QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Definirea intrebarilor de evaluareDefinirea intrebarilor de evaluare


Rolul intrebarilor de evaluare


Intrebarile de evaluare sunt acele intrebari la care evaluatorii trebuie sa raspunda in raportul de evaluare. Intrebarile ajuta evaluatorii sa isi concentreze munca si astfel sa ofere plus valoare clientului. Prin urmare, clientul este cel care ar trebui sa formuleze intrebarile de evaluare specifice pentru fiecare exercitiu de evaluare, in cadrul consultarilor cu factorii interesati. De obicei intrebarile de evaluare sunt bazate pe nevoile si asteptarile specifice ale clientului si factorilor interesati cu privire la raportul de evaluare. Intrebarile de evaluare joaca un rol cheie in procesul de evaluare si ar trebui sa fie definite ca atare. Daca acestea lipsesc, atunci evaluatorii pot alege sa evalueze oricare aspect din multitudinea de aspecte ce pot fi analizate in ceea ce priveste o interventie publica. Formularea intrebarilor de evaluare garanteaza ca evaluarea va raspunde la acele intrebari specifice la care clientul si factorii interesati doresc sa afle raspunsul. Uneori evaluatorii pot sugera in decursul procesului de consultare alte intrebari pe care clientul le-a scapat din vedere si care sunt relevante pentru evaluare. 

Cine formuleaza intrebarile de evaluare?

  • In mod ideal, ar trebui sa fie clientul, in urma consultarii cu factorii interesati, la momentul definirii sferei si scopului unui exercitiu specific de evaluare;
  • Atunci cand clientul are experienta limitata in gestionarea unui exercitiu de evaluare, poate fi necesar ca evaluatorul sa sprijine clientul in ceea ce priveste formularea intrebarilor de evaluare. In cadrul unui proces de cooperare, evaluatorul il asista pe client in definirea nevoilor si asteptarilor acestuia din urma si in definirea intrebarilor de evaluare. 

Focalizarea intrebarilor de evaluare


In mod obisnuit, nivelul de detaliere in formularea intrebarilor de evaluare variaza considerabil de la un exercitiu de evaluare la altul. In forma lor generala, intrebarile de evaluare pot pur si simplu sa coincida cu dimensiunile evaluarii: relevanta, eficacitatea, eficienta si impactul. In alte cazuri, in cadrul fiecareia dintre aceste dimensiuni tipice evaluarii, clientul poate formula intrebari foarte specifice de care este interesat. De exemplu, intrebari mai specifice asupra impactului programului pot acoperi urmatoarele trei aspecte: impactul cui si impactul asupra cui si pentru cine?


Tabelul 3 prezinta principalele aspecte pe care se focalizeaza intrebarile de evaluare si care depind in special de scopul pentru care a fost initiata evaluarea.


Tabelul 3. Formularea intrebarilor de evaluare in conformitate cu scopurile evaluarii.


Daca scopul evaluarii este

atunci intrebarile de evaluare ar trebui sa se concentreze pe . .

generarea de informatii

aspectele asupra carora clientul are nevoie de informatii despre progresul inregistrat de interventie, aspectele negative si pozitive ale procesului de implementare, caracteristicile structurilor de implementare, daca interventia ajunge la grupurile tinta definite anterior, care sunt problemele ce afecteaza activitatea x etc.

responsabilizarea

demonstrarea folosirii adecvate a fondurilor – i.e. beneficiile obtinute pentru grupurile tinta, eficienta costurilor etc. Cel mai probabil, toate dimensiunile evaluarii vor fi acoperite intr-un mod echilibrat: relevanta, eficacitate, eficienta, impact, sustenabilitate etc.

imbunatatirea mecanismului

legatura dintre nevoi si abordarea interventiei (relevanta), calitatea formularii obiectivelor si indicatorilor.


imbunatatirea implementarii

gradul de adecvare a structurilor si proceselor de implementare prevazute;

problemele interne sau externe intalnite pe parcursul implementarii cu privire la structuri sau procese;

daca este probabil ca rezultatele prezente sa asigure indeplinirea obiectivelor interventiei in cele din urma;

verifica daca indicatorii de realizare planificati mai sunt relevanti si daca sunt monitorizati in mod adecvat;

apreciaza daca pre-conditiile pentru sustenabilitate au fost identificate si sunt asigurate.

analizarea rezultatelor, obiectivelor, impactului si  identificarea nevoilor ulterioare

analiza indicatorilor care demonstreaza indeplinirea obiectivelor;

analiza impactului folosind metode de evaluare socio-economice (analize cost-eficienta, cost-beneficiu), studii de caz etc.;

identificarea domeniilor si motivelor din cauza carora impactul a fost sau nu a fost cel asteptat.

generarea de cunostinte, formularea de lectii

analiza eficacitatii generale a abordarii aplicate in cadrul interventiei – ce a mers bine si de ce, ce nu a mers bine si de ce. In acest sens, va fi nevoie de un numar rezonabil de analize cauza-efect.Optiunea pentru intrebari generale sau specifice depinde de nevoile clientului si de tipul de evaluare.


Adesea clientii sau factorii interesati ai evaluarii aleg sa nu formuleze intrebari de evaluare specifice, lasand evaluatorul sa isi aleaga propriile intrebari. Acest lucru apare datorita dorintei de a verifica daca constatarile si opiniile evaluatorilor despre interventia publica coincid cu ale lor. Aceasta abordare este una comuna si de inteles, deoarece oamenii sunt adesea foarte incantati de perspectiva de a afla daca si altcineva le impartaseste opiniile. Desi este interesant de vazut daca evaluatorii impartasesc opiniile clientilor si ale factorilor interesati, trebuie formulate totusi avertismente in acest sens.  


Evaluatorii sunt confruntati cu un volum foarte mare de informatii si o multitudine de aspecte privind implementarea interventiei pe care le-ar putea evalua. Chiar si interventiile la o scara mai redusa, care au functionat pentru o perioada relativ scurta de timp, genereaza un volum mare de informatii. Interventiile relativ mari, care variaza in termeni financiari de la cateva milioane la sute de milioane de euro, si care sunt implementate cu ajutorul unor structuri institutionale complexe, avand numerosi factori interesati si fiind functionale timp de mai multi ani, de obicei genereaza un volum extraordinar de mare de informatii. Prin urmare, ar putea exista nevoia de a formula intrebari de evaluare mai specifice pentru a acoperi aceste aspecte diferite.
Daca evaluatorii nu au un focus pre-definit in ceea ce priveste intrebarile de evaluare, exista sanse reduse ca acestia sa analizeze exact acele aspecte pe care clientul le considera a fi importante. Adesea, in astfel de cazuri, constatarile evaluatorilor se intampla sa nu fie foarte utile, din cauza mai multor motive - acestea pot fi prea generale sau detaliate inutil, sau nu acopera ceea ce clientii si factorii interesati considera a fi probleme esentiale, sau constatarile sunt deja cunoscute tuturor. In final, sentimentul care prevaleaza este ca exercitiul de evaluare a avut o plus-valoare prea redusa. In plus, clientul ar trebui intotdeauna sa ia in considerare intrebarea exercitiul de confirmare a opiniilor mele pre-definite are o valoare suficienta pentru a justifica plata costurilor unui exercitiu de evaluare? Este aceasta singura valoare adaugata pe care o putem astepta de la exercitiul de evaluare?


Adesea, in practica se intampla ca respectivul client sa faca o alegere neinformata. Adica, alege sa nu defineasca intrebari de evaluare specifice, fara a fi constient de posibilele consecinte. In concluzie, daca un client sau un factor interesat aleg sa nu defineasca intrebari de evaluare detaliate, ar trebui sa faca acest lucru deplin constienti de consecintele posibile.


EXEMPLUL 3.

Ce se poate evalua?

  • Eficacitatea rezultatelor programului (am redus congestiile in trafic, in ceea ce priveste timpul si volumul dorit?);
  • Eficacitatea diferitelor strategii de management (daca managementul descentralizat al programului este mai eficace decat managementul centralizat);
  • Eficacitatea diferitelor strategii de implementare (compararea aplicarii flexibile a politicii de reglementare cu aplicarea rigida, compararea contractarii externe a furnizarii de servicii de paza pentru inchisori si servicii de siguranta impotriva incendiilor cu furnizarea de servicii interna).Tipuri de intrebari de evaluare


Tipul intrebarilor de evaluare (Tabel 4) de obicei depinde de un numar de factori:

  • Scopul exercitiului de evaluare;
  • Momentul evaluarii – ex-ante, intermediara sau ex-post;
  • Tipul interventiei (proiect, program, politica) supusa evaluarii;
  • Aspectele specifice de implementare cu care se confrunta interventia (cine si cum implementeaza);
  • Rolul clientului in ceea ce priveste programul – ex. finantator, parte a managementului de program, factor decizional senior etc.

Tabel 4. Tipuri de intrebari de evaluare, grupate pe dimensiunile de evaluare si pe momentul evaluariiEx-ante

Intermediara

Ex-post

Relevanta

Va solutiona interventia problema in intregime sau doar partial?

La ce nevoi raspunde?

Sunt aceste nevoi formulate clar si sustinute in mod adecvat de date?

S-a modificat nevoia initiala?

Schimbarea necesita o ajustare corespunzatoare a interventiei?

Interventia a ajuns la grupul tinta dorit?

Eficacitate

Sunt obiectivele alese la un nivel adecvat?

Este de așteptat ca activitatile prevazute sa conduca la indeplinirea obiectivelor?

Care sunt costurile fata de beneficiile scontate? Exista vreo modalitate de a derula programul intr-o maniera mai eficienta din punct de vedere al costurilor?

Rezultatele obtinute pana in prezent asigura indeplinirea obiectivelor?

Care sunt elementele particulare care au afectat eficacitatea partii x a interventiei?Care au fost motivele pentru succesul inregistrat in indeplinirea obiectivului x?


Eficienta

Abordarea aleasa este cea mai eficienta din punct de vedere al costurilor?

Cum poate fi crescuta eficienta procesului x?

A fost activitatea x indeplinita folosindu-se cea mai buna abordare din punct de vedere al eficientei costurilor?

Implementare

Este mecanismul de implementare– structuri si procese – bine justificat?

Este calendarul de implementare realist?

Este programul implementat conform planului?

De ce performanta procesului x este sub tinta? Ce proceduri institutionale trebui simplificate astfel incat implementarea sa fie mai eficienta?

Cat de buna a fost performanta institutiei x, sau a procesului z?

Ce lectii pot fi invatate?

Impact

Care este impactul asteptat al interventiei?

Care sunt grupurile tinta asupra carora interventia va avea  impact?

Interventia are efecte neintentionate pe parcursul implementarii?

Care este impactul activitatii x, in comparatie cu asteptarile?

Care este impactul noii proceduri in comparatie cu cea veche?

De ce impactul pentru regiunea x a fost mai redus decat cel asteptat?

Durabilitate

Impactul va fi unul de durata?

Care sunt elementele care vor asigura acest lucru?

Sunt asigurate              pre-conditiile pentru durabilitatea obiectivelor x, y, z? Ce se poate face pentru a le asigura?

Ce factori afecteaza negativ durabilitatea realizarilor x, y, z?

Care sunt sansele ca rezultatele x sau y sa dureze pentru o perioada indelungata de timp?

Care sunt costurile viitoare anticipate pentru program?

Care au fost motivele pentru durabilitatea redusa a rezultatului x?

Ce lectii pot fi invatate?


Sugestii practice*     Chiar si atunci cand clientul nu a formulat intrebarile de evaluare, folositi sedintele preliminare sau etapa preliminara pentru a explora si a agrea impreuna cu acesta si factorii interesati, intrebarile fundamentale de evaluare.

*     Managerii exercitiilor de evaluare trebuie sa retina ca intrebarile de evaluare pot fi dificil de identificat atunci cand se doreste ca raportul de evaluare sa fie folositor cat mai multor factori interesati. Fiecare factor interesat poate formula intrebari diferite si lista poate deveni prea lunga. Prin urmare nu ar fi posibil sa se raspunda la toate intrebarile adresate, iar clientul si factorii interesati ar trebui sa aleaga doar acele intrebari pe care le considera a fi intrebari de evaluare esentiale.
Activitatile descrise in pasul urmator prezinta modul in care trebuie planificata o evaluare in mode adecvat, luand in considerare intrebarile de evaluare, resursele disponibile (umane, de timp si financiare) si cum se construiesc structurile pentru gestionarea si desfasurarea unei evaluari.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }