QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate constructii

Metoda strangularii sectiunii de curgereMETODA STRANGULARII SECTIUNII DE CURGERE

(Debitmetre diferentiale)

Debitmetrul cu diafragma

Masoara diferenta de presiune p2-p1 produsa de un dispozitiv de strangulare introdus in conducta prin care circula un fluid. In cazul strangularii sectiunii de trecere, datorita crearii unei rezistente la curgerea fluidului, se pruduce o pierdere locala de presiune masurata prin dife renta dintre presiunea statica a fluidului in amonte si presiunea statica in aval, masurata de un dispozitiv de strangulare (diafragma, ajutaj, tub Venturi. ajutajVenturi). Aceasta pierdere de presiune este proportionala cu debitul care trece prin sectiunea strangulata.

p1=preaiunea fluidului la intrare inainte de strangulare;

p2=presiunea fluidului la iesiredupa dispozitivul de strangulate.

Cele doua presiuni se pot masura.

Pentru masurarea corecta a debitelor au fost construite dispozitive de strangulare normalizate pentru care se cunosc exact forma, dimensiunile si erorile pe care le introduc in functie de natura fluidului si de dimensiunile conductei.

Diafragimele normalizate sint cele mai simple dispozitive de strangulare. Din determinarile facute experimental rezulta ca debitul poate fi masurat cu ajutorul acestora fara o etalonare speciala, cu conditia ca D > 50 mm. iar N=d / D(factorul de deschidere a diafragmei) sa fie cuprins intre 0,05 si 0.7.

Dupa modul de prelevare a presiunii diferenfiale. diafragmele sint : cu disc, cu orificii separate si cu camere inelare.

Camerele inelare au rolul de a elimina turbulentele, acestea constituind o principala sursa de erori.

Avantaje

-Masoara debite de lichid sau de gaz cu presiune ridicata

-Este un aparat putin costisitor care poate fi realizat in orice atelier mecanic

-Daca selucreaza cu diafragma STAS (normalizata) nu mai este necesara etalonarea

Dezavantaje

-Sunt necesare portiuni rectilinii inainte si dupa diafragma (1040d-inainte si 512d -dupa)

-Introduce pierderi relativ mari de sarcina.

-Particulelel in suspenie il pot degrada

Debitmetrul cu ajutaj

Auitajele normalizate pot fi : cu orificii separate sau cu camere inelare (3 si 4).Ajutajele au in principiu forma unui orificiu calibrat 5, avind la intrare o portiune racordata lin, iar la iesire o por tiune cilindrica dreapta. Se utilizeaza peutru conducte ale caror diametre sint cuprinse intre 50 si 200 mm.
Reduc pierderile de sarcina dar micsoreaza din cota piezometrica rezultand erori mari la citire

Debitmetrul cu tub Venturi
Debitul volumetric Q [m3/s]

La alegerea tipulni de dispoziliv de .strangulare normalizat se au in vedere urmatoarele considerente :

- pentru accleasi valori ale debitului si diferentei de presiune ajutajele asigura o precizie de rnasurare mai buna, comparativ cu diafragmele ;

-daca pierderea de presiune este importanta, se aleg dispozitive de, strangulare de tip Venturi, care asigura o precizie mai buna decit celelalte dispozitive de strangulare ;

- pentru aceleasi valori ale raportului de dcschidere m si ale diferentei de presiune P ajutajele pot masura debite mai mari;

- numerele Reynolds critice Re pentru valori ale lui m > 0,3 sint mai mici la ajutaje decit la diafragme, depinzind de forma, dimensiunile si tipul ajutajului;

- micsorarea sectiunii de intrare a dispozitivului de strangulare prin infundare datorita impuritatilor fluidului influenteaza mai putin precizia masurarii in cazul ajutajelor decit in cazul diafragmelor.

In majoritafcea cazurilor se prefera diafragmele deoarece au o constructie simpla, sint mai ieftine, au gabarit mic si se verifica usor.

Tuburi Venturi "tip manson"

-Tub Venturi tip manson (se monteaza pe conducte asemanator unui manson)


Se monteaza direct pe teava    Se monteaza direct pe conducta de ventilatieNu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }