QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate constructii

Asocierea sensului pozitiv al curentului cu sensul pozitiv al tensiunii

Asocierea sensului pozitiv al curentului cu sensul pozitiv al tensiunii


Dupa cum s-a aratat, pentru orice latura a unui circuit electric, sensul pozitiv al curentului poate fi ales in oricare din cele doua sensuri ale laturii respective, iar sensul pozitiv al tensiunii, de asemenea. Ca urmare, pentru o latura sunt posibile patru asocieri diferite ale sensului pozitiv al curentului cu sensul pozitiv al tensiunii. Apare, deci, necesitatea unui criteriu suplimentar de asociere.

Daca se face referire la notiunea de putere electrica, , se constata ca cele patru asocieri permit numai doua interpretari fizice distincte, dupa cum se poate vedea in continuare (fig. 4.2.6).


Fig. 4.2.6 Relatia dintre asocierile permise intre curent, tensiune si putereIn fig. 4.2.6.a sensul pozitiv al produsului se considera orientat spre circuit, iar acest produs reprezinta puterea absorbita (Pabs ) de circuit, fiind vorba de un dipol receptor.In fig. 4.2.6.b sensul pozitiv al produsului se considera orientat dinspre circuit, iar acest produs reprezinta puterea cedata (Pced) de circuit, fiind vorba de un dipol generator.

Asocierea sensurilor tensiunii si curentului din fig. 4.2.6.a. se numeste asocierea dupa conventia de la receptoare, iar asocierea sensurilor din figura 4.2.6. b. se numeste asocierea dupa conventia de la generatoare.

In cazul conventiei de la receptoare, legea lui Ohm se scrie cu semnul plus: , iar in cazul celei de la generatoare, cu semnul minus: (fig. 4.2.7), curentul si tensiunea laturii avand sensuri opuse.


Fig. 4.2.7 Asocierea curentului si tensiunii in cele doua conventii


Aceasta chestiune va fi dezvoltata mai pe larg in cadrul subcapitolului 4.3.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }