QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate cosmetica

Machiajul si istoria sa
Machiajul si istoria sa


Machiajul inseamna frumusete, iar frumusetea machiajului tine de culorile pe care le alegi si de locul in care le aplici niciodata de cantitatea pe care o folosesti. Ingrijirea si machiajul pot fi, in sfarsit, intelese drept o modalitate de punere in valoare pur si simplu, cu ajutorul culorilor, cu ajutorul tendintelor.

In franceza, cuvantul 'maquillage' induce si ideea unei inselatorii, a unei denaturari: adevarul este denaturat asa cum se vopsesc masinile furate. Contrar acestei definitii, termenul englez de 'make-up' presupune o compozitie, o elaborare, o transformare. Aceasta ambiguitate rezuma ambivalenta ideii de infrumusetare: cum sa ramai tu insati, in timp ce te metamorfozezi?

Artele isi au propriile istorii si pentru a intelege mai bine arta machiajului o sa mergem putin in urma ca sa-i vedem originile si evolutia.
In toate culturile, rolul deosebit de important al machiajului este dat de transfigurarea femeii. Cosmeticele ajuta la infrumusetarea chipului, transformand infatisarea comuna intr-o infatisare deosebita si redand totodata stari de spirit, sentimente, calitati. Astfel, chiar si infatisarea cea mai naturala este realizata deseori cu mare efort.

Exista o multime de traditii in arta machiajului. De exemplu, in China, India sau Nepal femeile obisnuiau sa isi faca un semn rosu in mijlocul fruntii unde aceasta semnifica o angrenare in viata spirituala sau religioasa.

In Egipt, femeile urmau un adevarat ritual al bailor parfumate realizand apoi machiajul fetei, un machiaj meticulos (faimosul 'kohl' pentru inviorarea ochilor). Pentru machiajul ochilor se foloseau doua culori: negrul (kohl) pentru pleoapa superioara si verdele malahit pentru cea inferioara. Pentru a da o stralucire deosebita ochilor femeile isi aplicau khol direct pe pupila, utilizand un bastonas. Cele mai vechi produse de machiaj descoperite au o vechime de peste 5000 ani (in antichitate erau pastrate in cutii de ceramica)

In Italia , folosirea produselor cosmetice a fost foarte raspandita. Ovidiu, in 'Ars amandi' ('Arta iubirii'), a descris folosirea unor cosmetice. El a publicat si un cod al cochetariei - 'Cosmeticele lui Ovidiu', acesta fiind un vechi formular de retete cosmetice.

Medicul imparatului Traian a publicat si el un formular de cosmetica, reproducand in parte retetele reginei Cleopatra. Aceasta lucrare s-a pierdut in timp, dar partile ei principale au fost reproduse de catre medicul roman Galenus. Parfumurile si produsele cosmetice s-au bucurat in tot imperiul roman de o mare cautare.

Din 1600, stiinta cosmetica a fost raspandita intre diferite grupuri: alchimisti, barbieri, farmacisti, coafori, cameristi si chiar doamne nobile. In zilele noastre datorita marilor descoperiri ale chimiei moderne, industria parfumurilor si apoi cea a produselor cosmetice au fost revolutionate.


Persoane de referinta in istoria machiajului sunt: Helena Rubinstein (1902), fondatoarea primului centru de infrumusetare numit 'Valaze' unde oferea ea insasi sfaturi si tratamente clientelor sale, sau Elizabeth Arden, la care se observa preferinta pentru culoarea roz ori Estee Lauder autoarea termenul 'lipstick'.

Helena Rubinstein


Elizabeth Arden Estee Lauder

In 1909 - Max Factor realizeaza primul machiaj cu formula speciala pentru industria cinematografica. Intre anii 1916-1918 a inventat 'Armonia culorilor', fiind  prima oara in istorie cand pudra, rujul si nuantele folosite la ochi au fost armonizate cu culoarea fetei.

1.2 Lumina in machiaj


Influentele luminii asupra machiajului

Melanina, un pigment natural, este cea care va dicta nuanta, ceea ce numim fototip. Exista 10 nuante de baza de piele alba sin u mai putin de 80 de tonuri de piele neagra. Pe o piele alba se reflecta toata lumina. In schimb, cu cat este mai multa melanina, cu atat se absoarbe mai multa lumina, ceea ce produce un efect din ce in mai inchis.

Lumina schimba nuantele machiajului si chiar nuantele culorilor, ceea ce are o mare importanta. Chiar lumina din timpul zilei are influente asupra nuantei tenului. De aceea, realizand machiajul, trebuie sa luam in considerare consecintele luminii la care ne vom expune chipul si noul 'look' precum si lumina la care se realizeaza machiajul.

Lumina electrica normala diminueaza nuantele calde, cum ar fi cele aurii, portocalii, rosu-grena, ocru si intensifica nuantele reci, de exemplu bleu, cenusiu, mov. In aceasta situatie, fondul de ten va avea aceeasi culoare ca pentru zi, dar mai inchis. Fardul pentru obraji va avea o nuanta mai inchisa si vom evita nuantele portocalii, care dispar in lumina electrica. Rujul de buze va fi si el mai inchis decat cel de zi. Este recomandat sa se foloseasca un creion pentru ochi de culoare bleu, cenusiu, mov, dar in nuante mai inchise decat pentru lumina zilei.

Lumina fluorescenta fiind mai puternica decat cea electrica, transforma nuantele, inviorandu-le sau reducandu-le, de exemplu, rosu-rubiniu devine violet. In cadrul acestei lumini este recomandat sa se foloseasca un fond de ten si o pudra in nuante aurii, iar fardul de obraz si de buze sa fie in nunte pale. Fardul pentru pleoape e recomandat sa aiba nuante blande. La lumina fluorescenta nu se vor folosi nuante ciclamen, ci mai ales galben-portocaliu, pentru a realize un echilibru deoarece aproape toate culorile se transforma in nuante vinetii.

Lumina de neon descompune nuantele avand o influenta negativa asupra machiajului.

Lumina lumanarilor, intr-un cadru mai intim, este mai placuta, insa ea confera machiajului o nuanta stearsa. De aceea, este necesar un machiaj mai intens. Pentru a ne da seama mai bine de influentele pe care aceasta lumina le aduce, putem folosi o lumanare pusa langa oglinda in fata careia machiem.

Atunci cand vorbim despre un machiaj de zi, acesta trebuie realizat la lumina naturala, cat mai aproape de fereastra, astfel incat intraga fata sa fie luminata fara a exista umbre pe aceasta. Singurele umbre care trebuie sa existe pe fata sunt cele pe care le realizam cu ajutorul produselor cosmetice pentru a corecta sau accentua anumite zone.

Daca realizam un machiaj seara, cand nu avem lumina naturala, persoana care urmeaza sa fie machiata trebuie pozitionata in asa fel incat fata sa fie complet luminata, sa nu cada umbre pe aceasta.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }