QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Misiunile strategice ale resurselor umane
MISIUNILE STRATEGICE ALE RESURSELOR UMANE


1. NOTIUNI INTRODUCTIVE

Principalele misiuni strategice ale resurselor umane sunt:

-Achizitionarea competentelor.

-Stimularea competentelor.

-Dezvoltarea competentelor.

a).Achizitionarea competentelor. Pentru aceasta misiune functiunea resurse umane furnizeaza organizatiei competente distincte, de care aceasta are nevoie pentru realizarea obiectivelor. De aceea trebuie sa fie pus la punct un sistem de gestiune previzionala a resurselor umane necesar pentru evaluarea cantitativa si calitativa a tipurilor de competente solicitate pe un termen de 5 ani.
Pentru aceasta trebuie sa se efectueze urmatoarele:

-definirea posturilor,

-profiluri de posturi,

-sistemul de clasificare.

b).Stimularea competentelor. Aceasta misiune presupune:

-stabilirea unui sistem de salarizare echitabil si motivator,

-folosirea unor proceduri obiective de apreciere a performantelor,

-proliferarea managementului participativ.

c).Dezvoltarea competentelor. Aceasta misiune este inteleasa de regula ca fiind „formarea profesionala”, dar nu se limiteaza doar la aceasta astfel mai sint folosite:

-informarea,

-comunicarea,

-promovarea,

-gestiunea carierelor.

Toate acestea se constituie ca un ansamblu de practici inseparabile.


2. structura funcTiunii resurse umane

Structura functiunii resurse umane poate fi centralizata sau descentralizata.

a).In cazul functiunii centralizate directia resurselor umane este in contact direct cu fiecare sef de serviciu pentru a asigura menirea sa de consiliere si de control. Aceasta necesita ca acest sef sa aiba mai multi interlocutori in cadrul directiei resurse umane, acestia alternind in functie de subiectul tratat.

b).In cazul functiunii descentralizate fiecare organizatie poseda in cadrul ei un responsabil privind resursele umane, subordonat sefului ierarhic al acesteia. In acest caz directia de personal transmite ansmblul informatiilor si procedurilor sale unui singur interlocutor din cadrul organizatiei, acest interlocutor joaca rolul de specialist permanent local pe linga seful serviciului.

Alegerea intre centralizare si descentralizare depinde nu numai de obiectivele directorului directiei resurse umane si ale directiei generale ci si de specificul organizatiei astfel:

-dimensiunea,

-structura,

-varietate,

-dispersie teritoriala, etc.

Nu exista un tip universal de structura a functiunii resurse umane. Pentru rezolvarea problemelor diferite, specifice fiecarei unitati, directiile de resurse umane sint diferit structurate, firmele pot opta pentru diverse organigrame ale directiei resurse umane conform specificului acestora. Se considera ca in firmele mici si mijlocii, cu efective pina la 300 de angajati se organizeaza un compartiment sau serviciu de resurse umane. Structura acestui compartiment poate fi schematizata ca in figura 1.Fig. 1. Structura generala a unui compartiment de resurse umane.


Sarcini importante cum sint formarea personalului si relatiile cu partenerii sociali sint indeplinite de catre seful de serviciu. In cadrul companiilor de mari dimensiuni in care structura se descentralizeaza in unitati subordonate, functiunea resurse umane se organizeaza ca directie functionala (directia resurse umane), desfasurata pe doua niveluri, la nivel central si la nivel de unitate asa cum se prezinta in figura 2.

In domeniul administrarii personalului se considera ca principala responsabilitate a functiunii resurse umane este aceea de a promova satisfactia angajatilor. Organizarea functiunii de resurse umane care rezulta in conformitate cu aceasta prioritate este in functie de obiectivele urmarite astfel:

-Gestiunea personalului pentru prevenirea insatisfactiei.

-Relatiile umane pentru promovarea satisfactiei.

Indiferent de marimea companiei si de organizarea functiunii resurse umane pentru buna derulare a activitatilor este obligatorie existenta unor posturi care sa indeplineasca atributiile specifice acestei functiuni, figura 3.

-Director (sef serviciu) al resurselor umane.

-Responsabil cu gestiunea personalului.

-Responsabil cu formarea profesionala.

-Responsabil cu recrutarea si incadrarea echipajelor.

-Responsabil cu efectuarea studiilor, aprecierile asupra personalului.
I.LA NIVEL CENTRAL
II.LA  NIVEL DE UNITATE
Fig. 2. Structura descentralizata a functiunii resurse umane.


Diferite studii au fost indreptare asupra indicatorului specific (IS), relatia (1.1):


IS = EFECTIVUL FUNCTIUNII „RESURSE UMANE” (1.1)

EFECTIVUL TOTAL AL FIRMEI


Se apreciaza ca pentru o suta de angajati lucreaza o persoana in cadrul directiei de resurse umane, cu diferite variatii in functie de marimea companiei.

CONDITII

DE MUNCA

 


Fig. 3. Atributiile functiunii resurse umane.

loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }