QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate constructii

Masurarea TensiuniiMasurarea TensiuniiConcepte de baza


In toate experimentele prezentate in aceasta carte vom folosi un anumit echipament de test pentru determinarea unor aspecte ale electricitatii ce nu le putem vedea, simti, auzi, gusta sau mirosi direct. Electricitatea, cel putin in cantitati mici, nu poate fi sesizata de corpul uman. Din acest motiv, cel mai important "ochi" din domeniul electricitatii si al electronicii pe care il veti folosi va fi multimetrul.


Multimetrul analogic si digital


Multimetrul este un instrument electric cu ajutorul caruia se poate masura tensiunea, curentul si rezistenta. Multimetrele digitale dispun de afisaje digitale, precum ceasurile digitale, pentru indicarea acestor marimi. Multimetrele analogice indica marimile de mai sus prin intermediul unui ac indicator in lungul unei scale gradate.


Multimetrele analogice sunt de obicei mai ieftine decat variantele digitale. De asemenea, ele sunt mult mai utile pentru incepatori, ca si instrument de invatare. Daca aveti posibilitatea, cumparati un multimetru analogic inainte de a achizitiona unul digital.Daca multimetrul este digital, va necesita o baterie pentru functionare. Daca este analogic, nu aveti nevoie de o baterie pentru functionarea lui.

Unele multimetre digitale au o ajustare automata (desemnata prin notatia "autoranging"). Un astfel de instrument are doar cateva pozitii pe care le putem selecta. Cele cu ajustare manuala au mai multe pozitii pentru fiecare marime de baza: cateva pozitii pentru tensiune, cateva pentru curent si cateva pentru rezistenta. Auto-ajustarea este domeniul aparatelor de masura mai scumpe, fiind analoage masinilor cu schimbator automat. Un astfel de aparat de masura "schimba vitezele" automat pentru identificarea celui mai bun domeniu de masura in cazul fiecarei masuratori.


Caderea de tensiune a unei baterii electrice

Pozitionati selectorul multimetrului vostru pe pozitia de curent continuu (DC), pe cea mai mare valoare disponibila. In aceasta situatie, multimetrul indeplineste functia de voltmetru. Aduceti sonda rosie in contact cu borna pozitiva (+) a bateriei, iar sonda neagra cu borna negativa (-). Aparatul de masura ar trebui acum sa va indice o anumita valoare. Inversati contactele (pozitia sondelor) intre ele daca indicatia aparatului de masura este negativa. In cazul unui multimetru analogic, o valoare negativa este observata prin deplasarea acului indicator in stanga, si nu in dreapta.

Daca aveti un multimetru manual, iar selectorul a fost pus pe cea mai mare valoare, indicatia acestuia va fi slaba. Deplasati selectorul la urmatorul nivel inferior, si reconectati bateria. Indicatia ar trebui sa fie mai puternica acum. Pentru obtinerea celor mai bune rezultate, mutati selectorul pe valoarea cea mai mica, dar astfel incat sa nu depasiti scara de masura a aparatului. Un multimetru digital va indica o astfel de "abatare" prin notatia "OL" sau o serie de linii intrerupte, in functie de model. Masurati mai multe tipuri de bateri pentru a va obisnui cu selectarea pozitiilor optime.

Caderea de tensiune produsa de un LED

Luati din nou multimetrul, si pozitionati selectorul pe cea mai mica valoare (DC). Atingeti cu cele doua sonde terminalii unui LED. Un LED, este un dispozitiv proiectat astfel incat sa produca lumina la trecerea unui urrent foarte mic prin el. Dar LED-urile pot si sa genereze o tensiune de urrent continuu cand sunt expuse la lumina, asemanator unei curent solare. Indreptati LED-ul spre o sursa puternica de lumina, cu multimetrul conectat la bornele acestuia. Observati indicatia aparatului de masura:

Bateriile genereaza tensiune electrica prin intermediul reactiilor chimice. Cand o baterie "moare", acest lucru inseamna de fapt ca resursele sale chimice s-au terminat. Un LED, pe de alta parte, nu se bazeaza pe o forma de energie interna pentru generarea tensiunii electrice. Acesta transforma energia optica in energie electrica. Atata timp cat va exista o sursa de lumina intreptata asupra acestuia, LED-ul va produce tensiune.

Tensiunea produsa de un generator electric

O alta sursa potentiala de tensiune electrica prin transformarea energiei este generatorul. Luati un motor mic de curent continuu. Acesta se gaseste de obicei in jucarii sau alte dispozitive electrice de mici dimensiuni, de unde il puteti "imprumuta", sau il puteti cumpara ca atare. Orice motor functioneaza ca si generator daca invartim axul acestuia.   

Conectati voltmetrul vostru la bornele motorului, la fel ca in cazul LED-ului sau al bateriei. Invartiti axul motorului cu mana. Aparatul de masura ar trebui sa indice o cadere de tensiune. Daca nu puteti tine ambele sonde pe bornele bateriei, puteti folosi terminali tip curent, astfel:

Puteti determina relatia dintre tensiune si viteza de rotatie a axului? Ce se intampla cu indicatia voltmetrului daca mariti viteza acestuia? Inversati apoi directia de rotatie. Rezultatul este schimbarea polaritatii caderii de tensiune create de generator. Voltmetrul indica polaritatea prin intermediul directiei acului indicator (stanga sau dreapta, aparat analog) sau prin semn (plus sau minus, aparat digital).

Cand sonda rosie este pozitiva (+) iar cea neagra negativa (-), voltmetrul va indica "directia" normala a caderii de tensiune. Daca polaritatea tensiunii aplicate este inversa (curent pe sonda rosie si pozitiv pe cea neagra), indicatia aparatului de masura va fi "inversa".


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }