QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Analiza factorilor de interes

Analiza factorilor de interes


Introducere

Acest capitol prezinta aspecte privind factorii de interes ai unui proiect local.


In cazul unor stagii de pregatire saptamanale, acest capitol poate fi prezentat intr-o zi, fiecare subcapitol fiind conceput pentru a fi prezentat intr-o ora. In cazul in care analiza factorilor de interes reprezinta o componenta a unui program de o zi, pot fi prezentate primele doua subcapitole si exercitiile corespunzatoare.


Obiective


La sfarsitul programului, participantii vor:


Intelege notiunea de factor de interes.

Isi vor clarifica modalitatile de identificare a factorilor de interes.

Avea o mai buna intelegere a metodologiei de analiza a factorilor de interes.


Unde poate fi utilizat acest capitol:


in programe de pregatire privind participarea cetatenilor la procesul decizional local;

in programe de pregatire privind factorii dezvoltarii locale;

in programe privind educatia civica;

in programe academice ce sunt axate pe Drept administrativ, Strategii de dezvoltare locala, Management public sau alte domenii ce vizeaza atributiile autoritatilor publice, parteneriatul public privat


2.1. Ce reprezinta factorii de interes?


'Factorii de interes' sunt acele persoane, grupuri de persoane sau institutii ale caror opinii si idei ar putea sa afecteze rezultatele unui anume proiect.

Aceasta incredere trebuie sa se extinda la toti functionarii publici si la toate institutiile administrative.


Atunci cand vorbim despre reprezentantii administratiei, ne referim adesea la colectarea de informatii de la factorii de interes. Acestia pot influenta rezultatul proiectului - indreptandu-l catre succes sau esec - astfel incat este important pentru reprezentantii administratiei sa inteleaga cine sunt persoanele interesate si care este motivatia lor.


Analiza factorilor de interes reprezinta un plan de selectie si evaluare pentru determinarea intereselor care vor fi afectate intr-un anume proiect si mai ales modalitatea in care sunt determinate. Odata ce persoanele interesate sunt identificate, trebuie sa se tina cont de interesele lor in fiecare etapa a proiectului.


2.2. Cine este un factor de interes?


Termenul 'factor de interes' sau 'persoana interesata' ('stakeholder') este dificil de tradus in limba romana. Cea mai frecventa traducere este 'grup de interes'.


Cateva explicatii ale originii cuvantului in limba engleza ar putea fi folositoare. 'Stake' in limba engleza inseamna 'ramasag' sau 'pariu'. Intr-un joc de poker, fiecare jucator poate sa-si pastreze cartile si sa parieze pe ele sau sa renunte la carti si sa iasa din joc. Un jucator care pariaza este o 'persoana interesata' (stakeholder) banii lui sunt pe masa si el, bineinteles, este interesat de rezultatul jocului. Un jucator care a renuntat la joc poate sa fie interesat de rezultatul jocului, dar nu la fel ca acela care continua sa joace.


In ceea ce priveste participarea cetateneasca, un factor de interes este acea persoana careia ii pasa de rezultatul unei decizii specific administratiei, deoarece acea decizie va afecta direct interesele lui personale.


De exemplu, factorii de interes de un proiect de investitii pentru extinderea unei conducte de gaze naturale intr-o noua zona a orasului pot fi:


primarul/consilierii locali - in baza promisiunilor facute in campania electorala;

managerul proiectului respectiv;

directorul economic responsabil cu acordurile financiare;

bancile sau institutiile care ar putea sa acorde un credit sau care ar putea finanta proiectul;

cetatenii ce urmeaza sa beneficieze in mod direct de rezultatele proiectului;

cetatenii care nu vor beneficia de acest proiect din diverse motive (nu isi permit sa plateasca gazele sau nu locuiesc in zona propusa pentru extinderea retelei de gaze);

furnizorii de materiale de constructie etc.


2.3. Cum se identifica factorii de interes


Un factor de interes poate fi o persoana (un cetatean), o institutie (inclusiv diferitele compartimente ale administratiei), un grup specific sau o categorie de persoane (tineri, batrani, barbati sau femei etc.), un cartier sau chiar intreaga comunitate.


Pentru identificarea factorilor de interes, managerii de proiect ar trebui sa puna urmatoarele intrebari:


T    cine credeti ca va beneficia de acest proiect?

T    cine ar putea sa fie afectat negativ de acest proiect?

T    cine ar putea intarzia sau impiedica activitatile proiectului?

T    cine ar putea avea calitati, bani sau alte resurse care ar putea sa sustina activitatile proiectului?

T    cine este responsabil de luarea deciziilor in acest proiect?


Persoanele sunt interesate de un proiect dintr-o multitudine de motive si au niveluri de influenta diferite. De exemplu, in cazul unui proiect ce vizeaza constructia unei conducte de gaze naturale, o persoana interesata poate fi un ecologist cu un puternic imbold de a sprijini activitatea datorita impactului sau pozitiv asupra mediului. O persoana care locuieste in perimetrul respectiv si care se opune constructiei din cauza faptului ca gazele naturale i-ar putea ruina propria afacere (comertul cu lemne de foc) este, de asemenea, o persoana interesata.


Managerii trebuie sa stie care sunt persoanele sau grupurile interesate in orice fel de proiect ori de unele din activitatile acestuia si care sunt interesele lor particulare. Astfel, in deplina cunostinta de cauza, managerii vor fi capabili sa conlucreze cu persoane interesate intr-un mod adecvat.


Factorii de interes se pot opune proiectului. In acest caz, managerii proiectului pot face compromisuri cu factorii de interes in masura in care isi doresc sa le sa castige sprijinul si sa permita continuarea proiectului.


Managerii unui proiect trebuie sa inteleaga cauzele si dimensiunea 'opozitiei', ca si motivatia acesteia. Cateodata, astfel de persoane interesate sunt negativiste pentru ca nu detin suficiente informatii. Ei pot deveni sustinatori ai proiectului daca sunt integrati in proces si se arata respect pentru punctele lor de vedere, informandu-i si implicandu-i in rezolvarea problemei.


Pentru multe dintre activitatile angajate de catre administratia locala, in special cele care implica servicii catre populatie, un factor de interes esential este clientul - cel care plateste pentru serviciile furnizate. In economia de piata - ca si in democratie - clientul este cel care detine puterea castigului sau ori a voturilor pentru aceia care furnizeaza servicii. Clientii pot fi, in final, in favoarea administratiei sau impotriva ei.


Intr-un oras din vestul Ucrainei, aproape de granita cu Romania, o banca a planificat renovarea vechii sale cladiri din zona istorica din centrul orasului. Reconstructia planificata ar fi putut intrerupe accesul public catre zidurile vechi ale orasului.

Un grup informal numit 'Orasul nostru' avea un interes in conservarea si ocrotirea aspectului istoric al centrului orasului. 'Orasul nostru' a fost capabil sa mobilizeze o opozitie puternica impotriva planurilor bancii. Banca a trebuit sa faca compromisuri si sa-si schimbe planurile. In final, toate partile au fost multumite. Accesul la zona istorica nu a fost ingradit, banca a reconstruit cladirea cu acceptul unei mari parti a comunitati in ceea ce priveste design-ul.

Astfel, banca si-a asumat costuri aditionale care ar fi putut fi evitate daca in procesul initial de planificare al bancii erau incluse si interesele factorilor de interes in ocrotirea aspectului istoric al centrului orasului.2.4. Cum se realizeaza analiza factorilor de interes?Analiza factorilor de interes reprezinta o metoda de identificare si evaluare a importantei pe care o au persoanele, grupurile de persoane si institutiile care ar putea afecta semnificativ succesul unui proiect.


Obiectivele analizei factorilor de interes sunt:


identificarea persoanelor, grupurilor de persoane si institutiilor ce vor influenta (pozitiv sau negativ) proiectul;

anticiparea tipului de influenta pe care fiecare din aceste persoane, grupuri sau institutii o pot avea asupra proiectului;

dezvoltarea unor strategii ce vor permite obtinerea unui sprijin cat mai ridicat din partea sustinatorilor proiectului si reducerea la minimum a obstacolelor ce stau in calea acestuia.


Este important ca administratiile locale sa fie constiente de factorii de interes intr-o anumita situatie si sa dezvolte strategii pentru o buna colaborare cu acestia. Analiza trebuie sa fie primul pas inaintea diseminarii informatiilor cu privire la un anume proiect si trebuie sa fie un proces continuu, intrucat factorii de interes de aceste activitati pot realiza, in timp, schimbari de atitudine in functie de etapele in care se gaseste proiectul.


Este important ca administratiile locale sa fie constiente de factorii de interes intr-o anumita situatie si sa dezvolte strategii pentru o buna colaborare cu acestia. Analiza trebuie sa fie primul pas inaintea diseminarii informatiilor cu privire la un anume proiect si trebuie sa fie un proces continuu, intrucat factorii de interes de aceste activitati pot realiza, in timp, schimbari de atitudine in functie de etapele in care se gaseste proiectul.


Matricea pentru analiza factorilor de interes este un instrument ce urmareste determinarea:


(a)                   listei persoanelor/grupurilor/institutiilor interesate;

(b)                  rolurilor acestora in activitatile analizate;

(c)                   impactului proiectului asupra factorilor de interes;

(d)                  influentei factorilor de interes in proiect.


De exemplu, intr-un oras din Ucraina s-a realizat analiza factorilor de interes pentru obtinerea unui imprumut pentru imbunatatirea serviciului de alimentare cu apa:


Grupurile factorilor de interes

Rolul lor in proiect

Impactul proiectului asupra grupurilor de interesInfluenta grupurilor de interes asupra proiectului

Stadiul de contractare al imprumutului

Stadiul de implementare al proiectului

Executivul primariei

organizare, control
Consiliul local

decizie
Cetatenii

consum, plata
Regia de Apa

implementare
Regia de Drumuri

implementare
Asociatii de proprietari

consum
Directia de sanatate publica

sprijin
ONG (altele decat ecologiste)

sprijin
ONG ecologiste

sprijin / opozitie
Legenda:

N = necunoscuta 3 = relativ importanta

1 = fara importanta 4 = foarte importanta

2 = importanta scazuta 5 = critica


Din acesta matrice, managerii proiectului pot trage urmatoarele concluzii:


Consilierii locali sunt cei care iau deciziile: acest rol important trebuie recunoscut de la bun inceput. Ei trebuie informati de tot ceea ce se planifica. Managerii proiectului trebuie sa se intalneasca periodic cu comisia de specialitate a consiliului local;

Cetatenii au un interes deosebit in realizarea acestui proiect. Atat timp cat ei vor plati pentru acest serviciu o taxa, ei au tot dreptul sa fie informati. Interviurile de tip focus grup pot fi folosite pentru a afla ce doresc cetatenii sa stie despre proiect si care sunt cele mai eficiente metode de informare a acestora;

Regia de Drumuri are un interes important in etapa de implementare a proiectului, deoarece proiectul poate cere refacerea drumurilor sau repararea lor. O sesiune de brainstorming poate sa fie o buna metoda de anticipare a efectelor proiectului asupra drumurilor si transportului si poate sa dezvolte idei pentru minimizarea problemelor;

Departamentul de sanatate publica ar putea mai degraba sa sprijine proiectul. Interviurile cu specialistii in medicina din cadrul comunitatii ar putea fi o modalitate buna pentru colectarea opiniilor lor. Daca liderii departamentului de sanatate publica vor afirma ca proiectul este important pentru imbunatatirea si pastrarea sanatatii publice, aceasta ar putea sa aduca un important sprijin public;

Rolul ONG-urilor ecologiste este incert. Sprijinul lor pentru acest proiect poate fi de un real ajutor. Liderii pot sa fie intervievati pentru a constata daca ei percep efectele pozitive sau negative asupra mediului.


Odata ce au fost identificati factorii de interes intr-un proiect, ca si interesele lor, pe modelul unei matrice de analiza, ei pot fi invitati sa participe la interviuri, sesiuni de brainstorming, interviuri tip focus grup si sondaje de opinie, astfel incat ideile si opiniile lor sa fie integrate in procesul de planificare.


Chiar daca acestia se opun unei activitati specifice, ei pot fi recastigati daca sunt implicati in procesul decizional ori de schitare a proiectului si daca li se ofera posibilitatea sa-si exprime preocuparile pentru proiect, ca de exemplu intr-o sesiune de brainstorming cu managerii proiectului. Implicarea lor poate sa dea un sens de apartenenta la procesul de luare a deciziilor, ceea ce conduce de multe ori la obtinerea sprijinului public, sau macar la neutralitate.

Rezumat


'Factorii de interes' sunt acele persoane, grupuri de persoane sau institutii ale caror opinii si idei ar putea sa afecteze rezultatele unui anume proiect.


Analiza factorilor de interes reprezinta o metoda de identificare si evaluare a importantei persoanelor, grupurilor de persoane si institutiilor ce ar putea afecta semnificativ succesul proiectului.


Obiectivele analizei factorilor de interes sunt:


identificarea persoanelor, grupurilor de persoane si institutiilor ce vor influenta (pozitiv sau negativ) proiectul;

anticiparea tipului de influenta pe care fiecare din aceste persoane, grupuri sau institutii o pot avea asupra proiectului;

dezvoltarea unor strategii ce vor permite obtinerea unui sprijin cat mai ridicat din partea sustinatorilor proiectului si reducerea la minimum a obstacolelor ce stau in calea acestuia.Exercitii


Prin aceste exercitii se urmareste:


determinarea corecta a factorilor de interes;

simularea unei situatii reale privind analiza factorilor de interes pentru un proiect;

crearea unui reper pentru viitoarele analize de grup (exemplu: in cadrul unui Comitet Consultativ Cetatenesc);

identificarea cu beneficiarii serviciilor si intelegerea valorilor individuale si de grup.


Exercitiul nr. 1


Identificati printre persoanele/grupurile/institutiile descrise mai jos, factorii de interes din cadrul unui proiect al administratiei locale ce vizeaza introducerea unei noi linii de tramvai in oras; faceti un clasament al acestora pe baza nivelului de interes (ridicat/scazut) si motivati alegerile facute:


pensionarii regia locala de transport

Guvernul Romaniei taximetristii

tinerii sub 18 ani asociatia patronala locala

un activist ecologist Uniunea Europeana

primarul consilierii locali

sectia de politie regia locala de apa

firmele de publicitate NATO

ONG-uri sociale spitalul judetean

somerii comunitatea rromilorNOTE - INSTRUCTOR

scop: determinarea corecta a factorilor de interes;

durata: 30-45 minute;

grup: lucru individual;

colectare info: flipchart. Concluziile acestui exercitiu trebuie formulate ca un model de buna practica.


Exercitiul nr. 2


Realizati analiza factorilor de interes pentru urmatorul proiect: 'Reabilitarea centrului istoric al municipiului Bucuresti' in situatia (fictiva) descrisa mai jos. Argumentati scorurile acordate. Estimati dificultatea realizarii proiectului si justificati un posibil esec/succes al demersului celor doi parteneri.


Primaria generala a Capitalei a obtinut o finantare din partea U.E. pentru un proiect denumit 'Bucurestiul vechi in haine noi'. Proiectul a fost realizat in parteneriat cu 'ECO 2000', o organizatie neguvernamentala ecologista nou infiintata, si vizeaza cateva obiective dificile:


renovarea si reabilitarea unei parti insemnate din cladirile ce alcatuiesc centrul istoric al Bucurestiului;

clarificarea situatiei locative pentru mai multe cladiri aflate in proprietatea Primariei Generale a Capitalei insa locuite ilegal de numeroase familii de rromi;

asfaltarea cailor de acces din interiorul centrului istoric, ca si interzicerea in totalitate a traficului auto in zona;

reorganizarea comertului stradal in forme traditionale.Grupurile factorilor de interes

Rolul lor in proiect

Impactul proiectului asupra grupurilor de interes

Influenta grupurilor de interes asupra proiectului

Stadiul 1:

Studiul de fezabilitate

Stadiul 2:

Implementare proiectLegenda:

N = necunoscuta 3 = relativ importanta

1 = fara importanta 4 = foarte importanta

2 = importanta scazuta 5 = criticaNOTE - INSTRUCTOR

scop: simularea unei situatii reale privind analiza factorilor de interes;

durata: 30-45 minute;

materiale: hand-outs (tabele);

metoda: simulare in grupuri mici;

grup: 3-4 grupuri de maximum 5 persoane;

colectare info: raportare si flipchart. Instructorul poate adapta acest exercitiu la o situatie reala, in functie de locatia in care se desfasoara sesiunea de instruire. Concluziile analizei factorilor de interes trebuie formulate ca un model de buna practica, pe care fiecare participant il va primi, la sfarsitul modulului de instruire sau ulterior, sub forma tiparita.


Exercitiul nr. 3


Studiu de caz - Identificarea factorilor de interes pentru planificarea proiectelor


Primaria orasului Pitesti a urmarit, in cursul anului 2001, reabilitarea unei mari parti din parcul din centrul orasului - Parcul Strand. Intr-un prim pas pentru stimularea participarii cetatenilor, Primaria i-a identificat pe acei factori de interes care vor fi beneficiarii principali ai facilitatilor pe care le ofera parcul:


asociatia atletilor;

studentii de la o universitate alaturata parcului;

asociatiile de proprietari din imobilele aflate in vecinatatea parcului;

parintii copiilor care folosesc terenul de joaca din aceasta zona;

elevii scolilor din apropiere;

oamenii in varsta, in special membrii Comitetului Consultativ Cetatenesc al oamenilor varstnici;

comunitatile de rromi din zonele alaturate parcului;

organizatiile neguvernamentale.


Reprezentantii grupurilor de interes au fost intervievati si invitati sa participe la interviuri de tip focus grup in scopul de a oferi informatii echipei care se ocupa de proiect.


(Primaria municipiului Pitesti, str. Victoriei nr. 24, 0300 Pitesti, jud. Arges; tel: 048-626287; contact: Dan Teodorescu, Directia pentru Administrarea Patrimoniului si Activitati Sociale)


1. Credeti ca ar mai fi si alti factori de interes in reabilitarea Parcului Strand din Pitesti?


2. Presupunand ca reprezentati interesele (a) comunitatii de romi / (b) unei asociatii de proprietari / (c) asociatiei atletilor / (d) unei organizatii neguvernamentale ecologiste - care ar fi intrebarile pe care le-ati pune managerului de proiect?NOTE - INSTRUCTOR

1. scop: crearea unui reper pentru viitoare analize de grup (exemplu: in cadrul unui Comitet Consultativ Cetatenesc);

durata: 10 minute;

metoda: brainstorming (intrebari si raspunsuri);

grup: toti participantii;

colectare info: flipchart.

2. scop: identificarea celor ce vor beneficia de serviciile oferite in Parc si intelegerea valorilor individuale si de grup;

durata: 15-20 minute;

metoda: simulare in grupuri mici;

grup: 3-4 grupuri de maximum 5 persoane;

colectare info: raportare si flipchart.
Materiale vizuale

Text Box: Capitolul II : Analiza factorilor de interes1. Ce reprezinta factorii de interes?

'Factorii de interes' sunt acele persoane, grupuri de persoane sau institutii ale caror opinii si idei ar putea sa afecteze rezultatele unui anume proiect.


Slide 1
Text Box: Capitolul II : Analiza factorilor de interes


2. Cine este factor de interes?In procesul de participare cetateneasca, un factor de interes este acea persoana careia ii pasa de rezultatul unei decizii specifice a administratiei, deoarece acea decizie va afecta direct interesele lui personale.

Slide 2
Text Box: Capitolul II : Analiza factorilor de interes

3. Cum se identifica factorii de interes?

Prin intrebari:

 cine va beneficia de acest proiect?
 cine ar putea sa fie afectat negativ de acest proiect?
 cine ar putea intarzia sau impiedica activitatile proiectului?
 cine ar putea avea calitati, bani sau alte resurse care ar putea sa sustina activitatile proiectului?
 cine este responsabil de luarea deciziilor in acest proiect?Slide 3
Text Box: Capitolul II : Analiza factorilor de interes

4. Cum se realizeaza analiza factorilor de interes?

 
Slide 4
Text Box: Capitolul II : Analiza factorilor de interes


5. Ce reprezinta matricea pentru analiza factorilor de interes?

Matricea pentru analiza factorilor de interes este un instrument ce urmareste determinarea:
(a) listei persoanelor/grupurilor/institutiilor interesate;
(b) rolurilor acestora in activitatile analizate;
(c) impactului proiectului asupra factorilor de interes;
(d) Influentei factorilor de interes in proiect.


Slide 5

<factor de interes> este traducerea noastra a cuvantului <stakeholder>; mai poate fi intalnit in literatura de specialitate ca <factor interesat>, <actor - local> - uneori, etc.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }