QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate constructii

Consideratiuni energetice mondialeConsideratiuni energetice mondiale


Provocarea pe care o constituie criza de energie-reala sau imaginara-in spatiul stiintei, economiei si politicii actuale, aminteste printr-o similitudine izbitoare de epocile revolutionare din domeniul cunoasterii, al tehnicii si al tehnologiei in special.

Retrospectiv, evolutia energeticii dezvaluie o proportionalitate directa intre consumul de energie pe locuitor si venitul national al unei tari. Iata de exemplu, in Norvegia exista un consum de 25.000 KWh/an, loc., ceea ce echivaleaza cu consumul a 3000 de cambogieni, iar la o medie mondiala de 2.207 KWh/an. loc., este echivalent cu consumul a 11 cetateni ai globului, 2 cetateni elvetieni, 4 francezi iar transporturile reprezinta 50% din consumul de hidrocarburi.Modelele si scenariile viitoarelor decenii, aflate in curs de definitivare, au in vedere realizarea unor programe de cercetare - dezvoltare menite sa asigure inlocuirea treptata a surselor clasice de energie, introducerea si generalizarea tehnologiilor mai eficiente si antipoluante.

In ultima instanta, criza energetica nu a survenit din cauza penuriei produselor minerale si nici a pericolului epuizarii lor imediate ci in special, din pricina raportului inechitabil dintre pretul materiilor prime si al produselor manufacturate, in favoarea celor din urma.

Prin implicatiile pe care l-au antrenat, socul energetic a produs suficiente emotii, demonstrand ca societatea moderna se poate adapta relativ usor la urcarea constanta a preturilor, dar devine vulnerabila la reducerea brusca a livrarilor fizice, mai ales a produselor energetice.

Pe plan economic, ar fi de mentionat, in primul rand, reducerea cu 2..3% a ratei de crestere a produsului national brut al tarilor industrializate.

Pe plan social, reducerea produsului national brut a determinat o crestere a ratei somajului cu 4..5% si o scadere a nivelului de trai, declansand puternice convulsii sociale.

Evolutia evenimentelor a demonstrat ca solutionarea viabila a crizei energetice implica si o serie de restructurari institutionale si sociale radicale, modificarea stilului de viata al individului, a valorilor acceptate si aptitudinilor acesteia.

Pentru depasirea momentelor conjucturale generate de criza energetica, majoritatea statelor si-au impus cu precadere problema alcatuirii unor scenarii in care regasim: eliminarea tehnologiilor energo- intensive, asigurarea unei protectii termice corespunzatoare, eliminarea proceselor industriale poluante, eliminarea problemelor de alimentare cu combustibil.

Astfel de scenarii energetice ale viitorului i-au in considerare strategii:

pe termen scurt, < 10 ani , bazate pe un flux suficient de petrol; in cadrul acestui program tarile CE au inceput stocarea de combustibili fosili, recuperarea de energie si modificarea rezistentelor termice aferente elementelor de constructie;

pe termen mediu, intre 15 si 20 ani, vizand suplimentarea surselor de energetice primara cu carbuni, gaze natural si carbuni si carbuni lichefiati; Germania a alocat pentru cercetari in domeniul lichefierii peste 2 mil. DM

pe termen lung, bazata pe energie solara, maree, eoliana si fuziune; in acest sens sunt cunoscute realizarile Frantei care are peste 50% din necesarul de energie acoperita din surse nucleare, Suedia din surse hidro., etc.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }