QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate cosmetica

Decolorarea parului

DECOLORAREA PARULUI


Generalitati

Principiul decolorarii parului consta din a reduce sau a distruge materia coloranta (pigmentul) continut in stratul pigmentar al parului.

Produsele folosite pentru decolorarea  parului sunt:

apa oxigenata - compusa din amestecul perhidrolului cu apa distilata la care se adauga cateva picaturi de amoniac;pudra decoloranta - este un produs chimic care se amesteca cu apa oxigenata cu concentratie 6% (20 de volume), 9% (30 de volume) si care se aplica pe par cu o pensula;

Pentru a nu dauna parului nu trebuie niciodata ca acesta sa se decoloreze prea puternic. Se pot executa grade diferite de decolorare care tin seama de caracteristicile parului.

Se cunosc trei cazuri de decolorare a parului:

decolorarea parului cu o nuanta (o decolorare usoara);

decolorarea parului cu doua nuante (se produce o decolorarea accentuata);

decolorarea parului cu trei nuante (se produce o decolorarea puternica);

Felul si calitatea decolorarii parului depind de mai multi factori:

de natura parului (sticlor, higroscopic);

de culoarea naturala a parului, de ex.: un par negru prin decolorare va deveni roscat, un par saten prin decolorare va deveni blond-roscat, iar un par blond prin decolorarea va deveni blond-roscat sau blond deschis galbui;

de durata timpului in care se depune decolorantul;

de produsul intrebuintat.

In general aplicarea decolorantului se face pe par nespalat. In cazul cand perhidrolul nu se amesteca cu apa, sau apa oxigenata este prea slaba ori prea concentrata si pielea capului nu o poate suporta, decoloratul nu reuseste, provocandu-se uneori arsuri pe pielea capului. De accea este necesar ca transformarea perhidrolului in apa oxigenta sa nu se faca la voia intamplarii, ci sa se recurga la masuratori sau la calcule. In continuare se dau cateva exemple de transformarea a perhidrolului in apa oxigenata care tin seama de cantitatea de apa oxigenata si de taria ei:Cand se utitlieaza perhidrol de concentratie de 30o, daca se urmareste obtinerea a 30g de apa oxigenata de 30% se va face urmatorul calcul:        


Cantitatea dorita de apa oxigenata (H2O2) este de 30g. Se scade din 30g, 9g perhidrol si rezulta ca sunt necesare 21g apa. Deci pentru a obtine 30g apa oxigenata de concentratie 9% sunt necesare 9g perhidrol si 21g apa.

In unitatile de coafura se realizeaza urmatoarele forme de decolorare a parului:

decolorarea la radacina;

prima decolorare (pe par care nu a fost niciodata decolorat);decolorarea inainte de vopsire;

decolorarea prin samponare (o nuanta sau doua).

Pentru a obtine decolorarea unui par este importanta nu numai concentratia apei oxigenta, ci si adaosul amestecului.

In cazul ca apa oxigenta are o concentratie mai mare si nu s-a adaugat cantitatea necesara de amoniac, parul nu se va decolora. Rezultatul va fi iritarea pielii capului.

Chiar daca amestecul apei oxigenta cu amoniac a fost corect facut, trebuie sa se tina cont si de adaosul de sampon folosit (indiferent de ce natura ar fi, lichid, praf, sapun de ras) intrucat si acesta influenteaza procesul de decolorare.

In cazul cand se adauga mai mult sampon, amestecul decolorantului devine mai constitent, se umfla si atinge si portiunile de par care nu trebuie decolorare, provocand distrugerea acesteia. In acest caz trebuie sa se amestece din nou decolorantul, adaugandu-se mai putin sampon.

Ca principiu de baza se poate amesteca in apa oxigenata pregatita pentru decolorata, o cantitate de a 10-a parte de amoniac, adica la 10g de apa oxigenta 1g amonia.
EXECUTAREA DECOLORARII PARULUIPentru executarea deolorarii parului este nevoie de: un vas de sticla, portelan sau plastic (nu din metal), pensula necesara pentru depunearea decolorantului pe par. Materiale folosite vor fi: perhidrol, amoniac, apa, sampon, fulgi de sapun, sapun de ras, etc.

Pentru decolorarea parului la radacina se procedeaza in felul urmator: se separa parului in patru, se face o carare de la frunte la ceafa si de la o ureche la cealalta.

Se depune decolorantul incepand de la spatele capului, pe radacinile crescute, coborand spre ceafa. Dupa aceea se va decolora si portiunea din fata prin alegerea de mici suvite. Cand s-a obtinut nuanta dorita se trece la spalat.

Cand se executa decolorarea parului pentru prima oara, in ceea ce priveste modul de aplicare a decolorantului, exista trei posibilitati:

aplicarea decolorantului pe varful suvitei;

aplicarea decolorantului pe lungime si varfuri;

aplicarea decolorantului pe toata lungimea parului (varfuri, lungime si radacina).

La prima decolorare trebuie sa se lucreze cu multa atentie pentru ca sa se obtina o nuanta uniforma. In general, pentru obtinearea unor rezultate corespunzatoare la prima decolorare a parului se procedeaza astfel: se fac cararile despartitoare; prin alegerea de mici suvite se depune decolorantului pe lungimea si varfurile parului. Operatia se incepe de la spate, trebuiind acordata multa atentie ca decolorantul sa nu atinga radacinile. Daca decolorantul va atinge radacinile, ele se vor decolora mai repede (din cauza caldurii capului) si nu se va putea obtine o nuanta uniforma.

Dupa aceea se decoloreaza portiunea de par din fata. Cand s-a obtinut nuanta dorita se piaptana parului si prin alegerea de mici suvite se depune decolorantul si la radacina. Cand culoarea parului s-a uniformizat si s-a obtinut nuanta dorita se trece la spalat.


Decolorarea parului prin samponare

In cazul cand se urmareste obtinerea decolorarii parului cu una sau doua nuante se amesteca cantitatea necesara de apa oxigenata a carei concentratie variaza intre 3-6% cu cateva picaturi de amoniac. In cazul ca parul este patat si are mai multe noante se decoloreaza uniform in primul rand culoarea printr-o decolorare prealabila a portiunilor in care parul este patat.

Dupa aceea se spala foarte usor cu un sampon nealcoolic. Acest lucru este valabil si in cazul cand parul este uniform colorat. In continuare se face un clabuc abundent pe par si se toarna incet, incet decolorantul anterior pregatit.

Se lasa cateva minute si cand s-a obtinut noanta dorita se limpezeste, prin usoara miscare de masare eliminandu-se decolorantul depus in clabucul anterior.Dupa aceea, se spala cu un sampon nealcalin, se limpezeste parul cu apa abundenta si se trece la coafat

Depunerea corecta a decolorantului sau a vopselei de par


Pentru a obtine o decolorare sau vopsire de calitate este necesar sa se foloseasca produse de calitate, iar ce care executa aceasta operatie sa cunoasca cele mai noi metode de munca in vederea aplicarii colorantului sau a decolorantului.

Pentru a obtine o buna calitate la vopsire, sau la decolorare este indicat a se proceda in felul urmator: se va lua in mana dreapta intre degete un pieptan cu codita si o pensula. Dupa ce inainte de decolorare sau vopsire la radacina s-au facut cararile despartitoare cu codita peptanului, se alege o mica suvita de par ce se va tine cu degetele mainii stangi, apoi se introduce pensula in decolorant sau vopsea, care va fi pusa la radacina parului. Dupa aceasta operatie, suvita tinuta in mana stanga va fi lasata sa se aseze pe cap. In continuare se va proceda in mod similar pana se termina depunerea decolorantului sau a vopselei pe toata portiunea capului.

La vopsirea totala a parului cand este necesara aplicarea vopselei deodata, se va proceda astfel: parul este pregatit pentru a fi vopsit, apoi cu codita se va alege o suvita care se va tine in mana stanga, in palma stanga. Cu pensula se vopseste radacina, apoi se vopseste intreaga suvita.

Dupa aceea cu o usoara miscare, se intoarce suvita de par pe partea opusa, fiind plasata in palma, iar varfurile suvitei se tin intre degete pentru ca aceasta sa fie intinsa.

Se inmoaie pensula in vopsea si se vopseste toata suvita prin depunerea vopselei la radacina, lungime si varf.

Aplicand corect aceasta tehnica, se poate asigura o culoare uniforma.Decolorarea parului prin samponare

In cazul cand se urmareste obtinerea decolorarii parului cu una sau doua noante se amesteca cantitatea necesara de apa oxigenata a carei concentratie variaza intre 3-6% cu cateva picaturi de amoniac. In cazul ca parul este patat si are mai multe noante se decoloreaza uniform in primul rand culoarea printr-o decolorare prealabila a portiunilor in care parul este patat.

Dupa aceea se spala foarte usor cu un sampon nealcoolic. Acest lucru este valabil si in cazul cand parul este uniform colorat. In continuare se face un clabuc abundent pe par si se toarna incet, incet decolorantul anterior pregatit.

Se lasa cateva minute si cand s-a obtinut noanta dorita se limpezeste, prin usoara miscare de masare eliminandu-se decolorantul depus in clabucul anterior.

Dupa aceea, se spala cu un sampon nealcalin, se limpezeste parul cu apa abundenta si se trece la coafat.


Decolorarea parului in suvite


O alta metoda de decolorare a parului in suvite este si decolorarea prin erazitare. Aceasta consta in alegerea unor suvite de par late de 3-5 cm si cat mai subtire ca grosime. Cu ajutorul conditei de metal a pieptenului se aleg suvite subtiri ca la crosetare. Se pieptana bine, dupa care se aplica decolorantul, mai consistent decat de obicei. Suvita de par se inveleste in folie de staniol. Urmatoarea suvita se lasa nefacuta, dupa care se repeta operatia pana se termina intreaga cantitate de par.

Dupa ce s-a terminat de suvitat parul, se lasa timp de actiune 25 de minute, dupa care se desfac pe rand suvitele din staniol si se indeparteaza decolorantul cu apa din chiuveta.

Dupa aceasta operatie se trece la uscat sau la o alta culoare ce trebuie executata.

Printr-o procedura executata cu atentie la decolorarea suvitelor, prin cele doua metode, coafeza poate realiza noante deschise, frumoase daca utilizeaza cativa coloranti diferiti.

Acest amestec, dupa totalitate poate fi apropiat de culoarea blonda, natural a parului.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }