea unghiilor.

Foarfeca pentru pielite - se caracterizeaza prin partile fine, lame de taiere subtirii si usor curbate. Se foloseste la taierea pelitelor din santul preunghial.

Cutitasul pentru pielite - este confectionat din otel, prevazut cu un maner care poate fi: din plastic, corn, lemn cu o lama de taiere deosebita, seamana ca forma unui cutit. Se utilizeaza la dezlipirea pielitelor din santul preunghial.

Cutitasul pentru carmin - este confectionat din otel prevazut cu un maner din plastic, corn sau lemn . Are varful ascutit in forma de sageata.Se utilizeaza la aplicarea carminului.

Pila flexibila - este o lama de otel prevazuta pe ambele suprafete striati foarte fine si ascutite. Se foloseste pentru pilirea unghiilor, la forma si finisarea unghiilor in operatia de scurtare.

Vas pentru apa - este confectionat din plastic. Se foloseste la inmuierea pielitelor.


Clestii – exista doua tipuri:

clestele mare – compus din doua brate puternice, unul din ele fiind prevazut cu un suport de sprijin pentru a asigura stabilitate si precizie mainii in timpul manevrarii. Se foloseste la taierea unghiilor si scoaterea colturilor foarte mari.

clestele mic – asemanator ca forma clestelui mare dar redus ca dimensiuni. Se foloseste la scoaterea colturilor foarte mici ale unghiilor, precum si pentru scoaterea si curatarea bataturilor de sub colturile unghiilor incarnate.

Bisturiul – este format dintr-un maner de care se fixeaza lama; aceasta este usor scobita (concava) pe unda din fete si ascutita la varf. Bisturiurile au mai multe marimi , fiecare marime fiind indicata prin numere si folosindu-se in anumite operatii.

Bisturiul nr.1 se foloseste la taierea straturilor cornoase de pe falange.

Bisturiul nr. 2 are lama mai mare si se foloseste numai la taierea straturilor cornoase de pe talpa piciorului.

Bisturiul nr.3 are lama mai lata si se foloseste numai pentru taierea straturilor cornoase de pe calcai.

Bisturiul nr. 4 are lama asemanatoare ca forma si ca dimensiune cu cea a bisturiului nr.1. Este un bisturiu de rezerva ce se foloseste numai in cazul in care unul dintre bisturiile nr.1, 2 sau 3 s-au defectat.

Bisturiul nr.5 are lama dreapta si asemanatoare cu a unui cutit ascutit la varf; este denumit si bisturiu de subtiat unghia, deoarece se foloseste la taierea si indreptarea unghiilor defectuos crescute sau ingrosate, fie din cauza unor ciuperci, fie deformate in urma unui traumatism (lovire).

Cutitul-daltita – este tot un bisturiu prevazut cu o lama de taiere deosebita. Seamana ca forma cu lama unui cutit al carui varf este asemanator cu o daltita (de unde si denumirea). Se utilizeaza la scoaterea colturilor foarte mari la unghiile deformate..

Chiureta – este compusa dintr-un singur corp. Manerul se continua cu o tija cilindrica ingusta, cu varful rotunjit. Pe una din suprafete lama este scobita (concava).

Chiureta nr.1 are tija cilindrica cea mai mica. Se foloseste la dezlipirea pielitei din santul periunghial, la aplicarea carminului si la scoaterea colturilor sau a bataturilor foarte mici ce se afla sub coltul scos.

Chiureta nr.2 are tija cilindrica mai mare ca diametru si se foloseste la scoaterea colturilor mari a bataturilor mari de sub coltul scos.

Chiureta nr.3 are canalul ceva mai mare decat al chiuretei nr.2 si se foloseste numai in cazuri speciale, de exemplu la extractia unghiilor sau a colturilor.

Rozeta este compusa dintr-un singur corp, manerul se continua cu o lama ce se ingusteaza spre varf si apoi lama se rotunjeste. Se foloseste numai la extractia bataturilor de pe falange, dintre falnage, de pe talpa piciorului sau a calcaiului. Rozeta se utilileaza numai dupa ce s-a curatat suprafata bataturii de stratul cornos cu bisturiul respectiv.Lancea sau sageata este compusa dintr-un singur corp; manerul se continua cu o lama care se ingusteaza la varf si apoi brusc se lateste luand forma unui romb cu colturi ascutite. Se foloseste numai la extragerea bataturilor foarte adanci care sunt plasate, de obicei, pe falange si intre falange sau pe calcaie. Lancea se foloseste numai in cazul in care radacina nu sa putut scoate cu rozeta.


c)     Produse

Produsele sunt utilizate in scop igienic, curativ, antiseptic si estetic.

Produsele utilizate in scop igienic:

sapun

sampon

vata

Produsele utilizate in scop curativ:

lotiuni tonice

creme hranitoare

Produse utilizate in scop antiseptic:

alcool

vata

antiseptice

dezinfectante

Produse utilizate in scop estetic:

apa de colonie

after-shav


Apa - se foloseste pentru spalatul parului dupa tuns, pentru indepartarea resturilor firelor de par taiate. Se mai foloseste pentru udarea parului in timpul tunsului.

Samponul - este utilizat la spalatul parului, este un produs care contine sulfator si acizi grasi, antifermenti stabilizatori de spuma. Sampoanele se prezinta sub forma de: pudra, granule, lichid si crema. Se aleg in functie de calitatea parului si de starea sanatatii capului.

Sampoanele sunt de mai multe feluri:

- anti – sebacee, pentru par gras;

- cu gudron;

- cu sulf, pentru par gras;

- cu ulei de ricin, de masline sau cu lanolina, pentru par uscat;

- impotriva matretii;

- pentru tratarea pielii iritate.

Vata – se foloseste pentru indepartarea parului taiat de pe pielea capului si pentru mentinerea urata a gatului clientului.

Pasta de ras - se foloseste pentru sapunirea capuli atnci cand se barbiereste.

Lotiunile capilare - sunt de doua feluri:

- lotiuni e agrement cu miros placut usor, care se folosesc la                frectionarea si masarea capului si a parului;

- lotiuni tonice care se folosesc pentru tratarea matretii.

Lotiunea de cap - se utilizeza dupa barberitul capilar, pentru inchiderea porilor.

Cremele sunt produse speciale pentru hranirea pielii, continand substante nutritive, vitamine, uleiuri si grasimi animale si vegetale. Se aplica usor pe piele prin netezirea acesteia cu pulpa degetelor si patrund in tesut prin miscari de masaj. Crema se aplica pe pielea bine curatata pentru a se evita introducerea in piele odata cu crema a impuritatilor si murdariei depuse la suprafata acesteia. In raport cu tipul de piele se utilizeaza crema grasa sau semigrasa.

Crθme nutritive - sunt folosite pentru masarea pielii capului dupa barbierit si pentru intretinerea neteda a pielii. Se mai folosesc pentru mareata, seboree, par distrus in curs de cadere.

Alcoolul sanitar - se foloseste pentru dezinfectarea mainilor si a ustensilelor.

Apa de colonie - se foloseste pentru frectionarea parului inainte de tuns sau dupa tuns, depinde de preferintele clientului. Lasa un miros placut si un par matasos.Bicarbonatul de sodiu alimentar - se foloseste in diferite scopuri si la pedichiura, la pregatirea apei pentru baia de picioare, deoarece contribuie la dilatarea porilor, inmuierea tesuturilor si la descongestionarea picioarelor obosite si umflate.

After-shave-ul - are rolul de a calma iritatiile, de a regla PH-ul pielii si de a o proteja.

Pudra – se utilizeaza la indepartarea parului taiat. Este un produs utilizat pentru a proteja epiderma de raceala aerului si pentru a absorbi umiditatea ramasa sub piele. In compozitia ei se afla talcul si magneziul care se prezinta sub forma de praf alb sau usor colorat.

Fixativul - este folosit in general pe par uscat pentru a mentine si a fixa coafura. Fixativul este distribuit pe par sub forma de picaturi pentru a maximiza numarul de legaturi create intre firele de par. Fiecare picatura contine polimer fixant. Picaturile aluneca de-a lungul firelor de par pina ce intilnesc doua fire unite. Pe masura ce aceste picaturi se usuca ele formeaza o serie de legaturi care ajuta la mentinerea coafurii.

Cit de bun este un fixativ este determinat nu numai de forma sa ci si de felul in care este distribuit pe par. Exemplu: tunsoarea fara breton – se va usca parul cu feonul pieptanindu-l pe spate, se va pulveriza fixativul pentru a rezista coafura

Spray de volum - acest fixativ este ideal pentru toate tipurile de par care au nevoie de o stabilitate naturala. Se pieptana usor, iar frizura ramane in forma. Pentru aplicare se desprind suvitele cu mana si se pulverizeaza sprayul de jos.


       Gelul - se poate folosi pe par ud, umed sau uscat de-a lungul intregului proces de coafare. Modul de actionare al gelului este similar cu al spumei dar legaturile formate de gel sunt mai puternice decit mousseului. Gelul este preferat de barbati dar si de femeile cu parul scurt. Pe parul ud gelul ajuta la modelarea mult mai usoara a parului,pe par uscat gelul ajuta ca un lac fixativ dind forma dar mentinind coafura. Exemplu:daca bigudiurile se pun pe par umezit cu gel,pieptanatura isi va pastra forma mai multa vreme.

Spuma - fixativa se foloseste pe par ud sau umed la inceputul procedeului de coafare. Exemplu:parul ciufulit –parul se va usca cu feonul iar suvitele vor fi aranjate cu putina spuma.

Lac de par - lacul de par reprezinta varianta dura a sprayului si confera o fixare puternica. Frizurile terminate pot fi fixate astfel foarte bine si pot rezista mai mult timp. Parul trebuie spalat a doua zi deoarece devine mat, lipsit de stralucire. Se pulverizeaza de la circa 20 cm.

Ceara de par - din pacate ceara de par nu este potrivita pentru toate tipurile de par. Parului fin ii fura din volum si il ingreuneaza. De multe ori frizura cade si parul pare gras. Ceara se aplica in parul uscat sau se prelucreaza cateva suvite. Pasionatele de spuma folosesc ceara – spuma. Este potrivita pentru aproape toate tipurile de par cu exceptia celui foarte fin. Ceara-spuma se aplica in parul umed dand nastere unui efect de stralucire foarte puternic.

Pasta sidef pentru unghii este un produs care se foloseste pentru infrumusetarea unghiilor cu scop de a da un aspect placut cu nuanta si luciu . Are incorporat guanina care da un aspect frumos unghiilor. Se usuca imediat.

Lac pentru unghii - este o solutie obtinuta din rasinii naturale sau artificiale, celuloza amestecata pe un suport, formeaza o pelicula subtire transparenta stralucitoare care poate incolora sau colora in mai multe nuante prin adaugare de colorantii. Se aplica prin pensulare protejeaza unghia si i-i confera un aspect placut.

Carminul - este o substanta dezinfectanta de culoare rosie care se aplica la manichiura in urma taieri pielitelor, cu scop dezifectant si estetic.

Acetona - este un dezifectant care indeparteaza lacul de pe unghii.

Uleiurile - sunt destinate inlaturarii inconvenientiilor provocate de folosirea excesiva a lacurilor si a pastelor de unghii de proasta calitate. Este un amestecde ulei ce actioneaza tonifiant si regeneratoriu. Uleiurile speciale pentru ingrijirea unghiilor sunt produse poli vitaminizate datorita germenilor de porumb, vitasmina A dminuiaza tendinta de crapare si sfaramare a unghiilor, tonifiind tesutul carnos.

Eterul - este un compus organic. Este folosit la dizolvarea si inlaturarea lacului, pastei sau pastei de sidef de pe unghii.

Ulei pentru unsul si curatatul instrumente si apare - se foloseste la ungerea intrumentelor si aparatelor si se gaseste in comert imbuteliat in sticlute.

Substantele dezinfectante sunt folosite pentru ditrugerea microbilor, bolilor molipsitoare.

Apa oxigenata (H2O2) - este foarte indicata pentru dezinfectarea ranilor si a uneltelor, deoarece nu ataca metalul. Este inodora si incolora, degaja foarte mult oxigen, fapt care duce la distrugerea microbilor. Se pastreaza in intuneric, in sticle de culoare inchisa si in cantitati mici, pentru a nu se descompune.

Hipermanganatul de potasiu - contine, de asemenea, mult oxigen; in comert se gaseste sub forma de cristale fine (ca sarea fina) de culoare violet. Se foloseste dizolvat in apa.

Alcoolul (spirtul) - este un produs de fermentatie, obtinut din amidon de cartofi, fructe, etc. Este un lichid incolor cu un miros usor, fiind folosit in principal ca dezinfectant in caz de ranire si mai ales la dezinfectarea ustensilelor, deoarece nu ataca metalul. Spirtul medicinal de culoare albastruie are in compozitia sa si putin camfor, din aceasta cauza are un miros specific, mai puternic.

Sublimatul (clorura de mercur) - este un bun antiseptic, dar ataca metalul datorita clorului. Este foarte otravitor. Se gaseste preparat sub forma de pastile care se dizolva in apa, in proportie de 1:1000, deci 1g la 1 000g de apa.

Acidul boric - se prezinta sub forma de cristale foarte fine (ca o sare), albe. Este un bun antiseptic mai slab, nu este otravitor, nici oxidant, fiind folosit ca dezinfectant sub forma de solutie. Solutia se obtine dizolvand 30g acid boric intr-un litru de apa, incalzita la 20oC, deoarece in apa se dizolva greu.

Formaldehida - este o substanta dezinfectanta, obtinuta din vaporii acoolului metilic. Se utilizeaza in solutiile de apa diluata la 1-3% pentru dezinfectarea sculelor si a rufariei.

Septolul - este un dezinfectant utilizat frecvent in aceste ramuri de activitate. Se foloseste in solutie diluata; se prezinta sub forma de lichid, cu un usor miros. Nu ataca metalele


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }