QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate cosmetica

Barbieritul facial si capilar

BARBIERITUL FACIAL SI CAPILAR


Generalitati


Barbieritul parului de pe fata constituia ,pana nu de mult, indeletnicirea de baza a barbieritului. Astazi datorita aparitiei si raspandirii in masa a aparatelor de ras, manuale sau electrice, foarte multi barbati se barbieresc singuri pentru ca acestea se manuiesc usor si nu trebuie o pregatire speciala. De asemenea, preferinta clientelei masculine pentru un aspect ingrijit, cochet, dar usor de intretinut, a dus in general la disparitia barbilor si a mustatilor a caror ingrijire necesita timp pretios.In prezent lucratorul este solicitat cu precadere sa execute frizuri de unde si denumirea de frizer si necesita o buna pregatire tehnico-profesionala, multa atentie si indemanare, de aceea oricare frizer bun trebuie sa cunoasca bine tehnica corecta a barbieritului. Barbieritul consta in indepartarea parului de pe obraji, aceasta operatie executandu-se zilnic sau la doua zile in functie de cresterea parului.

Barbieritul se imparte in: - barbieritul facial

- barbieritul capilar

Barbieritul capului se executa mai ales vara sau la indicatia medicului pentru a urma diferite tratamente pentru regenerarea firelor de par sau in vederea executarii unei interventiei chirurgicale.

Indiferent daca este vorba de executarea barbieritului fetei sau capului se disting doua etape importante: - sapunitul fetei sau al pielii capului

barbieritul propriu-zis

Aceste etape sunt precedate de o serie de masuri pregatitoare.

Pregatirea clientului. Se fixeaza spatarul caunului la nivelul corespunzator staturii clientului si se schimba hartia de la spatar. In cazul barbieritului fetei se aseaza un servet curat la gat indoit putin pe partea care se fixeaza de gulerul camasii, astfel incat sa nu se sifoneze camasa si sa se protejeze clientul de apa si sapun. Daca se executa barbieritul capului, se pune intai o manta de tuns si apoi servetul. In timpul in care se pregateste clientul pentru barbierit, frizerul ii examineaza atent fata sau pielea capului pentru a observa calitatea firului de par, directia de crstere, vartejurile si eventualele leziuni, negi, comedoane (cosuri) sau cicatrice. Totodata observa daca clientul nu sufera de boli contagioase de piele. Inainte de a incepe sapunitul se spala bine pensula de ras si savaniera. In savoniera se pune apa calda; frizerul se spala pe maini in fata clientului, dandu-i siguranta ca normele de igiena sun aplicate.


Materiale, ustensile, produse si lenjerie

folosite la barbieritul faciala)     Materiale

Mantaua de tuns sau de protectie este confectionata pentru saloanele de frizerie, din panza alba sau naylon.

Prosopul pentru comprese este confectionat dintr-un material plusat de diferite culori.

Servetul de ras este confectionat dintr-un material plusat si se foloseste la uscarea fetei.

Halatul este echipamentul de protectie al lucratorului, pe care il poarta numai in ore de program. Acesta se schimba ori de cate ori este nevoie.


b)     Ustensile

Briciul este confectionat dintr-un material inoxidabil si se foloseste atat la ras cat si la tuns.

Foarfecele, folosite in diferite scopuri, au dus la aparitia a numeroase tipuri care, desi au elemente comune, se diferentiaza prin constructie, forma si dimensiuni.

Pieptenele este confectionat din os, corn, celuloid sau metal.


c)     Produse

Produsele sunt utilizate in scop igienic, curativ, antiseptic si estetic.

Produsele utilizate in scop igienic:

sapun

sampon

vata

Produsele utilizate in scop curativ:

lotiuni tonice

creme hranitoare

Produse utilizate in scop antiseptic:

alcool

vata

antiseptice

dezinfectante

Produse utilizate in scop estetic:

apa de colonie

after-shave

Cremele sunt produse speciale pentru hranirea pielii, continand substante nutritive, vitamine, uleiuri si grasimi animale si vegetale. Se aplica usor pe piele prin netezirea acesteia cu pulpa degetelor si patrund in tesut prin miscari de masaj. Crema se aplica pe pielea bine curatata pentru a se evita introducerea in piele odata cu crema a impuritatilor si murdariei depuse la suprafata acesteia. In raport cu tipul de piele se utilizeaza crema grasa sau semigrasa.

After-shave-ul are rolul de a calma iritatiile, de a regla PH-ul pielii si de a o proteja.

Pudra de talc este recomandata in special pentru persoanele care au tenul acneic. Aceasta are rolul de a calma iritatiile si de a actiona ca un pansament al eroziunilor provocate de ras. Imediat dupa ras se aplica un tampon de vata de unica folosinta.Pregatirea clientului


Se face prin fixarea unui guler de protectie care sa stea lejer pe gatul clientului. Aceasta trebuie sa previna contactul direct al pelerinei cu gatul clientului, pentru ca pelerina sa poata fi refolosita.

ALEGEREA UNEI PELERINE se face in functie de operatia ce urmeaza a fi facuta:                                 - ras

tunsspalat

Acoperirea imbracamintei clientului astfel incat sa nu se pateze sau sa se ude.

Pentru executarea acestei activitati invitam clientul sa ia loc pe scaun, apoi alegem un guler a carei lungime incheiatla spate sa stea lejer.

Ne asezam in spatele clientului si luam cu o mana marginea gulerului pe care se afla incheietoarea. Luam cu cealalta mana celalalt capat al gulerului si il inchidemprin presare, avand grija sa nu fie prea strans si sa jeneze clientul.

Dupa ce am fixat gulerul, asezam si pelerina in jurul gatului clientului, cat si peste hainele acestuia pentru a le proteja.

Intoarceti jumatatea superioara a gulerului peste margine superioara a pelerinei astfel incat sa nu cream clientului o stare de discomfort.

Dupa ce am pregatit clientul ne pregatim produsele si ustensilele necesare executarii operatiei respective, si anume:

sifter sau brici;

servet

foaie de hartie

vas de ras, sapun

pamatuf de ras

apa

crema hranitoare

Aceste ustensile vor dezinfectate pentru a nu face posibila transmiterea de agenti patogeni si evitarea autoinfectarii.

Dupa ce am pregatit si dezinfectat ustensilele cu care lucram, examinamvizual si tactil pielea fetii si a capului pentru a stabili eventualele modificari ale pielii, de exemplu chisturi grasoase, negi, alunite, cicatrici, inflamatii, ciuperci.

De aceea trebuie sa fiti foarte atenti. Eventual atentionati clientul si sfatuiti-l sa se adreseze unui medic daca nu a facut-o. Acesta tebuie intrebat inaintea inceperii operatiei, respectiv daca sunt in posesia unor indicatii medicale.

Dupa ce am pregatit ustensilele, materialele si am consiliat clientul in vederea aflarii eventualelor probleme trecem la executarea barbieritului prin:

potrivirea tetierei in asa fel incat clentul sa-si poata aseza comod capul, lasat pe spate. In acest fel, veti putea rade mai bine zona gatului.

Priviti barba clientului si memorati sensurile de crestere ase perilor barbii.

Rasul nedureros este posibil numai daca se efectueaza in directia de crestere a barbii.

Barbieritul contine: - sapunitul

- barbieritul propriu-zis.BARBIERITUL FETEI

a)     Sapunitul

Prin sapunire, parul care urmeaza sa fie taiat se inmoaie si permite briciului sa alunece mai usor si sa fie taiate firele de par fara a provoca dureri, raniri sau usturimi. De aceea la sapunit se urmareste ca firele de par sa fie udate pana la radacina, pentru a se inmuia cat mai bine. Sapunitul se realizeaza cu sapun de ras sau pasta de ras si apa calda. Intai se pensuleaza bine fata, cu pensula inmuiata in apa calda. Sapunul se aplica cu pensula de ras, iar pasta de ras sub forma de mici pastile. Sapunirea incepe de la barbie, continuandu-se pe obraji si pe buza superioara (portiunea cuprinsa intre buza superioara si nas). Se pensuleaza pielea cu pensula uda pana se obtine o pasta consistenta.

Spuma de sapun are rol important, nu permite apei sa se scurga de pe piele si mentine apa la radacina firului de par. Totodata grasimea continuta de sapun contribuie la inmuierea parului. De aceea, prin pensulare se urmareste sa se acopere toata pielea ce urmeaza a fi barbierita cu spuma abundenta, ferindu-se buzele, urechile, marginea servetului de la gat si eventualele cicatrice, alunite etc.

Pe partea stanga a fetei, spuma trebuie sa fie in cantitate mai mare, pentru a se mentine starea de umiditate timp cat mai indelungat, intrucat aceasta parte se barbiereste la urma. Apoi se maseaza bine

pielea cu pulpa degetelor aratator, mijlociu si inelar de la mana dreapta, executandu-se timp de 2-3min miscari circulare, pana ce parul devine moale si suplu.

In general, durata sapunitului este in raport cu dimensiunea barbii sau calitatea firelor de par. Cu cat barba este mai deasa sau firele de par mai aspre cu atat se prelungeste si sapunitul.

Dupa terminarea sapunitului se indeparteaza spuma de pe mana dreapta, ramasa dupa masaj. Se clatesc mainile de resturile de sapun si se sterg bine cu un prosop curat. Inainte de executarea operatiei de barbierit propriu-zis se pun lame. Acestea se ascute ori de cate ori este nevoie, pe parcursul barbieritului. Pentru barbierit se alege un brici potrivit cu caracteristicile parului si ale pielii. Astfel pentru parul aspru si des este indicat un brici cu lama lata si concava (arcuita), iar pentru pielea neteda se ale un brici drept cu lama ingusta (scurta). Inainte de intrebuintare, briciul se dezinfecteaza in solutie dezinfectanta. Alaturi de brici se aseaza hartia sau servetul cu care se sterge lama de sapun .b)     Barbieritul propriu-zis

Barbieritul se incepe de la tampla dreapta (de la perciune) si se continua pana la jumatatea barbiei si pe gat. Se barbiereste apoi partea stanga si la urma portiunea de deasupra buzei superioare. Pentru a obtine un rezultat cat mai bun, barbieritul se repeta dupa ce fata a fost din nou sapunita. La primul barbierit, taisul briciului urmareste directia de crestere a firelor de par (nu se rade parul contra directiei de crestere). A doua oara cand se barbiereste fata, tinand de dorinta clientului, de sensibilitatea pielii si de par, se poate rade si in contra directia cresterii firului de par.

La parul de pe gat se acorda o importanta atentie, deoarece se gasesc cele mai multe vartejuri, firele de par cresc in mai multe directii diferite si pielea este foarte sensibila.

In cazul in care clientul poarta mustata sau barba, frizerul are in vedere, in timpul lucrului, pastrarea modelului mustatii sau a barbii si a lungimii de par necesare.

Forma si lungimea perciunilor se stabilesc in functie de dorinta si mai ales de fizionomia clientului, precum si de cerintele modei. Daca perciunii sunt lungi si stufosi ei se taie cu foarfeca inainte de sapunit.

Pentru a executa operatia de barbierit este mai usor, fara a produce usturimi, dureri sau raniri, se intinde bine pielea degetului mare si cel mijlociu de la mana astfel ca aceasta sa nu aiba nici o cuta. Prin acest procedeu se observa mai bine directia de crestere a firelor de par si pozitia lor in raport cu taisul briciului. Cand se barbiereste parul de pe barbie, mana care intinde pielea nu trebuie sa fie uscata pentru a nu aluneca. In timpul barbieritului briciul se tine cat mai aplatizat pe piele, astfel lama taie cu usurinta parul si fara dureri. Daca lama briciului se tine vertical se poate intampla ca aceasta sa nu taie firul de par, ci sa-l smulga, producand sangerari sau chiar iritatii.

Deosebit de important pentru reusita lucrarii de barbierit este si modul de manevrare a briciului. Acesta trebuie sa alunece lin pe suprafata pielii cu varful inainte. El nu trebuie sa fie impins si nici sa apese pielea. De asemenea, nu este permis sa se revina cu lama pe locul ras. Parul se barbiereste pe portiuni mici (2-4cm) paralele, procedeu prin care se evita ruperea firelor de par.

Daca pe portiunea care urmeaza a fi barbierita s-a uscat spuma, se sapuneste locul din nou sau se umezeste: in nici un caz nu se intrebuinteaza spuma de pe degete sau lama briciului.

In cazul in care se produc sangerari se tamponeaza locul cu dezinfectant.

Dupa ce s-a terminat barbieritul propriu-zis, se curata cu pulpa degetelor fata de sapun si par, cu apa calda sau rece. Se usuca obrazul prin tamponare cu prosopul si se frectioneaza cu alcool sau apa de colonie.La cererea clientului sau la persoana cu fata uscata se aplica un strat de crema hranitoare, care contribuie la hranirea tesuturilor si la calmarea eventualelor usturimi. Se executa un usor masaj cu pulpa degetelor, pentru a patrunde crema in piele si se sterge apoi fata prin tamponare cu prosopul.

In incheiere se pudreaza fasa cu pudra cu ajutorul unui tampon

de vata. Pudra are in acest caz un rol protector, astupand porii deschisi de pe pielea proaspat barbierita, ferind-o astfel de microbii din aer. Dupa ce pudra a acoperit porii, se sterge surplusul de pudra cu coltul servetului uscat. In continuare acolo unde este cazul se potriveste mustata cu foarfecele si pieptenele.BARBIERITUL CAPILAR


Pentru aceasta se tunde parul, daca este lung, cu masina de tuns nr.1. Se scoate mantaua de tuns, se scutura de parul taiat, aplicandu-se din nou in jurul gatului. La spate, peste manta, se aplica un prosop cu care se sterge capul dupa barbierit.

Se examineaza cu atentie, intocmai ca la barbieritul facial, pielea capului.

Sapunitul care dureaza 3-5 minute se executa pe toata pielea capului, procedandu-se ca la barbieritul facial. Se ascute briciul si se dezinfecteaza. Barbieritul se incepe de la mijlocul capului, dinspre crestet spre partea frontala. Se barbieresc portiuni inguste, incepand de la dreapta spre stanga capului. Dupa ce s-a barbierit jumatate din cap, se ascute din nou briciul si se dezinfecteaza (sau se schimba lama) si se continua rasul pe a doua jumatate a capului. In tot timpul lucrului, frizerul manevreaza briciul dupa directia de crestere a firelor de par. In cazul in care este necesar sau clientul solicita al doilea ras, acesta se executa tot in directia de crestere a firelor de par. In caz de chelie pronuntata se va executa al doilea ras contra directiei de crestere a firului de par.

Dupa barbierit se spala bine capul cu apa calda sau rece, se sterge cu prosopul si apoi se frectioneaza cu alcool cu pulpa degetelor pe toata suprafata rasa, se sterge din nou si se pudreaza cu un tampon de vata.

LUCRARI DE MUSTATI SI BARBI


A.       Lucrari de mustati

1. Generalitati


Mustatile sunt de mai multe feluri: mustati scurte, lungi, subtiri, stufoase si late. In functie de forma lor ele poarta diferite denumiri. Cele mai frecvent intalnite sunt: mustata Douglas, mustata randunica, mustata musculita, mustata mexicana, mustata mare, intoarsa, etc.

Lucrarile de mustati se executa dupa barbierit. Se tunde parul care a fost ferit in timpul rasului in forma ceruta de fizionomia omului si de dorinta acestuia.

Lucrarea se incepe indiferent de model din partea dreapta, imediat sub nara si se continua de-a lungul conturului pana la comisura buzelor. Apoi se lucreaza partea stanga, avand grija ca aceasta sa fie simetrica si egala cu cealalta parte.

In functie de modelul mustatii se aranjeaza partile laterale si apoi conturul buzei superioare, degajandu-se de firele mai lungi.

In timpul lucrului se va acorda atentie la contur, acesta trebuind sa aiba o linie precisa. Dupa terminarea lucrarii, se perie mustata cu periuta in directia de crestere a firelor de par pentru a-i da un aspect mai ordonat.

2. Diferite modele de mustati


Mustata Douglas se caracterizeaza printr-o linie eleganta si tinereasca. Ea este mai des solicitata de tineri (mai ales de tinerii bruneti) pentru nota sa contrastanta, care subliniaza expresia fetei. De obicei mustata Douglas nu depaseste prin lungimea sa comisura buzelor.

In portiunea superioara, la contur, aranjarea mustatii se face cu briciul care se tine in pozitie dreapta, pentru a obtine o margine curata si precisa.

In partile laterale se poate imprima parului fie o linie dreapta, formandu-se astfel o mustata ascutita.

La cererea clientului se formeaza cu briciul o carare subtire la mijlocul mustatii.


Mustata randunica este un model preferat de persoane care au depasit 40ani, pentru ca imprima fizionomiei pe langa o nota de eleganta si o nuanta de seriozitate. Pentru a executa aceasta mustata se scurteaza firele de par la circa

2-3mm lungime.

In timpul lucrului lama briciului aluneca spre comisura buzei intr-o linie arcuita asemanatoare cu aripa unei randunici in zbor.

In cazul in care firele de par de la mijlocul mustatii sunt foarte lungi se vor scurta cu masina de tuns nr.1. aceasta operatie se efectueaza inainte de a se taia cu foarfecele firele de par de langa conturul buzei superioare.


Mustata musculita este situata in gropita ce se afla pe portiunea dintre nas si buza superioara. Se curata cu briciul parul de pe portiunea de deasupra buzei superioare intai pe partea dreapta si apoi pe partea stanga - pana in apropierea linii naturale a gropitei. Se tund apoi firele de langa conturul buzei superioare si la urma, cat mai marunt cele din partea de sus a mustatii.


Mustata mexicana se caracterizeaza printr-o linie pronuntat arcuita, asemanatoare unui semicerc. La cererea clientului mustata poate fi mai putin sau mai mult subtiata in partea superioara. La comisura buzelor formeaza insa o linie arcuita care urmareste exact conformatia gurii si coboara pana in dreptul buzei inferioare. In timp ce se tund firele de par de langa conturul buzei superioare, se urmareste cu atentie ca linia inferioara a mustatii sa corespunda, din punct de vedere estetic, cu linia superioara a buzei. In cazul in care mustata este prea stufoasa, se subtiaza cu foarfecele.


Mustata mare intoarsa. Pentru a obtine acest model de mustata, se prind inainte de barbierit cu clame (carlige) varfurile, ca sa nu fie rase. Se desparte apoi parul mustatii fie cu pieptanele, fie cu peria intr-o carare mediana si se tund doar firele mai lungi care depasesc grosul mustatii. In consecinta se tund primele doua-trei randuri de fire de par de la conturul partii superioare si firele de par de la conturul buzei. Se pastreaza lungimea celorlalte fire de par, astfel ca ele sa depaseasca comisura buzelor pentru a putea fi intoarse si rasucite intr-o forma de spirala.

Pentru a obtine un efect estetic mai mare se finiseaza mustata cu fierul special de incalzit, cu care se indoaie intai firele lungi de pe linia buzei si apoi firele de par de la comisura buzelor se rasucesc in spirala sau sunt semiindoite.

Pe langa aceste modele de mustati sunt mai solicitate de unii clienti, mustati mari stufoase, dar fara varfuri, mustati late si bombate, mustati late cu firul de par scurt.

Tehnica de executie, desi asemanatoare, este adaptata, bineinteles fiecarui model imparte. Astfel, la mustatile stufoase, fara varfuri se procedeaza cal mustatile cu varfuri lungi, scurtandu-se cu foarfece perfect simetric varfurile. Pentru a obtine mustati late si bombate se tund firele de par in linie dreapta de pe marginile superioara si inferioara ale buzei si din partile laterale. La mustatile late cu firul de par scurt se scurteaza firele de par pana ajung la lungimea de

2-3mm, se subtiaza si se egaleaza partile laterale si apoi se tund firele de par de langa conturul buzei superioare.

B. Lucrari de barbi

Generalitati


Barbile sunt purtate, in general de o clientela restransa. Asemenea mustatilor se disting mai multe modele de barbi: barba cioculet, barba format patrat scurta, barba format patrat lunga, barba rotunda, semiscurta, barba cubaneza.

La aranjarea unei barbi si mai ales la precizarea conturului si a formei sale sunt necesare o buna pregatire profesionala, multa precizie in taierea parului si simt artistic dezvoltat deoarece barba trebuie sa fie precis conturata, sa aiba o forma simetrica si armonizata cu fizionomia.

Forma si conturul barbii se precizeaza concomitent cu barbieritul obrazului. In cazul in care clientul porta barba si solicita doar un barbierit, se va tine seama in timpul rasului de forma si conturul acesteia daca este cazul, se va aranja si barba. In cazul in care un client isi doreste sa isi lase barba, este necesar ca in timp ce se barbiereste obrazul sa se traseze conturul general al barbii si sa-i dea forma dorita. In mod obisnuit se barbieresc intai partile laterale ale obrazului si apoi portiunea de sub barbie. In functie de modelul barbii se lasa prelungiri de par si nu se tund perciunii.

In continuare se procedeaza ca la barbierit, se spala obrazul cu apa rece, se dezinfecteaza, se pudreaza etc. , si apoi se executa lucrarea propriu-zisa, efectuandu-se operatiile necesare modelului de barba

alese. La aranjarea si forma barbilor de culoare deschisa (blonde sau albe) se pune in jurul gatului un servet de culoare neagra care scoate in evidenta barba, usurand astfel munca frizerului.

Unii clienti poarta si barba si mustata, de aceea concomitent cu aranjarea barbii se aranjeaza si mustata. Nu trebuie neglijat faptul ca intre forma si dimensiunea mustatii si a barbii exista un acord estetic aproape tot atat de important ca acordul estetic dintre fizionomia si forma mustatilor sau a barbilor.


Diferite modele de barbi


a. Barba cioculet acopera doar barba, nu se prelungeste pe maxilar si are parul scurt. Se poarta, de obicei, impreuna cu mustata mica, ingrijit tunsa.

Barba propriu-zisa se tunde cu foarfecele si pieptanele, dupa ce i s-a tras conturul general. Parul se poate scurta si cu masina de tuns nr.1 sau nr.0000, dar lucrarea se finiseaza tot cu foarfecele si pieptanele. In tot timpul tunsului se are in vedere ca parul se scurteze gradat „sa se piarda” spre contur a carui linie sa fie insa ingrijita si precisa.

b. Barba format patrat scurta. Dupa ce s-a conturat cu briciul forma barbii, se tunde parul de jur imprejurul conturului, subtiind gradat, „pierzand”, pana la portiunea rasa. Se perie barba cu o perie aspra, astfel ca firele care depasesc conturul inferior sa iasa in evidenta si sa poata fi scurtate „elegante”, cu foarfecele la fel ca celelalte. Aceasta barba este purtata adesea cu mustata care se uneste cu barba sau cu o mustata separata, delimitata intr-o mica portiune rasa.

c. Barba format patrat lunga. Dupa ce s-a stabilit la barbierit conturul si formatul general, se tunde si se subtiaza parul din partile laterale si de sub barbie cu foarfecele si cu pieptanele (nu cu briciul care ar produce diferenta de dimensiune a barbii). Totodata se feresc perciunii care trebuie sa ramana intacti. Se perie puternic parul, pe toata latimea barbii de sus in jos, si se tunde, imprimandu-i forma de patrat simetrica.

d. Barba rotunda semiscurta. Se lucreaza la fel ca barba patrata, la inceput se lasa portiuni prelungite de par pe linia maxilarelor, care se subtiaza si se pierd frumos spre contur. La sfarsit se perie si se tund simetric firele de par, formand o linie rotunda simetrica.

e. Barba cubaneza. La aceasta barba se contureaza cu briciul linia respectiva, nu se tund perciunii, iar firele de par de pe intreaga suprafata a barbii se tund si se subtiaza. De jur imprejurul barbii se tund in linie rotunjita firele de par care au fost, in prealabil, periate cu periuta aspra.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }